Ronald Gorsic / CROPIX
ŠOKOTA NAJBOLJE ZNA

'U Portu znaju da Dinamo da nije neki 'lijevi' klub, sigurno nas neće podcijeniti'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. rujan 2012. 18:34

Čovjek za vezu s Portom je Tomo Šokota. Iako je iz Dinama otišao u Benficu, otamo je prešao u Porto i za oba kluba ga danas vežu uspomene. Teško mu je reći je li navijač Benfice ili Porta, ima objašnjenje.

- Oba su mi kluba draga i nije mi se lako opredijeliti. U Benfici sam ostavio veći trag, igrao sam više, navijači su me bolje upoznali. Dok sam došao u Porto, zaredale su ozljede i nisam nešto previše pokazao. No, ponosan sam što sam igra u oba kluba i jedni i drugi su mi neizmjerno simpatični - kazao je Šokota, koji će pozdraviti igrače i rukovodstvo Porta na boravku u Zagrebu.

Čim smo postavili pitanje o Portu, kako će momčad izgledati u Ligi prvaka i što se od njih može očekivati, Šokota je ponudio odgovor u jednoj rečenici.

- Nema tu što, sve je isto, 4-3-3!

Porto je svima prepoznatljiv, svaki i najmanji poznavatelj nogometa zna da je Porto klub sastavljen od igrača iz inozemstva, da su kupnja i prodaja igrača osnova preživljavanja. Nedavno su ostali bez Hulka, tek moraju vidjeti kako će se prilagoditi životu bez njega.

- Ma, naći će oni način. To je sustav koji neprestano živi, uzmeš jednog igrača, pojavi se neki drugi, uvijek netko iskoči. Sad imaju nekoliko Kolumbijaca u momčadi, promijenili su tržište, očito su nešto “nanjušili”. Kad su u pitanju Hulkovi nasljednici ne brinem se za Porto, neće ti biti problema.

Filozofija igre bit će, dakle, ista kao i uvijek, Šokota zna kako će se Portugalci postaviti na startu Lige prvaka u utorak u Maksimiru.

- Oni će se malo povući, dat će Dinamu da ima posjed lopte, da napada. Vrebat će iz kontranapada i na tome će graditi svoju taktiku.

Šokota je siguran da Porto neće podcijeniti Dinamo, na tu kartu Modri ne mogu igrati.

- Sasvim sigurno, oni će doći u Zagreb motivirani, spremni za pobjedu. Znaju da se u Hrvatskoj ne igra bezvezan nogomet, da ni Dinamo nije neki “lijevi” klub. Svjesni su da moraju uzeti tri boda na startu Lige prvaka, da im je to važno za nastavak natjecanja. Nikad Porto ne ide u susret s “lako ćemo”, opuštanje je tamo nepoznata riječ.

Sve je to i zato što su ciljevi poznati već godinama, Porto gleda mnogo dalje od prolaska skupine.

- Četvrtfinale Lige prvaka, to je za Porto imperativ. Sve ispod toga je neuspjeh, to se zna. Oni razmišljaju ovako: Ući ćemo u četvrtfinale, onda prodati nekog našeg igrača, pa u novoj sezoni ispočetka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 16:36