Ronald Gorsic/Cropix
NEKI NOVI DINAMO

ISKORAK U EUROPI Iako je priča u Ligi prvaka završila porazno, naziru se lijepa vremena

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. studeni 2015. 11:29

PLUSEVI MODRE LIGE PRVAKA 2015/16.

Pobjeda nad Arsenalom

Dinamo je ove sezone u skupini Lige prvaka osvojio tri boda, velikom maksimirskom pobjedom nad Arsenalom. Lijep je to doseg, iako će Modri završiti posljednji u skupini, slika će biti ljepša nego nekih prethodnih sezona kad je ukupan dojam bio jako loš. Konačno, još se možda nešto može “iskopati” protiv možda opuštenijeg Bayerna u posljednjem kolu, ali tu nadu ipak ne bi trebalo gajiti.

Konkurentnost s velikima

Kad uzmemo u obzir ono što smo naveli pod “broj 1”, te kad se nadodaju dvije dobre partije i nesretni porazi od Olympiacosa, možemo ustvrditi da je Dinamo pokazao kako se može nositi i biti kompetitivan s moćnim europskim klubovima. Sjećamo se nekih bivših igara u Ligi prvaka, Modri su bili miljama daleko od ozbiljne konkurentnosti s velikima, uglavnom su to bile igre mačke i miša. Ove godine “miš” je postao veći, grickao je mačku za rep.

Promocija mladih

O sjajnoj generaciji koji vodi Mario Cvitanović moći ćete pročitati na drugom mjestu, ali plasman u elitu seniora omogućio je mladoj momčadi igrati u svojoj, juniorskoj Ligi prvaka. To jest svakako veliko iskustvo za te mladiće, ali i pokazatelj što sve mogu i kako Dinamo ne treba brinuti za budućnost. Konačno, “klinci” su osigurali europsko proljeće, oduševili su svojim igrama i pobjedama.

MINUSI MODRE LIGE PRVAKA 2015/16.

Turbulentnost u klubu

Ove polusezone bilo je previše turbulentnih situacija u maksimirskom klubu, makar smo na njih navikli dugo godina prateći Dinamo. Ova godina ipak je prednjačila i nadmašila dosadašnje. Međutim, da bi se ostvario pothvat, da bi se moglo do europskog proljeća, situacija u klubu mora biti stabilnija. Uhićenja Zdravka Mamića, na ljeto i trenera Zorana, “slučajevi” Ademi i Ćorić su ostavili traga na igračima, nisu bili posvećeni samo nogometnim temama.

Nedostatak vrhunske kvalitete

Modri su nagovijestili da mogu dosta, ali nedostajalo je ipak one vrhunske kvalitete; tu mislimo primarno na kvalitetu pojedinaca. Dvije utakmice koje je po onome ponuđeno na travnjaku trebao dobiti, protiv Olympiacosa, Dinamo je izgubio zbog pojedinačnih grešaka. Također, u utorak je na Emiratesu, drugi gol također primio nakon kiksa Sigalija. Na ovoj razini nogometa, takve greške su presudne, pokazuju da u plavoj svlačionici za nešto više treba još boljih pojedinaca.

Rošade, ozljede, kartoni i suci

Vjerojatno nije bilo presudno, ali trener je dosta vrludao sa sastavom. Nije mu trebala ona vratolomija s vratarima Eduardom i Ježinom, poljuljao je obojicu, makar je u Europi stalno branio Portugalac, Pjaci je stalno mijenjao pozicije, pokušavao je s Rogom kao “lažnom špicom”... Suspenzija Ademija, ozljede i kartoni također su skrnavili sastav, a suci su također lošim procjenama, primarno protiv Grka oštetili Modre.

Linker
22. rujan 2024 20:21