Ronald Goršić/CROPIX
MAMIĆ PORUČIO ŠTIMCU

'Igore, povuci kandidaturu, nije tvoje vrijeme! Što si ti kao sportski djelatnik napravio?'

'Pouzdano znam da je Vlatko Marković spriječio izbacivanje Dinama i Hajduka iz Europe zbog nereda koji su napravili navijači. Znate, Marković može dati samo još više'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. listopad 2010. 13:04

Kandidatura Igora Štimca znači start borbe za predsjedničku fotelju u Rusanovoj. Godinama stoji teza da je Zdravko Mamić stvarni vladar HNS-a dok vlada Vlatko Marković. Što o tome kaže Dinamov gazda?

- To je neistina, a takvi navodi su neukusni. Ja sam samo jedan od dvadesetak članova Izvršnog odbora. Imam samo jedan jedini glas. I taj ću dati Vlatku Markoviću! Treba li tu činjenicu dodatno obrazlagati?

Naravno da treba, vaš utjecaj u hrvatskom nogometu nije samo jedan glas u IO-u!

- Vlatko Marković i Zorislav Srebrić su u hrvatskome nogometu neusporedivo duže nego ja na najistaknutijim funkcijama. Ukrcao sam se u njihov vlak, a ne oni u moj. Oni su predsjednik i glavni tajnik, a ja sam zaista samo član IO-a. Nema dvojbe, naravno, da imaju moju iskrenu i trajnu podršku.

Vlatko Marković iza sebe ima tri mandata, dosta godina na plećima. Što još može dati hrvatskome nogometu?

- Zašto pitate što Marković još može dati? Hajdemo stvari ne postaviti ovako. U ovom trenutku, kad razgovaramo, A vrsta je favorit i gotovo sigurno će se plasirati na EP u Ukrajini i Poljskoj. Vrsta U-21 plasirala se u doigravanje za EP, to je uspjeh, nebitno je jesu li pobijedili ili ispali od Španjolske. Reprezentacija U-19 bila je treća u Europi, a U-17 prošla je u elitno kolo. Dinamo i Hajduk nakon niza sušnih godina igraju Europsku ligu. Zar hrvatski nogomet upravo sada ne živi svoje najblistavije dane? U životu nisam čuo da netko odlazi s čelne funkcije u nogometu nakon što taj isti nogomet doživljava ekspanziju na svim razinama.

Mamić će napomenuti da se u organizaciji HNS-a godišnje održava stotine kampova raznih selekcija, okupljanja, utakmica, putovanja...

- Hrvatski nogometni savez je jedna od najuređenijih tvrtki u državi. Zar niste primijetili da je na utakmici Latvija - Hrvatska bio Michel Platini? Zar ne znate da dolazi u Hrvatsku? Jeste li vidjeli kakvo smo suđenje imali posljednjih godina. I još nešto...

Što to?

- Pouzdano znam da je Vlatko Marković spriječio izbacivanje Dinama i Hajduka iz Europe zbog nereda koji su napravili navijači. Znate, Marković može dati samo još više. Svaka godina iskustva daje više. Koliko ih vidim i poznajem, Marković i Srebrić jako se dobro tjelesno i mentalno osjećaju, ne vidim niti jedan razlog zašto bi se povlačili.

Novi kandidat Igor Štimac podvlači da se Marković 12 godina nije brinuo o HNL-u, te da je hrvatski nogomet potonuo u odnosu na 1998. godinu?

- Ne želim biti odvjetnik sadašnjeg vodstva Saveza niti brana novim kandidatima, pa niti Igoru Štimcu. To nije moj posao, ja sam izvršni dopredsjednik Dinama i moj posao je da se brinem o sadašnjosti i budućnosti kluba. Ali je neistina da je hrvatski nogomet potonuo. Nogomet je toliko dobar koliko ljudi u klubovima i gradovima ili županijama imaju sposobnosti i koliko vole svoje klubove. Nitko, primjerice, u Istarskoj županiji nije zabranio nikome da ima prvoligaša i stabilan klub. Ili u Dubrovniku... To je stvar lokalnih čelnika. Nisu za sve u hrvatskom nogometu krivi Vlatko Marković i Zdravko Mamić.

Zašto Štimac da, zašto Štimac ne?

- Pitam vas osobno i cijelu hrvatsku javnost - što je to Igor Štimac kao sportski djelatnik napravio da bi bio legitimni kandidat za funkciju predsjednika umjesto Vlatka Markovića? Marković i Srebrić su cijeli svoj život posvetili nogometu i radili za nogomet. Oni i Štimac trenutačno ne mogu stati u istu rečenicu. Ostanak Markovića i Srebrića je pošten prema hrvatskom nogometu i prema njima. U trenucima kad je Savez gospodarski i financijski stabilan, te usred kvalifikacija za Euro, odlazak njih dvojice bila bi suluda misija!

Mislite da je Štimčeva kandidatura “prljavi posao”?

- Mnogo je primjerenije da se Igor Štimac i drugi nogometaši, pa i Vatreni, uhvate posla u Mosoru, Solinu, Imotskom, Velikoj Gorici, HAŠK-u, Lučkom, Samoboru, Sesvetama... Neka daju obol hrvatskom nogometu, neka naprave projekte. Ali su oni cijeli život naučili samo uzimati od nogometa, ništa mu davati. Marković i Srebrić cijeli život samo nogometu daju! Dakle, Igor Štimac za predsjednika HNS-a još ne!

