Vladimir Dugandžić/ CROPIX
HRVATSKA BEZ STRANACA

Stanković: 'Kakvog to ima smisla? Talijani imaju sedam Brazilaca, Rusija tri...'

Piše: Hrvoje TomićObjavljeno: 11. veljača 2012. 13:13

Hrvatska futsal reprezentacija napravila je velik uspjeh plasiravši se u polufinale Europskog prvenstva. U polufinalu našle su se četiri reprezentacije, četiri potpuno različite sportske priče. A Hrvatska jedina među njima ne 'osjeća’ utjecaj Brazila. Posljednjih godina europskim, ali i svjetskim futsalom vlada 'portugalski’ jezik, većina reprezentacija iz samog vrha svjetskog futsala ( Španjolska, Italija, Portugal, Rusija, Azerbajdžan...) u svom kadru ima nekoliko Brazilaca.

A oni, naravno, podižu kvalitetu tih reprezentacija, te ih odvode do velikih rezultata. Hrvatska je na Europskom prvenstvu do polufinala stigla kao 'čistokrvna’ reprezentacija, što je danas u svijetu futsala gotovo nezamisliv uspjeh.

- Danas imamo novu, pomlađenu reprezentaciju, s mnogo više domaćih igrača, rođenih u Italiji. To bi mogao biti dobar znak - kazao je prije početka Europskog prvenstva izbornik Italije Roberto Menichelli, koji je u Hrvatsku poveo 'samo’ sedam Brazilaca.

Hrvatska je na putu do zlata zaustavljena od Rusije, trećeplasirane reprezentacije Europe. Rusija je na krilima Gustava, Cirila i Pule bila bolja te zasluženo otišla korak dalje. Cirilo i Pula već su godinama članovi ruske reprezentacije, a njima je odnedavno pridodan i vratar Gustavo. Jednostavno, cilj je otići što dalje...

- Da se mene pita, ja bih to zabranio. Kakvog to sve ima smisla? Talijani imaju sedam Brazilaca, Azeri pet, Rusija tri. Evo, mi igramo kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo protiv Azerbajdžana, a za njih igraju pet Brazilaca, tri Rusa i dva Ukrajinca. Ne znam kako to Uefa dopušta kada je u velikom nogometu i drugim sportovima to nemoguće - tvrdi izbornik Hrvatske Mato Stanković, te nastavlja:

- Mi smo jedina reprezentacija u polufinalu bez Brazilaca. Znate li kakav je to uspjeh? Rusija, Italija i Španjolska ulažu milijune u futsal, a mi se ravnopravno nosimo s njima. To je čudo! Zagovornik sam stranaca (Brazilaca) po klubovima, koji podižu razinu i kvalitetu neke lige, ali ovo nema smisla. Nije ni pošteno.

A svaka reprezentacija strance regrutira na razne načine...

- U Azerbajdžanu ponude nekom igraču tisuće i tisuće dolara, i on dođe igrati za njihovu reprezentaciju. U Italiji je to sve ipak drugačije. Oni dovode Brazilce već od 14-15 godina, i onda im nađu nekakve talijanske korijene, te im hitnim postupkom daju državljanstvo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 04:27