Ronald Gorsic / CROPIX
TEATAR APSURDA

HNS odbio Medićev upis na akademiju: 'Ovo je napad na mene, po diplomu idem van'

Piše: Hrvoje TomićObjavljeno: 24. srpanj 2014. 11:17

Dražen Medić u subotu se, na press-konferenciji uoči utakmice s Rijekom, pohvalio kako je upisao HNS-ovu akademiju. Predsjednik, ali i novi trener Zagreba, podnio je zahtjev za upis na studij za dobivanje B-licence (kasnije bi vjerojatno išao i na A-licencu) kako bi i službeno mogao biti trener Zagreba. Podsjetimo, Dražen Medić za sada se u zapisnicima prvoligaških utakmica vodi kao predstavnik kluba što je vrlo česta 'zaobilaznica' za trenere bez potrebnih licenci. Na takav način su u Prvoj HNL svoje momčadi s klupe vodili Ferdo Milin (Zadar), Zoran Mamić (Dinamo), ali i još brojni treneri...

No, proteklih dana na adresu NK Zagreb stigao je faks iz HNS-ove akademije. Dražen Medić njime se upoznaje da mu je onemogućen upis na studij jer ne zadovoljava sve kriterije potrebne za upis na trenersku Akademiju HNS-a. Predsjednik Zagreba nema barem četiri godine iskustva igranja nogometa na seniorskoj razini u 1., 2. ili 3. HNL, ili 1. hrvatskoj malonogometnoj ligi.

Dražen Medić tako s visokom stručnom spremom (diplomirani inžnjer graditeljstva) u Hrvatskoj ne mož postati nogometni trener.

- Jednostavno, dobio sam faks u kojem piše kako me ne mogu primiti na žljeni studij. Klasičnu odbijenicu. Upravno vijeće Akademije HNS-a odbilo je moj zahtjev za upisom na trenersku Akademiju - kazao je Medić mirnim glasom te nastavio:

- No, tako je to kod nas, u ovoj državi mnoge su stvari smiješne, pa tako i ova.

I, što sada? Ostajete li do daljnjega predstavnik kluba? I hoćete li s tom funkcijom do daljnjega voditi prvoligaške utakmice?

- Da, nema mi druge. Ne odustajem od svojih trenerskih zamisli, a priliku za školovanje potražit ću negdje u inozemstvu. Sada ću se malo raspitati, pa vidjeti gdje u Europi postoji mogućnost za moje trenersko školovanje.

I to piše u tom dokumentu HNS-ove akademije? Zašto ne možte na trenersku izobrazbu?

- Kratko i jasno, nisam igrao nogomet! Ali, vjerujte nisu me oni s ovim iznenadili. Nimalo. Vjerojatno nisam dovoljno obrazovan za trenerski posao. Opet ponavljam, meni je najvažnije znanje. I volio bih da svatko preuzme svoj dio odgovornosti za svoje rezultate. No, čini mi se da u hrvatskom nogometu znanje nije najvažniji kriterij. A ja sam svakome na dispoziciji, sa svakime mogu raspravljati o trenerskom znanju.

Romeo Jozak je, kao član Upravnog vijeća Nogometne akademije, čak najavio kako će se predstavnicima klubova uskoro - ograničiti ovlasti. A takvih poteza do sada u Hrvatskoj nije bilo...

- To je sada potpuno jasno, radi se o čistom napadu na mene. Ali, nije mi jasno kome ja to smetam u hrvatskom nogometu. Već dugi niz godina razne prvoligaše vode predstavnici klubova, a sada se to odjednom mijenja. U redu, ali zašto se onda ne mogu školovati za trenera. čega se oni boje? Pa zar sam ja najveći problem hrvatskog nogometa ako se kao predstavnik kluba dižm s klupe za vrijeme utakmice? I dajem upute svojim igračima? Ne znam, nemam više komentara na ovu smiješnu odluku.

Jesu li ovi 'napadi na vas' posljedica toga što je Zagreb bio suzdržan oko ukidanja Udruge prvoligaša? I što Zagreb više nije toliko blizak vladajućim strukturama u hrvatskom nogometu?

- Ma kakvi, pa kakve to ima veze s time?! Uostalom, mi smo u tome bili suzdržani. Ne zamaramo se takvim stvarima, već samo rezultatima svoga kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 03:54