Zeljko Hajdinjak / Cropix
SVE ZASLUGE DINAMU

Sjajna vijest stigla iz središta Uefe: Hrvatski klubovi više ne moraju igrati u 1. pretkolu

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 11. listopad 2012. 16:31

Odlična vijest za hrvatske klubove stiže iz Nyona. Uefa je, naime, cirkularnim pismom objavila kalendar natjecanja i pristupnu listu za njena natjecanja sljedeće sezone, 2013/14., a po njoj više niti jedan hrvatski klub neće morati igrati prvo kolo kvalifikacija! Najveće zasluge za to svakako idu Dinamu, koji je posljednjih sezona redovitim igranjem skupne faze Europske lige, odnosno Lige prvaka, strahovito podigao koeficijent, a time i rejting Saveza i ostalih klubova HNL-a, koji preko Modrih dobivaju sve veće povlastice u borbi za što duljim trajanjem u Europi.

Hrvatska je na pristupnoj listi napredovala za jedno mjesto (prošle godine čak za pet mjesta), naš je Savez temeljem euronastupa naših klubova (napose Dinama) skočio sa 22. na 21. mjesto, od ukupno 53. nacionalna Saveza Starog kontinenta.

Ta pozicija i sljedeće sezone garantira četiri mjesta u europskim natjecanjima (jedno u Ligi prvaka, tri u Europskoj ligi), ali i ono važnije: dakle, pomak od jednog mjesta na pristupnoj listi donosi promjenu za trećeplasirani klub iz našeg prvenstva koji će s natjecanjem započeti u 2. kolu kvalifikacija za Europsku ligu, a ne kao dosad, već u 1. kolu koje počinje 14 dana ranije. Tako će sva četiri naša predstavnika s Uefinim natjecanjem započeti u 2. kolu: prvak Hrvatske uključuje se u drugom kvalifikacijskom kolu za Ligu prvaka (16/17. srpnja 2013. i 23/24. srpnja 2013.), a tri kluba u kvalifikacijsko kolo za Euroligu (pobjednik Kupa, drugoplasirani i trećeplasirani klub Prve HNL), koje se igra 18. i 25. srpnja 2013. Zanimljivo je da bi pomak na 15. mjesto Hrvatskoj donio još jednog predstavnika u elitnim klupskim natjecanjima Europe, no, realno je nemoguće očekivati ulazak u TOP 15.

Da bi se plasirali u skupnu fazu natjecanja pred hrvatskim će klubovima, kao i dosad, biti još dva kruga kvalifikacija: naš prvak mora biti uspješan u 3. kvalifikacijskom kolu (30/31. srpnja i 6/7 kolovoza 2013) te potom u još jednom kolu kvalifikacija, tzv. play-offu, koji je predviđen za 20/21. i 27/28. kolovoza, a u slučaju poraza u 3. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka, natjecanje nastavlja u play-off terminu Europske lige, 22. i 29. kolovoza 2013., čiji bi prolaz, jasno, donio ulazak u skupine Europske lige.

Preostala tri naša predstavnika do skupne faze natjecanja Europske lige, nakon nadamo se uspješno odigranih dvoboja u 2. kolu, moraju pobijediti svoje suparnike još i u 3. kolu (1. i 8. kolovoza 2013.) te u play-offu koji će se igrati 22. i 29. kolovoza 2013.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 00:54