TRAŽI SE NAJHRABRIJI

Tko će u HNS-u imati snage priopćiti Mamiću mučku istinu: 'Šefe, u sukobu interesa si!'

A sada je na HNS-u, kao jedinoj (?!) nadležnoj instituciji da reagira. Pitanje je, međutim, tko će se odlučiti odrezati kaznu Dinamovu izvršnom dopredsjedniku?
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 10. veljača 2011. 17:44

Hrvatska vlada u srijedu je zatražila da se u nogometu uspostavi stanje sukladno svim zakonima i propisima. Putem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa poručila je: Istražite, prema pravilima Nogometnog saveza, temeljem Zakona o športu, nalazi li se Dinamov izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić u sukobu interesa jer njegov sin Mario Mamić vodi menadžersku agenciju. Iz Ureda ministra htjeli su, naime, “pojasniti” Vlatku Markoviću da članovi sportskog kluba ne smiju biti u krvnom srodstvu s menadžerima.

Time je među inima na svoje došla i Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo, koja već mjesecima vodi pravnu bitku, uporno tvrdeći da se u Dinamu događa cijeli niz zakonskih nepravilnosti, a ona ponajveća povezana je uz taj famozni sukob interesa. Zbog njega je, inače, potkraj prosinca verbalno nastradao novinar T-portala, a ostaje vidjeti hoće li Jurica Malčić postati - “mučki” pravobranitelj.

Šalu na stranu, čudno je, međutim, zazvučala vijest iz ureda ministra Radovana Fuchsa. Zar nije logičnije, ako su se doista ustanovile anomalije, da se odmah urgiralo Državno odvjetništvo?

- Objašnjenje je jednostavno - priča Sara-Sanela Butorac, ravnateljica Uprave za pravne poslove MZOŠ-a. - Ne radi se o kaznenom djelu, tada bi dopis mogao ići i prema drugim instancama. Slijedom svega, na HNS-u je, koji je za tu problematiku direktno odgovoran, da ustanovi je li Mario Mamić licencirani menadžer. Ako jest, gospodin Mamić se nalazi u sukobu interesa.

Zanimljivo je da, prema riječima Butorčeve, HNS jedini može sankcionirati Mamića:

- Savez mora utvrditi posluje li klub zakonito. Ako se pokažu nepravilnosti, tada ih jedino Savez mora i otkloniti.

Situacija je, dakle, posve jasna; Zdravko Mamić, ako HNS dokaže da Mario Mamić ima menadžersku licencu (što je vrlo izvjesno budući da ga je i Fifa označila kao svoga licenciranog agenta), kao osoba koja je u nogometnim upravljačkim tijelima nalazi se u sukobu interesa jer se nitko u njegovu krvnom srodstvu ne može baviti bilo kakvim menadžerskim poslovima! Tako nalaže Zakon o športu. A sada je na HNS-u, kao jedinoj (?!) nadležnoj instituciji da reagira. Pitanje je, međutim, s obzirom na konstelaciju snaga u Kući nogometa, tko će se odlučiti odrezati kaznu Dinamovu izvršnom dopredsjedniku? Pitanje je, također, koja je uopće moguća kazna za kršenje toga zakona? U HNS-u su jučer šutjeli, ali i uzvratili:

- Koliko znamo, prema Zakonu o športu, nadležna institucija je resorno ministarstvo! - tvrdi HNS-ov pravnik Vlado Iveta. Koliko mi znamo, nije, međutim, pitanje je koliko će sada trajati ovo mačevanja te tko će, na koncu, presjeći vrući gordijski čvor.

- Ne, to ne znači da će biti mačevanja, a o kaznama ne možemo niti teoretski - dodao je Iveta.

- Teoretski, Savez može narediti klubu da riješi problem, a klub bi potom morao sazvati Skupštinu - pojašnjava Željko Klarić, ravnatelj Uprave za šport pri MZOŠ-u.

Teoretski, dakle, Zdravko Mamić bi mogao sazvati Skupštinu Dinama i - raspravljati o Mamiću?! Zvuči doista nelogično, apsurdno.

- Gledajte, mi uopće ne znamo bavi li se Mario Mamić menadžerskim poslom. To su stvari na koje adekvatan odgovor ima nacionalni savez, jer on dijeli Uefine licencije.

Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo tvrdi da već tri godine čeka reakciju vašeg ministarstva. Zašto je ona stigla tek nakon javnog istupa pučkog pravobranitelja Malčića?

- Na to pitanje ne mogu odgovoriti. Tada, naime, nisam bio involviran u rad Ministarstva, nisam bio na poziciji ravnatelja Uprave za šport. Ministar je bio Dragan Primorac - zaključuje Klarić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 01:48