PLATINI U ZAGREBU

Zašto je došao? Kosor ga nije primila, Štimac može odahnuti, nije tu ni zbog izbora...

'Ne treba meni Platini da bih bio predsjednikom HNS-a. Bio sam to i prije njega. Moja preporuka članovima Skupštine su rezultati tijekom mojih mandata, a ne dolazak Platinija'
Piše: ArhivaObjavljeno: 20. listopad 2010. 14:09

Imate li barem jedno nogometno pitanje?, zavapio je Michel Platini u utorak na kraju zagrebačke press-konferencije, već umoran od tumačenja tko je Robin Bokšić i dokle se stiglo u raščišćavanju kladioničarske afere. Uefin predsjednik se još jednom na vlastitoj koži uvjerio da je nogomet puno više od 90 minuta na zelenom terenu. Namještaljke, korupcija, istrage, policija, neredi, predizborna lobiranja, političke agende... pitanja su kojima su reporteri gađali 55-godišnjeg šefa europske nogometne organizacije. Nogomet jedva da se probio na dnevni red.

- Nažalost, nisam uspio doći do vaše premijerke s kojom sam namjeravao razgovarati o nasilju navijačkih grupa i o izvjesnim oblicima korupcije u klađenju. Susreo sam se s ministrom sporta g. Fuchsom i čestitao mu na izvrsnim uspjesima hrvatskog sporta. Vi ste zaista velika sportska nacija koja niže uspjehe u nogometu, vaterpolu, atletici, tenisu - rekao je Platini dodavši da je posjet Zagrebu zamislio kao aneks izletu u Tiranu, gdje je albanski savez slavio 80. obljetnicu djelovanja.

Akcija njemačkog državnog odvjetništva u Bochumu prije godinu dana je uzdrmala Uefine temelje. U međuvremenu je Platinijeva vlada krenula u energičnu akciju ‘deratizacije’ i brzo naletjela na zid.

- Do nas dolaze informacije o namještenim utakmicama, ali problem je što informacije nisu dokazi. Poznat vam je slučaj Bayerna, gdje su neki informatori tvrdili da posjeduju dokaze kako je vratar sudjelovao u namještanju, a kasnije se pokazalo da nemaju ništa. Na razini Uefe oformili smo malu skupinu koja se bori protiv korupcije svim snagama. Na tu borbu Uefa troši 9 milijuna eura godišnje, pokrivamo utakmice svih prvih i drugih liga u Europi, ali to još uvijek ne znači da smo policajci ili suci. Zato sam više puta tražio da se osnuje europska policija koja će se baviti isključivo sportom. Istrage koje provodimo funkcionirale bi prije dvadesetak godina, ali borba s tako rasprostranjenim kriminalom, s praćenjem putova novca... To je neizvedivo bez pomoći država.

Navodni Uefin prikriveni istražitelj Robin Bokšić u jednom je trenutku bio zvijezda s hrvatskih naslovnica i predmet općeg ismijavanja. Što je Uefa htjela postići njegovim angažmanom?

- Pravosuđe je neovisno, a rad tajnih službi trebao bi biti tajan, pa ćete onda shvatiti da niti ja nisam znao da takav čovjek radi za nas. Ipak, u jednom trenutku čudne su se stvari počele događati i odlučili smo sve to zaustaviti do daljnjeg. Kao i u vašem poslu, informatori mogu dostavljati točne ali i lažne informacije.

U domaćim je nogometnim krugovima rasprostranjeno mišljenje da je Platini naručen kao ‘special guest star’ u predizbornoj kampanji Vlatka Markovića. Uefin predsjednik odbacuje takva tumačenja.

- Poštujem Markovića zbog posla koji je kroz karijeru činio. Zbog igračkog uspjeha na Svjetskom prvenstvu 1962. godine, poštujem ga i kao trenera Nice kojeg smo mi u Nancyju redovito pobjeđivali, ha, ha... Međutim, ne pada mi na pamet bilo koga podržavati na izborima za HNS-ova predsjednika. Vi ste zaduženi za glasovanje, ne ja.

Platini je usput dotaknuo i pitanje financijskog fair-playa zbog čega ga najbogatiji klubovi kontinenta neprijateljski gledaju.

- Fair-play znači kraj anarhije. Nemate pravo trošiti više nego što zarađujete. Mnogi su me predsjednici klubovi podržali na tom planu, čak se zauzimaju za još restriktivniji pristup. To ipak ne mora nužno značiti kraj multimilijunskih transfera. Ako gazda kluba želi platiti igrača 100 milijuna eura i ako je sposoban to učiniti, onda će biti i takvih transfera.

Naše je ‘komšije’ zanimalo hoće li savezi BiH i Srbije izletjeti iz organizacije jer su se ogriješili o Uefine kodekse. Neizostavni predstavnici Roma iskoristili su priliku da se požale na svoj status manjine koju posvuda diskriminiraju...

- NS BiH mora raditi sukladno statutima Uefe i Fife, u suprotnom mu prijeti isključenje. Što se tiče Srbije, izgredi njezinih navijača u Genovi su u domeni disciplinske komisije koja zasjeda krajem listopada. Od politike u nogometu se moram ograditi. Članice Uefe mogu postati samo zemlje članice Ujedinjenih naroda. Zato u organizaciju nisu primljeni Gibraltar ili Kosovo....

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 16:33