Damir Glibušić/CROPIX
DUŽNI 100 MILIJUNA KUNA

Panika na Dravi: Osijeku prijeti likvidacija, stečaj i najniži stupanj natjecanja!

Piše: Darko RužićObjavljeno: 06. prosinac 2011. 13:55

Vrlo dobra polusezona je iza prvoligaša s Drave. Bijelo-plavi su jesen zaključili zaposjedanjem petog mjesta i ulaskom u polufinale Hrvatskog kupa. Samo, nogomet je u gradu na Dravi ostao u drugom planu. Breme dugovanja snažno je pritisnulo klupsku blagajnu do te mjere da su crne prognoze o sudbini ovog kolektiva. Najcrnje. Idu čak toliko daleko da se potiho priča o njegovoj likvidaciji. Međutim, teško je i povjerovati da bi do toga moglo doći. Trenutačno je novčano dugovanje NK Osijek iznad sto milijuna kuna, a dugovi će postati i veći. Rastu li rastu iz dana u dan. Mjesečno je samo za plaće igračima, trenerima i ostalim klupskim uposlenicima nužno priskrbiti oko 900.000 kuna.

- Molim vas iz medija da potaknete našu problematiku i navedete one koji bi mogli pomoći da to i učine - svjestan borbe za opstojnost kluba kazao je kapetan Bijelo-plavih Ivo Smoje nakon utakmice s Istrom 1961.

Kratko, jezgrovito i jasno. Ali pomoći nema niotkuda. NK Osijek polako umire. Za njegov pak umirući krik nitko ne mari. Čuje li ga itko? Čak ni nedavna ostavka predsjednika kluba Roberta Špehara nikoga nije uznemirila, još manje potaknula na žurnu reakciju ne bi li ponudio pomoć i sudjelovao u akciji spašavanja, ako se još nešto spasiti da. I može li uopće?

Gradonačelnik grada na Dravi Krešimir Bubalo jasno je poručio kako će jednakim žarom kao što je to činio i dosad pomagati klubu. Grad i Županija će davati koliko su i davali. Nedavno je i naglasio kako se svatko mora pokriti s onoliko koliko ima. Predsjednik kluba u ostavci Robert Špehar očitovao se tvrdnjom kako Grad i Županija pomažu klubu, zahvalio i sponzorima koji su to do sada činili, ali i zaključio kako to sve skupa nije dovoljno za tako velik pogon.

- Odavno sam dobio signale da bi izlaz bio u stečaju. Između ostalog i otpuštanju dijela uposlenika, kresanju plaća i ugovora igrača. Kada sam došao u klub imao sam plan ostati u četverogodišnjem mandatu, ali očekivao sam značajno veću podršku i pomoć. Moja je ostavka bila i ciljana ne bi li se upalio alarm, ne bi li oni koji to mogu, politika u prvom redu, pomogla klubu. Na žalost sve se češće govori o stečaju koji bi uslijedio u lipnju iduće godine, o gubitku statusa prvoligaša, već spomenutom otpuštanju ljudi koji su 20-ak godina u klubu, a u tome nisam želio i ne mogu sudjelovati. Uvjeren sam da je to moralan čin i na njega sam ponosan - izjavio je predsjednik u ostavci Špehar. Da, “u ostavci”, jer svoj posao još uvijek obavlja...

Situacija je u osječkom prvoligašu alarmantna. Izvjesno je, s dosadašnjim načinom rada i financiranja, dalje se ne može. Već je i Izvršni odbor ŽNS-a osječko-baranjskog na jednoj od svojih sjednica imao raspravu o stanju u klubu. Kao zaključak sa sjednice je u HNS otišao prijedlog koji u najkraćemu sadrži nalaženje mogućnosti za prolongiranje njegova odlaska u stečaj do formiranja lige 10. Makar i oni koji su se toga sjetili nisu uvjereni da bi Osijek do tada mogao izdržati. Dugovi bi se gomilali, žiro-račun bi netko od dobavljača mogao začas blokirati...

A stečaj se kluba može provesti na dvojak način. Jedan je onaj koji govori o preustroju. U tom obliku imenovala bi se prinudna uprava, dugovi ne bi bili otpisani, ali bi se postupno vraćali. Onaj drugi stečaj uključuje riječ koju se nitko ni izustiti ne usudi, a to je likvidacija?! Osijeku sasvim ozbiljno prijeti istupanje iz Prve HNL. Pitanje je samo na koju granu. ŽNS osječko-baranjski autor je prijedloga da se na razini Skupštine HNS-a izglasa odluka kako to ne mora biti najniži stupanj natjecanja, već u Osijekovu slučaju, ali i nekih drugih prvoligaških klubova koji su u sličnoj situaciji - Druga HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 22:01