Mnogi će postaviti pitanje - koji je ozbiljan projekt Vlatko Marković napravio u 12 godina svoje vladavine?

- Što to znači ozbiljan projekt? Zar ozbiljan projekt nije činjenica da je nekoliko puta hrvatska reprezentacija bila na SP-u i EP-u? Zar sve te silne reprezentacije koje igraju pod kapom HNS-a, svi ti kampovi, odlasci u Europu na turnire, pomoć hrvatskim klubovima u osposobljavanju i licenciranju, ili ono što sam naveo, sprečavanje izbacivanja Dinama i Hajduka iz Europe nisu ozbiljni projekti?

Pa dobro, imate li barem kakvu zamjerku na njihov rad?

- Imam. Samo jednu. Neizgradnja kampa! Ali opet mislim da HNS to ne bi trebao sam izgraditi, nego uz pomoć države. Država je sukrivac s HNS-om za neizgradnju kampa. To je jedini minus Markovićeve vlade. A što su to napravili drugi koji se natječu? Najlakše je pljuvati po onima koji rade, to je klasična zamjena teza. Oni koji rade i stvaraju pozivaju se na red i kaže im se da ništa nisu napravili. A oni koji ništa nisu napravili, nude se kao spasitelji. Nisam protiv kandidature Štimca, ili bilo koga drugoga, niti se mene išta pita, niti si uzimam pravo arbitraže. Imam samo pravo i odgovornost kazati ono što mislim da je najbolje. A najbolje za hrvatski nogomet u ovom trenutku je ostanak Vlatka Markovića. Nisam protiv Štimca, ali ne u ovom trenutku i ne na ovakav način.

Kakav je to način?

- Krivi. Štimac ili netko drugi treba doći na čelo Saveza konsenzusom! Ako Štimac i prođe kao predsjednik HNS-a, isti trenutak je pola Hrvatske protiv njega! Tu je unaprijed osuđen na propast. Doći na vlast bitkom, a ne konsenzusom, izravno je činjenje štete hrvatskom nogometu i sportu. A to nije slučaj s ostankom Vlatka Markovića. Protiv Vlatka Markovića bit će samo jedan dio Dalmacije koju predstavlja Štimac, a koji je uobičajeno protiv Zagreba i Markovića. Svi ostali su za Markovića. Molim Igora Štimca da u ovom trenutku ne ide u ovu kampanju! To ne treba nogometu. A prvo će od mene sutra imati podršku. Kad za to dođe vrijeme. Čemu nervoza? Štimac može na vlast doći konsenzusom. Može dobiti i moj glas, ali ne sad! Vidjeli smo kad je bio predsjednik Udruge Prve HNL i dopredsjednik HNS-a. I nije napravio ništa. Zato što nije imao konsenzus. A ima on dobrih ideja, samo mu je ovo krivi put.

Maknimo se iz Rusanove u Maksimir. Je li Vaha vaša najbolja investicija otkako ste u Dinamu?

- Jest! Za sada se to može s velikom sigurnošću ustvrditi. Da bismo to mogli generalno potvrditi, mora proći vrijeme. Zasad su sve pretpostavke da nikad nismo imali trenera takve razine, niti kad je u pitanju znanje, niti kad je u pitanju davanje u količini emocija. Halilhodžiću je Dinamo smisao života!

Kakav nas Dinamo čeka u budućnosti?

- Ova momčad bit će sve bolja i uz rad koji će provesti Halilhodžić. To je najvažnije. Pokušat ćemo sve napraviti da u budućim vremenima mi u klubu što više utječemo na selekciju. Tu mislim na proizvodnju vlastitih igrača, dovođenje onih igrača sa strane koji mogu pratiti Dinamove ambicije, te naravno prodaju igrača u onom trenutku kad klubu to najmanje šteti.

Radite li na toma da se što prije pomirite s BBB?

- Ja s BBB nisam ni u kakvoj svađi. Ne treba generalizirati. Niti sve navijače, niti sve BBB. Ispunjava me ponosom istraživanje GFK-a da je od 2005. godine do danas Dinamo dobio 135 tisuća novih navijača. To je najveća pobjeda. To je odgovor na sva pitanja.

Zašto se ne odazivate na navijačke tribine?

- Zato što nikad nisam bio pozvan. Bio je pozvan samo direktor Damir Vrbanović, ali nije išao jer je bio na putu. Da sam i pozvan, nikad se ne bih odazvao na takvo mjesto i takav ambijent. Tamo nema uvjeta za kvalitetan razgovor. Navijači koji su okupljeni oko “skupine Mosor” imaju pravo na svoj prosvjed, na svoje zahtjeve. No, oni moraju biti izneseni na pravom mjestu, a to je klub. I to na legitiman način. To se neće dogoditi na ulici ili u kino dvorani na nekoj tribini. Kad god navijači žele, neka dođu u klub, primit ću ih na civilizirani razgovor, te im dati sva objašnjenja i odgovore. Ne samo njima, već i svakom pojedincu.

Znači, i onima iz Gradskog poglavarstva?

- Evo jedne ekskluzive. Dinamo je poslao pismo prije više od mjesec dana predsjedniku Gradske skupštine, gospodinu Špremu, pozvao ga u klub kako bih mu stavio na raspolaganje sve službe kluba, sve podatke koje njega i Gradsku skupštinu zanimaju. Nikad nismo dobili odgovor.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 12:27