MAKEDONIJA - HRVATSKA 1:2

Ivan Rakitić šokirao Skoplje: Golčinom sa 40 metara donio pobjedu Vatrenima

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 12. listopad 2012. 20:56

Zasjalo je Hrvatskoj sunce u Makedoniji! Ivan Rakitić, dežurni krivac nakon prvog nadmetanja, donio je našim nogometašima povijesnu pobjedu u protekla dva gostovanja kobnom Skoplju. I to kako, golčinom, iz slobodnog udarca sa 40 metara iskosa iznendio je makedonskog vratara Bogatinova za 1-2.

Rakitić je i asistirao za 1-1 Ćorluki, odlično se kretao bez lopte i zaslužio epitet igrača utakmice koja bi se mogla pokazati presudnom za konačni redoslijed u našoj kvalifikacijskoj skupini za Mondijal u Brazilu. No, nema vremena za slavlje, već u utorak treba osvojiti nova tri boda protiv Walesa u Osijeku...

Štimac je opet započeo s postavom koju nijednom nije isprobao na treninzima, igravši se skrivača s Janevskim, ali ovaj put nije ni morao, jer na dan utakmice odlučio se za provjerenu varijantu kada se želi tri boda: za Euro uigranu Bilićevu 11-oricu iz Poznana protiv Irske, s razlikom Šimunić umjesto Schildenfelda. Pozivom osokoljeni Sammir je ostavljen na klupi kao 'joker zovi, samo zovi'.

U 4-4-2 započeo je dvojac napadača koji je iščupao pobjedu nad Makedoncima u Zagrebu: Jelavić je bio prva špica, a Mandžukić u svojoj idealnoj ulazi lutajućeg napadača. Vukojević, naravno, na Pandevu, ali ovaj put bez naredbe da radi prekršaje.

Domaći s jednom promjenom u odnosu na Maksimir prije mjesec dana, iskusnim Šumulikoskim umjesto Gligorova sredini.

Dakako, u odnosu na Irsku ovo je bila druga priča, ne samo drugi vođa. Taktička ideja našeg stožera bila je da Perišić na lijevom boku proba iskoristiti razmicanje ofenzivi sklonog Georgievskog od stopera Šikova, a Rakitić i Srna traže ga dijagonalama sa suprotne strane.

Bili su naši u plitkoj formaciji, 20 metara od prve do zadnje linije koja se dizala visoko, na 35, čak i 40 metara od Pletikose, utišali su 30-ak tisuća domaćih navijača koji su očekivali presing svojih ljubimaca, no nije bilo ni 'o' od Štimčevih gromoglasno najavljivanih okomitih lopti. Naši su se sporo dodavali u širinu, bili statični, Modrić nije imao kome dodati naprijed, pa je vraćao stoperima. Domaći čekali prigodu za kontru u dva bloka i 'lutalicom' Pandevom između linija.

Naši su držali jalov posjed i kako to često u nogometu biva, suparnik je iz prve prijetnje poveo, dobivši duel u zraku i iskoristivši neodlučnost naše zadnje linije.

Nakon rezultatskog zaostatka njedni i drugi su nastavili isto, osim što se kod naših Mandžukić također počeo izvlačiti na lijevu stranu i ciljanu slabu točku Georgievskog, pa su se po toj strani počele događati opasnosti po domaća vrata, ali nedostajao je precizan zadnji pas ili centaršut...

Kad nije išlo iz igre, izjednačenje je stiglo iz prekida, Ćorluka je nakon kornera Rakitića na drugu vratnicu čak stigao šmekersi primiti loptu i pitati vratara kuda da mu puca. Makedonci našima više nisu ozbiljnije zaprijetili, nije ih previše ni dolazilo u završnicu jer su Perišić, Mandžukić i Jelavić vezali petoricu suparnika.

U drugom poluvremenu iste postave, ali obje žustrije bez i ambicioznije s loptom u nogama. U 50. minuti Pandev je prvi put nadmudrio naš blok i ušao s loptom u 16-erac, pokušao iznuditi 11-erac preko Šimunića, no ovaj put ga je odglumio...

Janevski je prvi posegnuo za klupom, uvevši svježeg defenzivca u sredinu, kao da želi vrapca u ruci, bod. I onda, iz ničega, vodstvo naših, zahvaljujući lukavstvu, koncentraciji i preciznosti Rakitića nakon prekršaja na Perišiću.

I onda, nakon vodstva, logičan Štimčev potez, debitant Sammir umjesto Jelavića, 'desetka' umjesto 'devetke', za uništavanje suparnika iz prostora između zadnje i srednje linije, ali i čuvanje vodstva posjedom lopte. Uveo je Štimac i novu prvu špicu koja može zadržati loptu, Kalinića, sve je napravio školski, nadmudrivši iskusnijeg makedonskog kolegu.

MAKEDONIJA - HRVATSKA 1:2 (Ibraimi 16'; Ćorluka 33', Rakitić 60')



MAKEDONIJA 4-2-3-1: Bogatinov - Georgievski, Noveski, Šikov (od 75'Grncarov), Popov (od 82' Hasani) - Sumulikoski (od 54' Gligorov), Demiri - Tričkovski, Pandev, Ibraimi - Ristić.

