AFP
NULA U BAKUU

HRVATSKA NALETJELA NA ZID Prosinečki 'parkirao bus' i oteo bodove Vatrenima!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 03. rujan 2015. 17:48

Plan NIke Kovača da se s rujanske kvalifikacijske turneje u domovinu vrati s barem četiri boda malo se nasukao u Bakuu nakon što je poletni Azerbajdžan iščupao remi protiv Hrvatske. Na kvrgavom i skraćenom terenu "vatreni" su prvo poluvrijeme potrošili na traženje ritma i tečne igre, a kada su u nastavku povezali konce i stegnuli obruč oko kaznenog prostora vratara Agajeva, počastili su publiku festivalom promašaja. Mandžukić se u prilikama odbijao od stoperskih blokova ili je glavom dodavalo loptu vrataru u naručje, Perišić je pogađao gredu, Kovačić iz idealne pozicije plasirao pored okvira...

Hrvatska vjerojatno ne bi završila u slijepoj ulici da je na vrijeme otključala domaćinovu bravu, a imala je sjajnu šansu već u 2. minuti kada je Modrić dugom loptom lansirao Mandžukić ispred Agajeva. Iskrasio se hrvatski napadač u pravom trenutku, ali je sa sedam-osam metara iskosa onda mlakim udarcem poslao loptu pored vratnice. Sredinom poluvremena našao se "Mandžo" u nove dvije obećavajuće prilike i ostao kratak ili stiješnjen u sendviču domaćih napadača.

U drugom dijelu je izmicao njihovu nadzoru i stizao na isporučene lopte, ali jednu je glavom s pet metara dodao Agajevu, drugu je nakon asistencije Rakitića petom proslijedio golmanu kao na treningu, a na koncu je potpuno pokoleban i indisponiran u 85. minuti upropastio i svoju najbolju šansu. Izbacili su Kalinić i Kovačić domaću obranu iz igre i servirali loptu Mandžukiću na petercu, samo kako bi je jučer apatični centarfor dodao Agajaevu...

Kovačeva koncepcija s Modrićem i Badeljom kao dvojicom duboko pozicioniranih veznjaka i Rakitićem kao "trequartistom" u prvom poluvremenu nije urodila opasnijom igrom. Azerbajdžan je povećanom agresivnošću uglavnom držao suparnika na distanci, dok u napadu momčad Roberta Prosinečkog nije imala izraženijih ambicija niti povezanijih akcija. Najbolji hrvatski igrač u tom periodu bio je okomiti i probojni Šime Vrsaljko.

U nastavku se obostrano zakopčan meč iznenada pretvorio u revolveraški obračun u kojem je sve sijevalo od akcije, udaraca i vratarskih obrana, ali izostali su golovi. Najbliže pobjedi Hrvatska se primaknula u 48. minuti kada je Perišić nakon solo-prodora iskosa s lijeve strane pogodio gredu pokušavajući zapravo centrirati Mandžukiću. Onda je uslijedio i promašeni Kovačićev "zicer", a u međuvremenu i nekoliko solidnih Subašićevih intervencija nakon udaraca Nazarova s distance. Posljednjih petnaestak minuta Azerbajdžan se branio rukama i nogama, iščupao bod i barem djelomice uzvratio "vatrenima" za masakr pretrpljen u Osijeku prošle godine.

SKUPINA H

Azerbajdžan - HRVATSKA 0-0

Bugarska - Norveška 0-1 (Forren 57)

Italija - Malta 1-0 (Pelle 69)

LJESTVICA:

1. Italija 7 4 3 0 10-5 15

2. HRVATSKA (-1) 7 4 3 0 16-3 14

3. Norveška 7 4 1 2 8-8 13

4. Bugarska 7 2 2 3 7-8 8

5. Azerbajdžan 7 1 2 4 4-11 5

6. Malta 7 0 1 6 1-11 1

8. kolo - 6. rujna 2015.

Malta - Azerbajdžan

Norveška - HRVATSKA

Italija - Bugarska

9. kolo - 10. listopada 2015.

Azerbajdžan - Italija

Norveška - Malta

HRVATSKA - Bugarska

10. kolo - 13. listopada 2015.

Bugarska - Azerbajdžan

Italija - Norveška

Malta - HRVATSKA

Prijenos uživo!

Kraj utakmice! Hrvatska je izvukla 'samo' remi u Bakuu.

