Drago Sopta/CROPIX
METKOVAC IZ ŽUPANJE

Tot: Nisam bio vođa Torcide u Županji, iako priznajem da mi i najmlađi sin navija za Hajduk

Došao sam u Dinamo na poziv Zorana Mamića i Romea Jozaka. Smatrali su da bih mogao pomoći momčadi svojim ekspertizama - rekao je novi trener Modrih
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 16. svibanj 2011. 13:09

Vahid Halilhodžić prestao je trenirati prvu momčad Dinama neposredno nakon prošlotjedne utakmice s Interom. Uprava kluba promptno je odlučila kako će maksimirsku svlačionicu do kraja prvenstva voditi Marijo Tot. Novi trener Dinama zamjetno izbjegava govoriti o svom prethodniku. Iako su se Halilhodžić i Tot gotovo istovremeno pojavili u Maksimiru, svatko od njih ima svoju priču.

- Došao sam u Dinamo na poziv Zorana Mamića i Romea Jozaka. Smatrali su da bih mogao pomoći momčadi svojim ekspertizama. Marijo Tot je imao start iz snova, ali u javnosti i nadalje prevladava percepcija kako se radi o čovjeku koji će skrbiti o maksimirskoj momčadi samo u preostala tri prvenstvena kola i finalu Kupa.

- Osobno sam spreman za sve izazove, a u klubu će procijeniti zaslužujem li povjerenje - rekao je trener Dinama za Slobodnu Dalmaciju.

Devedeset minuta utakmice s Varaždinom možda neće bitno utjecati na njegovu karijeru, ali su barem potaknule zanimanje i traženje odgovora na pitanje: tko je uopće taj Marijo Tot?

- Moja nogometna karijera nije bila posuta zvijezdama. Igrao sam nogomet na drugoligaškoj razini. U Lučkom, Posavini i Inkeru. No, već sam se s 26 godina odlučio posvetiti trenerskom poslu. Bio sam predavač na Fakultetu za fizičku kulturu (asistent na katedri za nogomet). Potom sam na poziv Blaža Sliškovića gotovo pet godina radio u Brotnju. Bio sam pomoćnik Sliškoviću, Ištuku i Lučiću, a jedno vrijeme sam vodio samostalno prvu momčad. Radio sam i na Nogometnim akademijama u Zagrebu i Sarajevu, a prije dvije godine asistirao sam Rubčiću u Rijeci.

Premda je rođen u Županji Marijo Tot danas se deklarira kao Metkovac.

- ‘Udao’ sam se u Metkoviću. Ondje mi je obitelj. No, stalno sam negdje izvan Metkovića. Valjda stoga i nisam imao prilike upoznati najpoznatije nogometne Metkovce, Igora Štimca i Darija Srnu.

Trenerski debut Marija Tota u Maksimiru popratila je i intrigantna priča kako je novi čovjek na Dinamovoj klupi zapravo – hajdukovac. Štoviše, da je ‘u mladima danima’ bio vođa Torcide u Županji.

- To je čista dezinformacija. Istina je tek da se moja obitelj navijački podijelila između Dinama i Hajduka. Stariji sin, 9-godišnji Marko i ja smo dinamovci, dok mlađi Darko (4 godine) i supruga navijaju za Hajduk. U Metkoviću su takve situacije posve uobičajene – zaključuje Tot.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 07:48