Damir Krajač/CROPIX
HIT HNL-a

Marka Bencuna će biti teško prodati za milijune: Hajdukovo čudo igra za tek 10.000 kuna

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. listopad 2013. 23:08

Nijemci bi rekli “Doppelpack”, a mi jednostavno dvostruki strijelac. Dva puta dva i eto Bencuna s četiri zgoditka u tjedan dana na vrhu klupske liste strijelaca. Ukupno je pet pogodaka potpisao u ovom prvenstvu. U samo tjedan dana postao je golgeter Bijelih, igrač koji je Hajduk doveo do prvog mjesta na ljestvici.

Četiri gola za šest bodova i jasnu ulogu nositelja igre Bijelih. Što se dogodilo Bencunu, kako objasniti iznenadnu igračku eksploziju “čuda iz Međugorja”? Nema eliksira, niti čarobnog napitka. Jednostavno, vratio se rad i samopouzdanje. Danas, kada je pun samopouzdanja i iza sebe ima trenera kod kojeg osjeća povjerenje, Bencun pokazuje sve što zna i može. A definitivno može puno, to je valjda svima jasno.

U zadnje dvije godine prošao je tri posudbe. Povratak u Hajduk potpisao mu je Tudor sa svojim stožerom i danas Hajduk ima igrača koji puno obećava. No, je li Bencun igrač na kojem će Hajduk zaraditi ekstra profit? Zaradit će, ali s obzirom da Bencun ima tek 10.000 kuna “gole” mjesečne plaće, ne može se ni Hajduk nadati golemom profitu.

Kako zaraditi milijune na igraču koji ima tako mizernu plaću, to je zanimljivo pitanje. Donekle bi tržišnu sliku mogao popraviti ulazak u selekciju U-21, jer nakon što je bivši izbornik Niko Kovač pozvao Bencuna, očekuje se da će isto ponoviti i Gračan, tim više što je Bencun trenutno hit HNL-a, a ne samo Hajduka. Međutim, jasno je da Hajduk mora razmisliti što i kako želi zaraditi od Bencuna.

Igrač s ugovorom od 18.000 eura godišnje rijetko se prodaje za milijune. Radošević je bio iznimka, jer je igrao za A-reprezentaciju, valjda su toga “detalja” svjesni na Poljudu. Bencun je dragulj, igrač koji u studenome puni 21 godinu i njegovi najbolji dani tek dolaze. Za veliki i pravi posao, morat će Hajduk nešto i uložiti, poboljšati ugovor Bencunu.

Takvih primjera imamo u bliskoj prošlosti na Poljudu jer, primjerice, Ibričiću je u jesen 2010. ugovor pojačan sa 120.000 eura godišnje na 350.000 eura. Uradilo se to u trenutku kada je već bilo jasno da će Ibričić svoje znanje unovčiti u Europi. Povećali su se tada ugovori i reprezentativcima Striniću, Vukušiću i Oremušu. Kako se kasnije razvijala poslovna situacija s navedenim igračima? Svi su napravili transfere i svi, osim Oremuša, donijeli u blagajnu Hajduka goleme novce. Klub koji grca u problemima, koji traži mogućnost zarade s mladim igračima, mora prije prodaje i ulagati. Jer, veliki transferi i veliki igrači ne događaju se slučajno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 20:32