HRVATSKA 4-4-2: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić - Vukojević - Modrić (od 83' Badelj), Rakitić, Perišić, Mandžukić (od 73' Kalinić), Jelavić(od 65' Sammir).

REZULTATI:

Makedonija - HRVATSKA 1:2 (Ibraimi 16 / Ćorluka 33, Rakitić 60)

Srbija - Belgija 0:3 (Benteke 34, De Bruyne 68, Miralles 90+1)

Wales - Škotska 2:1 (Bale 81-11m, 90 / Morrison 27)

LJESTVICA:

1. Belgija 3 2 1 0 6:1 7

2. HRVATSKA 3 2 1 0 4:2 7

3. Srbija 3 1 1 1 6:4 4

4. Wales 3 1 0 2 3:9 3

5. Škotska 3 0 2 1 2:3 2

6. Makedonija 3 0 1 2 2:4 1

MAKEDONIJA - HRVATSKA 1:2 (Ibraimi 16'; Ćorluka 33', Rakitić 60')

Kraj utakmice.

Igrat će se još 3 minute.

90. minuta - Još jedna sjajna prilika za Hrvatsku, nakon kornera Rakitića, ali nema promjene rezultata.

87. minuta - Još jedna odlična prilika za Hrvatsku. Perišić je prevario makedonsku obranu, ali nije imao snage u završnici.

83. minuta - Modrić izlazi, u igri je Badelj.

83. minuta - Prilika za Makedoniju. Ibraimi je pucao, lopta se odbila od Ćorluke, ali je Pletikosa bio na mjestu.

77. minuta - Kalinić je promašio u prilici jedan na jedan. Rakitić ga je odlično uposlio, ali napadač Hrvatske nije iskoristio priliku za matirati Makedoniju.

73. minuta - Iz igre izlazi Mandžukić, umjesto njega ulazi Kalinić.

68. minuta - Sammir je bio u prilici, ali je samo izborio korner.

65. minuta - Jelavić je napustio igru, ušao je Sammir.

60. minuta - GOOOL!!! Rakitić je izveo slobodan udarac sa slične pozicije kao u prvom poluvremenu, ali ovog puta je uspio prevariti neopreznog Bogatinova.

54. minuta - Prva izmjena u redovima domaćina, iz igre izlazi Sumulikoski, umjesto njega na terenu je Gligorov.

52. minuta - Jelavić je pokušao škaricama svladati makedonskog vratara, bez uspjeha.

50. minuta - Pandev je prošao nekoliko igrača i zatim je pao u 16-ercu, ali se sudac nije oglasio.

48. minuta - Rakitić je izveo još jedan korner, lopta je došla do Mandžukića koji je iz mrtvog kuta, bezuspješno, pokušao savladati Bogatinova.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena.

44. minuta - Slobodan udarac na 35 - 40 metara od makedonskih vrata izveo je Rakitić, pokušao je ubaciti, ali je skoro prevario Bogatinova, koji je vršcima prstiju uspio izbaciti loptu.

40. minuta - Nakon Ćorlukinog pogotka igra se primirila.

33. minuta - GOOOL!!! Rakitić je izveo korner, lopta je došla do Ćorluke koji je imao vremena primiriti je i poslati u mrežu.

31. minuta - Još jedna prilika za Vatrene, Mandžukić je odlično ubacio u sredinu, ali je lopta prošla pokraj Perišića i Rakitića.

25. minuta - Odlična prilika za Vatrene. Rakitić je ubacio iz kornera, lopta je došla do Jelavića koji je imao priliku za izjednačenje, ali je opet bio neprecizan.

23. minuta - Perišić je izbacio Strinića na lijevo krilo, koji je ubacio do Jelavića, ali naš napadač nije uspio ugroziti protivnički gol.

21. minuta - Prvi udarac Hrvatske prema golu uputio je Perišić, lopta je otišla visoko iznad Bogatinova.

16. minuta - GOOOL!!! Ibraimi je prevario hrvatsku obranu i poslao loptu iza Pletikose za vodstvo.

Related content

15. minuta - Rakitić je izveo korner, Ćorluka je skočio, ali nije uspio zahvatiti loptu.

14. minuta - Jelavić je bio sam na desnoj strani, pokušao je ubaciti do Mandžukića, ali su Makedonci oduzeli loptu.

11. minuta - Ibraimi se oslobodio čuvara i poslao loptu prema Ristiću u 16-erac, ali makedonski napadač nije bio na mjestu.

8. minuta - Ristić je bespotrebno srušio Darija Srnu i zaradio žuti karton.

5. minuta - Ni Hrvatska ni Makedonija nisu uspjele uspostaviti kontrolu nad utakmicom u prvih nekoliko minuta.

Utakmica je počela.

Stadion u Skoplju ispunjen je do posljednjeg mjesta. Vatrene očekuje paklena atmosfera...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 04:06