BIVŠI SUIGRAČI

Sablić o Milevskom: 'Ukrajinac je pravi igrač za Bijele, a i izgleda da je silno motiviran...!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. srpanj 2014. 23:33

Puno je kontroverzi izazvao Milevskij u Hajduku. Može li ukrajinski napadač oživjeti posrnulu karijeru na Poljudu, može li ponovno zaigrati nogomet zbog kojeg su mu tepali “novi Ševčenko”. Pitanja je puno, i previše, a sliku o nekoć sjajnom napadaču kontinentalne klase pokušao nam je dočarati bivši hrvatski reprezentativac Goran Sablić.

Nekoliko sezona Sablić i Artjom Milevskij dijelili su svlačionicu kijevskog Dynama. Sablić je u Dynamu igrao na stoperskoj poziciji od 2002. do 2009. s jednogodišnjim prekidom tijekom posudbe u Hajduku 2007. godine. Upravo je te sezone Milevskij postao klasa, prvi igrač Dynama.

- Znam Artjoma iz njegovih kadetskih dana. Uvijek je bio izrazito talentiran, nogometaš u kojeg se tako puno vjerovalo. Od 2008. do 2012. bio je najbolji igrač Dynama i dvaput najbolji igrač Ukrajine. Nema se tu puno za reći, klasa od igrača - kazao nam je Sablić.

Što se onda dogodilo? Zašto je Milevskij došao u tu neugodnu situaciju da u posljednjih godinu dana odigra samo šest utakmica, da sedam mjeseci bude bez kluba?

- Sve se prelomilo u trenutku kada je javno kritizirao trenera Blohina. Zbog toga je u ljeto 2013. morao iz Dynama. U Gaziantepu je na početku bilo dobro, onda su počele kasniti plaće, pa je stigla njegova prometna i razbijeni automobil.

Iz Turske je otišao u kazahstanski Aktobe koji je napustio nakon tjedan dana. Nije mu se dopao ni grad, ni način života. Za razliku od Splita kojeg je odmah prihvatio. Ali, kako objasniti kontroverzu života, sve negativno o zbivanjima izvan terena koji su se o ukrajinskom napadaču iznosili u nekoliko posljednjih godina ?

- Uvijek je bio zanimljiv medijima. Živio je svoj život i nije se skrivao, a mediji su to koristili. Šteta, imao je puno peha, ali predugo ga znam. Artjom je zaista dobar čovjek i bitno je da se maknuo od okoline koja ga je pratila u Kijevu.

Potvrđuje to i činjenica da je u Split došao iz Španjolske, a ne iz Kijeva koji je gotovo 15 godina bio njegov dom. Sablić i Milevskij porazgovarali su tijekom protekla dva dana u Splitu.

- Susreo sam se sa Tjomom. Tako smo ga zvali u Kijevu. To vam je umanjenica od Artjom - objasnio je Sablić i dodao:

- Izgleda silno motiviran. Mogao bi Hajduku biti od koristi, jer takav znalac rijetko se viđa. Proteklih sedam mjeseci imao je dovoljno vremena srediti sve misli u glavi, ali jasno je da će mu trebati vremena kako bi se pripremio za natjecateljski ritam. Istina je da nije prošao pripreme, ali isto tako, nikada nije imao ozbiljnih ozljeda. Snažan, a zna nogomet, to je Milevskij.

S obzirom na dugu stanku, očekuje se da će Ukrajincu trebati dva mjeseca žestokog rada da se spremi za utakmice. Bitno je da je svjestan kako više neće imati puno šansi za povratak nogometu. Hajduk je jedan od takvih, zadnjih.

- Nije htio u Ukrajinu, jer samo ga Dynamo interesira, a ne vidi se u ostalim ukrajinskim klubovima. U Tursku također nije htio, a ideja dolaska u Hajduk odmah mu se svidjela. Ipak je riječ o velikom i ambicioznom klubu. Vrijeme će pokazati, ali i Hajduk i Milevskij imaju u ovoj suradnji veliku priliku - zaključio je Sablić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 23:36