Željko Grgić / Cropix
SLAVEN POPUT ZDRAVKA

Bilić o sukobu interesa: 'Pa ne mogu ja određivati bratu što će raditi u životu...'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 10. veljača 2011. 12:51

Jesam, u sukobu interesa sam zbog vlasništva nad Hajdukovim dionicama, baš kao i Aljoša Asanović. Ponovio sam to više puta, ali nikada nije bilo bombastično predstavljeno javnosti. Ako želite, stvar se može tako protumačiti, ali onda govorimo o formi dok je sadržaj nešto sasvim drugo. Ne krijem da pokušavam riješiti taj problem, no ako je jedino rješenje da pokidam dionice, na to sigurno neću pristati, odgovara Slaven Bilić na pitanje nalazi li se u sukobu interesa.

Akutno pitanje hr-nogometa u srijedu je javno adresirao ministar obrazovanja i sporta Radovan Fuchs. Njegov apel Hrvatskom nogometnom savezu “za uspostavu zakonitog stanja” ipak prvenstveno aludira na hobi naših nogometnih prvaka da se bave i posredničkim poslovima. Dakle, je li Bilić u sukobu interesa s obzirom da je njegov brat Domagoj licencirani Fifa agent?

- Da, on se bavi tim poslom, ali kakve to ima veze? On je moj brat i radi posao koji želi. To se po pitanju forme, a kamoli sadržaja, ne može tumačiti kao sukob interesa - decidiran je izbornik.

Zdravko Mamić slovi za neokrunjenog vladara na području nogometnog sukoba interesa, a sporadično uz njega spomenuti bivaju Slaven Bilić i kandidat za HNS-ova predsjednika Igor Štimac.

- Nisam u sukobu interesa jer moj brat Damir nije licencirani agent. Osim toga, zakon se odnosi na članove klubova koji su ustrojeni kao udruge građana. Nigdje se ne spominje članove HNS-a i njegovih županijskih organizacija - kaže Igor Štimac.

Okrznuti Damir Štimac kaže da je “za igrače skrbio” samo kao savjetnik na polju ugovornog i sportskog prava, ali nikada nije potpisivao ugovore niti se bavio posredništvom kao licencirani agent.

- Bilo bi licemjerno s naše strane trubiti o potrebi poštivanja zakona, a s druge strane ih kršiti. Upravo učim za pravosudni ispit, moj je interes ograničen na pitanja arbitraže, ali kada bi se pokazalo da svojim poslom dovodim Igora Štimca u sukob interesa, sigurno bih učinio sve da uklonim te prepreke.









Bilić: Godinama smo čekali napadača kakav je Kalinić

Hrvatski rekvijem za Petera Čecha, najboljega svjetskog golmana kojega transfermarkt procjenjuje na 26 milijuna eura, probudio je u Slavenu Biliću optimizam na tragu onoga s Eura 2008. godine.

- Naša momčad je odlična, a u budućnosti će biti još bolja. Mladi smo i gladni - rekao je izbornik dan nakon pulske pobjede.

Bilić je u 2011. zakoračio bez ozlijeđenog Ivice Olića, hrvatskog nogometaša godine, te Luke Modrića koji se oporavlja od operacije slijepog crijeva. Na rovinjske mini-pripreme izbornik je zato stigao s osmišljenim alternativnim programom: ulogu napadačkog “sidraša” dodijelit će Nikoli Kaliniću i u sastav uvrstiti Ivu Iličevića. Centarfor Blackburna izrastao je u heroja utakmice s Česima, a Iličević se nakon ukočenog starta predstavio kao (možda malo skromniji) dvojnik Pavela Nedveda. Motoričan nogometaš opasan po gol i aktivan u obrani.

- Pobjeda je sretna kombinacija svježe krvi, na poluvremenu smo uveli četvoricu zamjenskih igrača, i boljeg izdanja prvotimaca koji su se u nastavku trgnuli i podigli razinu igre. Zadovoljan sam pobjedom u revijalnoj atmosferi, iako sam svjestan niza kritičnih detalja iz prvog poluvremena. Došli smo do 2-0 bez dominacije, prelako smo gubili posjed u napadu, bili smo nestrpljivi i nimalo kompaktni u obrani. Poslije je bilo puno bolje.

S dva pogotka za jedan sat igre Kalinić je odjednom postao favorit za centarfora kada se na meniju nađu kvalifikacijski sudari?

- On je za nas neupitna vrijednost. U konkurenciju je ušao tek sada jer je u prošlom ciklusu bio posuđen mladoj reprezentaciji. O tome je li prvi napadač, još stignemo razmisliti... Mi smo godinama tražili napadača njegova profila. Našli smo ga svojedobno u Igoru Budanu, ali njega su ozljede udaljile od vrhunskog nogometa. Napokon, u posljednjih godinu dana, pojavila su se trojica kandidata. Osim Kalinića, imamo još Jelavića i Lakića. Kvalitetom smo debeli, pa će trebati i malo strpljenja dok svi dočekaju svoju priliku. Jelavić se nametnuo prije ozljede, Lakić je u međuvremenu zablistao u Bundesligi i važno je da nastavi u istom stilu.

Može li Ivo Iličević računati na mjesto u momčadi kada se u nju vrati Luka Modrić? Asistent Nikola Jurčević objašnjava: - Pratili smo Iličevića ne samo u Bundesligi, nego i prije toga u mladoj reprezentaciji. Imali smo ga u vidu jer je malo nogometaša njegova profila. Sposoban je izazvati nered u suparničkoj obrani, a istodobno pokriva velik prostor na boku. On je dobitak za ovu momčad, sigurno može računati na mjesto među 15 najozbiljnijih kandidata.

U ožujku “kockasti” nastavljaju kvalifikacijski ciklus gostovanjem u Gruziji koja pod vodstvom Temurija Kecbaje proživljava renesansu.

- Gruzijci prvi put imaju domaćeg čovjeka na klupi. Kecbaja je njihova igračka, sada već i trenerska legenda, stručnjak koji je Anorthosis uveo u Ligu prvaka. S njim su postali čvršći i bolji, u njegovu mandatu nisu izgubili utakmicu i u najmanju ruku ravnopravni su Latviji i Izraelu - zaključuje Bilić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 04:57