Tom Dubravec / CROPIX
LJETNE AKVIZICIJE

SKUPI MOMCI ZAKAZALI Mezga i Milevskij još uvijek se nisu pokazali kao pojačanja

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. veljača 2015. 12:02

Artem Milevskij i Dejan Mezga, dva igrača koji su prošlog ljeta došli u Hajduk, trebali su svojim iskustvom biti temelj uspjeha Bijelih, ali nakon gotovo sedam mjeseci provedenih na Poljudu još nisu potvrdili status koji im je na početku bio namijenjen. Što se dogodilo s igračima koji su dovedeni da bi podigli momčad i iznijeli teret rezultata?

Milevskij je došao kao nogometaš velike prošlosti, na Poljud je stigao u trenutku kada je Hajduk bio na putu u Karagandiju. Iznenada je sletio u Split, jer nijedno slovo u najavi dolaska nije bilo napisano.

- Dobili smo ponudu, razmotrili je i prihvatili. Sve se odvijalo jako brzo - objašnjavao je u kolovozu prošle godine predsjednik Hajduka Marin Brbić kako je splitski klub uzeo Milevskoga.

Sitan trag

Stigao je nespreman, ali na Poljudu su vjerovali u čudo.

- Zašto ne pokušati ako je već slobodan igrač. Znanje nije izgubio - prisnažnio je Brbić pri dolasku Milevskoga.

Imala je priča svoju logiku, jer Milevskij je zaista nekoć bio klasa od igrača. Dvaput je proglašen najboljim igračem Ukrajine, godinama je blistao u dresu kijevskog Dynama, ali život izvan terena koštao ga je karijere. Milevskij je u Hajduku započeo mukotrpan proces povratka i premda je za Bijele debitirao već dva tjedna nakon dolaska, bilo je evidentno da ideja oživljavanja njegove karijere neće ići lako. Upisao je tri nastupa u kolovozu da bi ga Tudor potom poslao na dodatni rad. U rujnu je ponovno počeo igrati i činjenica je da je imao nekoliko bljeskova, ali sve do kraja jeseni nije uspijevao postati ključni igrač Bijelih. Na kraju je zablistao u dvoboju s Istrom na Poljudu. Navijači su mu klicali, Hajduk je bio u ekstazi, jer na Poljudu su baratali i ponudom iz Južne Koreje. Na račun dvije utakmice u kojima je potvrdio da su njegove mogućnosti i danas velike, Milevskij je postao i klupski projekt.

Dobio je dres sa brojem 10, na proljeće je trebao biti igrač oko kojeg će se graditi igra i momčad. Ali, ozlijedio se već na startu istarskih priprema i sve se vratilo u okvire s početka jeseni. Male okvire, da ne bi bilo zabune. Jer, Milevskij je propustio najvažniji dio zimskih priprema i u proljeće krenuo s hipotekom ozljede i nekoliko tjedan izostanka s treninga. Na startu proljeća opet je pričuva kao i u trenutku dolaska na Poljudu. Nažalost, zavrtio se kompletni krug i ponovno je Milevskij na početku. A gdje je Mezga?

Stigao je Mezga na Poljud kao slobodan igrač sredinom kolovoza prošle godine i odmah je zauzeo mjesto u startnoj postavi. Igrao je uzvrat na Poljudu protiv Dnjipra, u najvažnijoj utakmici sezone bio je u startnoj momčadi. Uživao je veliko povjerenje trenera Tudora kao važan igrač sredine terena, čak i ofenzivnog segmenta, ali jesen nije odigrao na željenoj razini. Niti su ga navijači upamtili po nekoj upečatljivoj utakmici, niti je sam Mezga bio zadovoljan prikazanim.

- Moram i mogu puno bolje na proljeće nego što sam igrao prošle jeseni - poručivao je u medijima tijekom zimske stanke.

U velikom minusu

Međutim, i Mezga se ozlijedio na pripremama u Istri. U takvom je stanju dočekao i proljetni start. Igrač koji je u Hajduku došao sa preporukom “godine igranja u Mariboru”, nije potvrdio status pojačanja. Veznjak koji može igrati defenzivno, ali i prema naprijed, to su bile karakteristike pri dolasku. Ali, što smo vidjeli od Mezge? Jako malo. Za razliku od Milevskoga, koji je u ulozi drugog napadača atraktivnim potezima potvrdio da može podići publiku na noge, da može nekog privući na stadion, Mezga je ostao veliki dužnik.

Na kraju priče logično je pitanje, kakva je budućnost Mezge i Milevskoga na Poljudu, jer obojica su 1985. godište, zreli igrači? Mezga ima ugovor do 2016. godine, isto kao i Milevskij s bitnom razlikom da bivši ukrajinski reprezentativac ima i opciju raskida ovog ljeta. Nema spora, budućnost Milevskog i Mezge odredit će proljetni učinak. Ali, u zbrajanju učinka već imaju činjenicu da su dovedeni radi pokušaja ulaska u Europsku ligu.

U velikom su minusu po učinku, zato na proljeće, ako žele ostati u Hajduku, moraju u preostala tri mjeseca imperativno preuzeti ulogu nositelja igre. Jer, za Hajduk je svaka druga opcija jednostavno preskupa.

Službeno nije potvrđeno, ali slove kao najskuplji igrači Hajduka za koje klub izdvaja više od 10.000 eura mjesečno. Da je i manje, bilo bi skupo ako nisu igrači koji rješavaju utakmice i daju ton igri momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 16:51