1.HNL

Zadar bolji od Osijeka

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 27. srpanj 2014. 01:13

Sparna nedjeljna večer donijela je u početku utakmice - kamilicu. Istina, nije previše potrajalo, negdje do devete minute kada je Nikola Matas dobro prošao po lijevoj sstrani, odlično ubacio za Milu Škorića a on jako pucao s nekih 12 metara i pogodio spoj grede i vratnice. Na odbijenu loptu natrčao je Josip Barišić pa je i on pokušao svladati Mladena Matkovića ali nije uspio.

Osječani su, inače, dosta lagano uspostavili i održavali dominaciju, imali su prilično vremena i prostora za osmišljavanje svojih napadačkih akcija. Do 13. minute Osijek je imao tri udarca iz kuta, a Zadar upisao tek slabašne pokušaje Ĺ˝elimira Terkeša, Mirka Hrgovića i Josipa Ivančića. Da je u dobroj sportskoj formi Mladen Matković, domaći vratar, pokazao je u 20. minuti kad je Saša Novaković nadvisivši sve igrače u svojoj blizini pucao glavom. Bio je to precizan udarac, ali za Matkovića ne i nerješiv problem. I dalje je Osijek bio taj koji je držao loptu, imao je inicijativu, a Zadar se držao dosta suzdržano, kao da (još) nije imao igrača koji će pronaći prekidač pa usporenost prebaciti na žustrinu. Jedna od akcija koje su izveli Osječani završila je njihovim hvatanjem za glavu. U 23. minuti do lopte je nekako došao Tomislav Šorša, bio je nekih 20 metara od domaćih vrata, imao je i vremena i prostora, odlučio se na pokušaj prebacivanja Mladena Matkovića i pogodio - gredu. Sve dobro, ali završnica...

Na drugoj strani Zadrani su prvu opipljiviju situaciju pred Zvonimirom Mikulićem imali u 25. minuti kad je Josip Ivančić poslije ubacivanja iz kuta pucao glavom, no nije bio precizan.

Primjer tipične školske akcije za vodstvo Zadra izveli su Ivor Weitzer, Josip Bilaver i Josip Ivančić. Prvi je izvrsno poslao Bilavera u prodor po desnoj strani, on je zatim još bolje ubacio oštru loptu koju obrana Osijeka nije uspjela ukrotiti, a Josip je Ivančić samo pritrčao i elegantno pogodio donji desni kut.

Do kraja prvoga poluvremena nije se zbilo ništa osobito osim što je Mirko Hrgović dao prilično upotrebljivu povratnu loptu Želimiru Terkešu, no on nije bio dovoljno precizan, lopta je prošla nekoliko centimetara pokraj lijeve vratnice i otišla izvan igrališta.

Očekivano, Osječani su u drugom poluvremenu nastojali što prije unijeti nerde i paniku u domaće redove ne bi li nekako došli do situacije iz koje bi izjednačili. No, za razliku od prvog poluvremena kad im je igra bila povezana, smislena, u drugom se to više svelo na nedovoljno kontrolirana dodavanja i na povremene udarce iz daljine. Do 62. minute Osijek je imao tek jedan udarac vrijedan spomena, pokušaj Mateja Jonjića nakon dodavanja Borne Barišića što nije posebno ugrozilo domaću obranu.

Jednu priliku dočekao je Ivor Weitzer. Lopta mu je došla na neka 32 metra od vrata Osijeka, on nije previše oklijevao, odlučio je pucati 'iz koljena' što je i napravio, a lopta je u silovitom lelujavom letu kraj svoje putanje našla u gornjem lijevom kutu potpuno nespremnog i iznenađenog Mikulića.

U sudačkoj nadoknadi Josip Barišić je s bijele točke matirao Matkovića i tako ublažio poraz svoje momčadi.

ZADAR - OSIJEK 2:1 (Ivančić 35', Weitzer 65', / J. Barišić 90-11m)

ZADAR: Matković 6 - Ikić 6, Šimurina 6,5, Sarić 6, Bilaver 6,5, Muić 6, Hrgović 6, Weitzer 7 (od 86. Tešija-), L. Śirjak 5,5 (od 69. Surać 6), Terkeš 6, Ivančić 6,5 (od 80. Šimunac-)

OSIJEK: Mikulić 5 - Matas 6, Novaković 5,5, Jonjić 6, B. Barišić 6, Kurtović 5,5 (od 85. Dugandžić-), Šorša 6, Mišić 6, Škorić 5,5 (od 71. Ugarković-), Baraban 5,5 (od 82. Glavaš-), J. Barišić 6

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. rujan 2024 01:11