Damir Krajač/CROPIX
IDILA NA POLJUDU

TAJNA USPJEHA Hajduk ima trenera, igru i veliku emociju prema dresu kojeg nose

Mlada momčad ima skromne, često i neredovite plaće, ali igraju srcem
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. listopad 2013. 11:05

Zašto je Hajduk lider prvenstva ? Kako je Tudor uspio od mlade momčadi napraviti onu kojoj u leđa gledaju skupocjene ekipe poput Dinama i Rijeke? U redu, nije Hajduk napravio golemu prednost pred pratiteljima, ali sama činjenica da su Bijeli zasjeli na prvo mjesto u takvoj konkurenciji povod je za analizu i razmišljanje. Jer, nije slučajno da su u Ligi 10, u toj uskoj koncentraciji kvalitete hrvatskog nogometa, upravo Tudor i njegova mlada momčad preuzeli vodstvo na ljestvici poslije 13 kola. Gdje je tajna uspjeha Hajduka?

Pitanje nudi pregršt odgovora i tumačenja, ali samo jedna slika sve objašnjava bez puno riječi. Slika u kojoj Tudor zajedno s igračima 'leti' prema navijačkoj tribini u Kranjčevićevoj kako bi svi zajedno proslavili pobjednički zgoditak. To je slika koja ilustrira zajedništvo, pravu homogenost, ali i pobjednički žar Hajduka . Imaju Bijeli sjajnu navijačku podršku i odličnu atmosferu u momčadi.

- U Kranjčevičevoj smo igrali kao na Poljudu. Takvo ozračje su priredili naši navijači - radosno se pohvalio strijelac Marko Bencun.

Mlada momčad ima skromne, često i neredovite plaće, ali igraju srcem. Imaju pristup, imaju emociju prema dresu kojeg nose. Nije fraza, već činjenica, jer osim u susretu u s Osijekom u Gradskom vrtu, na svim ostalim utakmicama ove sezone nije se Bijelima moglo zamjeriti da nisu pružili maksimum. Ponekad taj maksimum kvalitetom nije dovoljan za pobjedu, ponekad emotivnim pristup moraju platiti danak neiskustvu, ali takav je proces sazrijevanja. Međutim, nesporno je da imaju čvrstu ruku na klupi, imaju trenera koji znalački vodi talentiranu momčad.

No, jasno da ne bi pobjede i rezultati stizali samo pristupom i borbenošću, za takav doseg potrebna je igra. Hajduk ima igru, jer i protiv Dragovoljca su Bijeli stvorili mnoštvo prigoda i upisali dominantni posjed lopte (66-34). Mogli su u konačnici ostati bez boda ili bez sva tri, ali pokazali su se u prepoznatljivom kreativnom izdanju. Tudorova momčad želi igrati nogomet i to im često uspjeva. Za rezultat su dakako bitne i pojedinačne karike, a susret u Kranjčevićevoj je u jednoj rečenici potvrdio niz već izrečenih karakteristika ove sezone.

Kalinić je ključni čovjek momčadi koja redovito ima igračku dominaciju u svim prvenstvenim dvobojima, ali i velike probleme s realizacijom. Bencun je pokrio promašaje suigrača, no morat će Tudor i dalje raditi na realizaciji. Uz to, izostankom Milovića i Jozinovića primjetilo se koliko igračkom kadru nedostaje širina. Hajduk je lider, ali ima još velikog prostora za napredak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 18:42