UZAVRELA ATMOSFERA

Šuker i izbornik Štimac u strahu od nereda: 'Slavonci, ustanite protiv šake huligana'

Piše: ArhivaObjavljeno: 14. listopad 2012. 15:25

Ulaznice su gotovo rasprodane, stadion će definitivno biti pun, osim ako oni s kupljenim ulaznicama zbog najavljene kiše ne odustanu od dolaska u Gradski vrt.

U nekim ranijim, rekli bismo ljepšim i sretnijim vremenima ovakve informacije bile bi siguran znak da će “vatreni” protiv Walesa u Osijeku imati bezrezervnu i zdušnu podršku tribina. Slike i tonovi iz povijesti, uostalom, to jasno i potvrđuju. No, stanje u hrvatskom nogometu i društvu općenito danas tjera na oprez. Svi pušu na hladno. I premda se i predsjednik HNS-a Davor Šuker i izbornik Igor Štimac hrabre i emitiraju pozitivne vibracije u javnost, služeći se pritom i rečenicama koje podižu nacionalnu svijest, ispod njihova glasa osjećaju se nervoza i neizvjesnost o tome kako će publika reagirati. Hoće li to biti festival uvreda na račun HNS-a, Šukera, kojemu dio Osječana ne oprašta identificiranje s Dinamom i Zagrebom, umjesto s Osijekom, odnosno na račun Mamića i Štimca? Kakve će biti reakcije spram eventualnog Sammirova debija u kockastom dresu na domaćem terenu? Uostalom, Kohorta je već najavila skidanje transparenata u 15. minuti. Pitanja se množe i premda bi i Šuker i Štimac najradije izbjegli razgovore na tu temu, to je zapravo nemoguće.

- U ovim teškim trenucima treba nam odlična atmosfera kakva je uvijek bila u Osijeku i nogomet je taj koji će pokazati da smo Top 11 u svijetu. Moramo paziti da odvojimo ono što je najvažnije, a to su druženje, navijanje i pobjeda, od onoga što ne valja. Priču o huliganima želio bih ostaviti za poslije utakmice jer iznad svega su nam tri boda u utakmici i ne želimo da reprezentaciju uzdrmavaju takve stvari. No, što reći o tome, osim stop huliganizmu. To su manjine koje žele napraviti štetu hrvatskom nogometu i ja mislim da će navijači u Osijeku biti tvrdi orah takvima te da ćemo se od takvih izolirati jer Hrvatsku u svijetu svi žele gledati po igračima, a ne po huliganima - rekao je Šuker kojemu će ovo biti prva službana utakmica u “dresu” reprezentacije, u novoj ulozi u rodnom gradu. Gradu u kojemu se oko njega već godinama lome koplja.

Štimcu je u tom kontekstu nešto lakše. Jer, kod njega nema tog lokalnog elementa. Koristi pritom i svoj urođeni dar za govorništvo te od prvoga dana u Osijeku emitira nacionalno ozračje, stalno podsjećajući da se nalazi “u nepokorenom gradu, u kojem se stvarala Hrvatska”.

- Ništa nam neće pokvariti ovaj ugođaj. Ni kiša, ni snijeg da počne, ni tuča da udari, jer ovdje Hrvatska diše jednim srcem. Ovdje se osjećamo kao kod kuće, ne osjećamo niti jedan krivi pogled i znamo da će tribine biti zdušno uz nas. Osim natjecateljske, imamo puno drugih obaveza upravo ovdje odigrati na najvišoj razini jer ovdje se stvarala Hrvatska, u nepokorenom gradu, koji je dao i još će dati puno igrača hrvatskoj reprezentaciji - istaknuo je Štimac koji svjesno tim rečenicama pokušava destabilizirati prijetnju huliganskih ispada i uvreda.

- Ima najava da će biti nekakvih negativnih pokušaja na tribinama. Ako toga bude, pozivam sve Slavonce, sve Osječane, sve koji će doći navijati za Hrvatsku da ustanu protiv toga, da izvižde, da se dignu i kažu svojim glasom da takvim potezima nije mjesto na stadionu. Ništa nas neće spriječiti, pogotovo ovdje, na ovome mjestu, da dođemo do tri boda. Osjetio sam ovdje buđenje nacionalnog naboja kada je u pitanju reprezentacija, onog nacionalnog naboja koji je malo bio zatomljen. Jučerašnji trening na Bikari je jasno pokazao koliko potencijala u nama ima i koliko navijači stoje iza reprezentacije - poručio je izbornik.

U svim dosadašnjim medijskim istupima nakon povratka reprezentacije iz Makedonije u Osijeku se nekako najmanje priča o nogometu. Fokus interesa usmjeren je na tribine, kao da se utakmica zapravo igra na njima, premda, s obzirom na situaciju u Hrvatskoj, ni takvo razmišljanje nije daleko od istine. No, progovorili su i izbornik i predsjednik ponešto i o onome što očekuju na travnjaku.

- U ovom trenutku najvažnije je potvrditi pobjedu u Makedoniji i ostvariti sveti cilj, a to je odlazak u Brazil. Imat ćemo mali problem s kišom, i to će možda biti mala prednost za Wales budući da više igraju na takvim terenima, ali igramo kod kuće i ako ne uzmemo ova tri boda, onda ni oni iz Makedonije neće imati tu vrijednost - rekao je Šuker kojega smo kao našeg najboljeg strijelca svih vremena pitali da prokomentira učinak napadača u dosadašnjem dijelu kvalifikacija.

- Nogomet se igra zbog golova, a izbornik je tu da izabere dvojicu napadača. Tko je očekivao da će Rakitić zabiti takav euro gol? Vrijedan je svaki gol i ja se nadam da ćemo i u utorak zabiti jedan više od Walesa - diplomatski je odgovorio nekadašnji kralj strijelaca.

Isto smo pitanje uputili i nekadašnjem šefu obrane, s dodatnim potpitanjem o Eduardovu statusu, koji je u posljednje dvije utakmice pao u drugi plan.

- Doći će i njihovi golovi. Ne brinite. Zasad rade puno i stvaraju drugima prostor da poentiraju. Pustimo individualne učinke, mi smo momčad, radimo kao cjelina i bitan je konačni rezultat, a ne tko zabija. Eduardo? Kod mene nitko ne pada u drugi plan. Svi koji su tu su jedno. Ne trebamo analizirati svakoga pojedinačno - zaključio je Štimac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 08:31