Tom Dubravec / CROPIX
HAJDUK - SPLIT 0-0

Split iščupao remi u nikad lošijem gradskom derbiju, Hajduk prekasno proigrao

U 56. derbiju Sv. Duje na Poljudu Hajduk i Split su sačuvali svoje mreže netaknutima. Split je imao bolje prilike u prvom, a Hajduk u drugom poluvremenu.
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 05. listopad 2013. 12:27

Hajduk nije ostvario ono što je želio, a želio je pobjedu u derbiju Svetog Duje protiv Splita na Poljudu i tako izbiti na prvo mjesto barem do nedjeljnog derbija Dinama i Rijeke.

Ali Split je zaustavio Hajduka. Momčad iz Parka otkinula je bodove ‘bijelima’ u derbiju kojeg nećemo pamtiti po nekoj dojmljivoj igri, ali će utakmicu sigurno pamtiti Belle i Vojnović koji su promašili - nemoguće. Zapravo je Split bio puno bliže pobjedi ako ćemo računati samo šanse za gol dok je Hajduk nakon blijedog prvog poluvremena odigrao puno bolje u nastavku. Ali to nije bilo dovoljno za pobjedu. Hajduk se uspio izjednačiti s Dinamom na 24 boda.

Zbog lošeg vremena izostao je očekivani ugođaj i bolji posjet gledatelja. Pala je kiša pa je poslije toga i zahladilo tako da se na tribinama stadiona na Poljudu našlo oko sedam tisuća gledatelja. Hajduk je imao glasnu podršku s tribina od samog početka. “Hoćemo pobjedu” klicali su sa sjeverne tribine. Gosti zapravo nisu ni imali svoje navijače, bila su četvorica na jugu. Osiguranje je bilo rigorozno. Policija je čak i redare pretresala, ali bengalke nisu izostale. Istina, samo na tribini, ne i na terenu.

Tradicija je na strani Hajduka. Nikad Split nije dobio na Poljudu, a pred ovu utakmicu ‘bijeli’ su bili izaziti favorit. Nije se to moglo reći po igri i šansama u prvom poluvremenu. Jer pravo je čudo kakve šanse Split nije pretvorio u golove. I to sve na početku utakmice, u uvodnim minutama kad Hajduka nije bilo nigdje. Tudorova momčad ušla u utakmcu mlako, gotovo nezainteresirano.

U petoj minuti Belle je izišao sam pred Kalinića poslije jedne lijepe akcije u kojoj su ‘crveni’ izbacili kompletnu obranu ‘bijelih’, Belle je tukao snažno, Kalinić je dotaknuo tu loptu koja je na kraju okrznula prečku.

To je bio čisti zicer. Ali to je bio tek početak. Jer ubačaja iz kornera Vojnović je ostao sam, tukao je glavom, ali pored stative. I to je bila jedna od onih situacija za koje volimo kazati da je lakše pogoditi nego promašiti. Izuzev ove dvije šanse do poluvremena nije bilo pravih prilika, ali niti velike igre. Split se postavio dosta hrabro, s autoritetom u obrani dok je tu bio Križanac tako da je Hajduk bio potpuno bezopasan.

Zato je bilo nervoze i žutih kartona. Ta nervoza kao da je okovala igru. Tudor je stavio Anđelkovića od prve minute - što se nije pokazalo kao dobitni potez - dok je Mršić počeo u očekivanoj formaciji, ali su ga kasnije snašli problemi.

Hajdukov trener nije čekao nego je na poluvremenu ostavio Anđelkovića u svlačionici, a u igru je poslao Sušića da poveže raštimanu igru Hajduka. Križanac pak nije mogao nastaviti utakmicu jer je dobio udarac u zglob. I to je odredilo događanja u nastavku.

U drugom poluvremenu izašao je neki drugi Hajduk. Puno angažiraniji, borbeniji, rastrčaniji. Očito su od Tudora dobili ‘jezikovu juhu’ u svlačionici. Stisnuli su ‘crvene’ na njihovu polovicu i tražili su put do gola.

Prva ozbiljna šansa Hajduka bio je udarac Milovića koji je tukao sa vrha kaznenog prostora, ali je lopta završila u mreži, no s vanjske strane. Onda se i Iluridze našao u odličnoj situaciji pa poslije toga i Kouassi.

Puno gužve, ali nikako da lopta završi u mreži. Zadnji Tudorov adut bio Tomislav Kiš, i on se našao u jednoj dobroj situaciji, tukao je glavom, i on pored stative.

U sudačkoj nadoknadi lopta se konačno zakoprcala u mreži u Zagorca, ali bio je prekršaj nad vratarom Splita.

HAJDUK - SPLIT 0-0

Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

87. minuta - Bukva je iz slobodnog udarca naciljao glavu kiša, ali napadač Bijelih je pucao preko gola.

70. minuta - Velika šansa za Hajduk. Nakon kornera nastala je gužva, Zagorac je ušao u šut Kouassiju, a u drugom pokušaju Bjelokošćanin je pucao pokraj vratnice.

66. minuta - Lopta je kružila oko 16-erca Splita, na kraju je Jozinović pucao iz voleja s lijeve strane, ali otišlo je preko gola.

60. minuta - Sjajna Hajdukova akcija, na kraju je Iluridze blokiran u matnoj situaciji. Bijeli sve bolje igraju, a i tribine su glasnije.

58. minuta - Sjevnula je kontra Splita, Glavina je pucao ravno u Kalinića.

55. minuta - Nakon velike gužve Maglica je vratio loptu za Kouassija, koji je sa desetak metara pucao visoko preko gola.

47. minuta - Igrači Splita su zaboravili Milovića koji je opalio s vrha kaznenog prostora, a lopta je prohujala kraj vratnice. Ovo je bio prvi udarac na gol Splita!?

Počelo je u nastavku.

Splitu se ozljedio najbolji igrač Ivica Križanac.

KRAJ POLUVREMENA

45. minuta - Maglica je prsima zaustavio loptu u srcu 16-erca, ali Križanac je u posljednji trenutak spasio.

35. minuta - Hajduk je počeo pokazivati znakove života, iako u rubrici 'udarci na gol' i dalje stoji nula.

30. minuta - Utakmica je ružna s puno oštrih prekršaja. Sudac maše žutim kartonima...

19. minuta - Hajduk ima puno više loptu u nogama, ali Bijeli su poprilično spori i nepovezani. U svakom slučaju, vratar Splita Zagorac je još uvijek bez posla.

7. minuta - Nakon kornera Vojnović je s tri metra promašio okvir gola! Hajdukovci su ga samo promatrali, ali napadač Crvenih nije uspio pogoditi čisti zicer!

6. minuta - Greda spašava Hajduk! Munjevita kontra Splita, Roce je proigrao Bellea koji je s pet metara pogodio okvir gola.

Utakmica je počela!

Kiša u Splitu uništila je ambijent, tako da je na utakmici oko 5.000 gledatelja.

HAJDUK: Kalinić, Mikanović, Milović, Maloča, Jozinović, Anđelković (od 46. Sušić), Pašalić, Bukva, Iluridze (od 72. Andrijašević), Kouassi, Maglica (od 80. Kiš).

SPLIT: Zagorac, Ibriks, Križanac (od 46. Radeljić), Glumac, Rugašević, Dujmović, Radotić, Vojnović (od 68. Pehar), Glavina, Belle, Roce (od 61. Erceg)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 06:38