90+1' Žuti karton za Kovačića, koji propušta ogled s Norveškom zbog kartona.

85' Mandžukić promašio mat-šansu! Odličnu akciju Kovačića i Kalinića naš je napadač završio slabašnim udarcem ravno u golmana Azerbajdžana!

83' Izlazi Perišić, ulazi Kalinić. Kovač je potrošio sve izmjene.

77' Žuti karton za Rakitića.

76' Nova akcija Vatrenih, i novi višak kombinaranja kod Kovačića koji je, umjesto da puca iz dobre situacije, išao na dodavanje.

72' Modrić izlazi, ulazi Brozović, dok kapetansku traku preuzima Rakitić.

71' Opasno je bilo pred vratima Subašiča, ali na sreću Vatrenih domaći igrači nisu uspjeli pucati na gol iz gužve u kaznenom prostoru!

68' Velika šansa za Kovačića! Pjaca je sjajno povukao i dodao novopečenom igraču Reala koji je prekasno pucao s ruba kaznenog prostora pa je lopta prošla tiku uz vratnicu!

65' Odličnu loptu Rakitića Mandžukić s desetak metara petom šalje u ruke Agayeva.

59' Kovačić ulazi umjesto Badelja.

58' Perišić je ubacio po n-ti puta s lijeve strane, Mandžukić slabo pucao glavom u golmana.

54' Garayev je s 25 metara pogodio gornji dio tribine iza Subašića.

49' Hrvatska odmah uzvraća! Perišić je iz pozicije za ubačaj pogodio prečku! U nastavku akcije Mandžukić nije iskoristio odličnu loptu Modrića!

48' - Prvi pravi udarac Azerbajdžana! Kurbanov je opalio s dvadeset metara, Subašić brani!

Poluvrijeme: Hrvatska je dominirala prvim dijelom, ali obrana domaćih, koji su rijetko prelazili centar, odoljela je svim napadima Vatrenih. Osam puta su pucali naši na gol, ali samo u jednom u okvir. Iz te statistike očito je da Kovačevoj momčadi fali ona 'točka na i'.

44' Žuti karton za Vidu, prvi na utakmici.

43' Pjaca je pobjegao domaćoj obrani na lijevoj strani, ušao u kazneni prostor, ali njegovo dodavanje završilo je u nogama obrane Azerbajdžana.

37' Odličan pokušaj Vrsaljka! Šime je prošao s desnog krila u srce kaznenog prostora te u padu pucao pored stative.

36' Nakon duge pripreme i slaganja živog zida domaćina, udarac Rakitića iz slobodnog udarca prošao je preko grede.

33' Hrvatska opasno prijeti u zadnjih pet minuta, dojma smo da se momčad Nike Kovača fino zagrijala!

28' Kakva šansa Perišiča! Na odlični ubačaj Vrsaljka s desne strane Perišić je pucao u donji desni kut, ali Agayev odlično brani!

27' Udarac Rakitića s lijeve strane prošao je na metar od gola.

26' Napokon odlična akcija Vatrenih! Povukao je Pjaca, na lijevom krilu pronašao Perišića koji je ubacio na peterac za Mandžukića. No, Mario je ostao prekratak i nije uspio pucati na gol domaćina.

21' Vatreni puno kombiniraju na suparničkoj polovici, ali silna dodavanja nisu urodila opasnom akcijom.

14' Potencijalno dobra prilika Hrvatske nakon ubačaja Rakitića propala je zbog zaleđa.

12' Nazarov je pucao iz daljine, ali je niska lopta prošla pored gola.

10' Centaršut Perišića u kazneni prostor bio je previsok za Mandžukića.

7' Smirila se utakmica nakon odlične šanse Vatrenih koji sada kontroliraju posjed lopte.

2' Skoro gol Hrvatske! Modrić je dao sjajnu dugu loptu za Mandžukića koji je s 15 metara u padu pucao malo pored gola!

Utakmica je počela!

Na službenoj stranici EFA-e objavljeni su sastavi obje momčadi, a zanimljivo izgleda vezni red hrvatske reprezentacije u kojem je Niko Kovač dosad standardnog Marcela Brozovića zamijenio Milanom Badeljom. Obrana je u očekivanom sastavu ( Vrsaljko mijenja kartoniranog Srnu), dok će u napadu igrati Mario Mandžukić i Marko Pjaca, kojem je ovo debi u prvih 11 za Vatrene.





Linker
22. rujan 2024 20:18