Rijeka, 290820.
Stadion Rujevica.
Utakmica 1.HNL 3. kolo, Rijeka - Istra 1961.
Na fotogarafiji: Niko Galesic i Darko Velkovski.

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
OKO TRANSFERA ZATIŠJE

Rijeka u problemima, Miletić preuzeo kormilo od Tomića: ‘Osjećamo se kao rukometaši na Euru...‘

Bolest je Gorana Tomića udaljila od terena i treninga, pa momčad na pripremama vodi njegov pomoćnik
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. siječanj 2022. 22:03

Nije lako Riječanima u Umagu, ove su pripreme opet specifične, nepredvidljive, nije ni momčad trenera Gorana Tomića mogla izbjeći probleme. Odnosno, momčad Vjekoslava Miletića, koji je trenutačno “šef”, budući da je bolest Gorana Tomića udaljila od terena i treninga. Ali, i ne samo njega...

- Bio sam već u takvoj situaciji, kod Matjaža Keka na jednim pripremama isto sam tako, kako vi kažete, bio šef, nije to nova situacija za mene, niti nešto neobično - priča nam dobro raspoloženi Miletić, čovjek s dugačkim stažem u Rijekinim stožerima.

Više-manje slično

Bio je prvi pomoćnik kod Matjaža Keka, svih pet i pol godina Rijekina uzleta, zatim i kod Simona Rožmana, imao je pauzu tek kod Igora Bišćana, tada je vodio juniore.

- Svake pripreme su više-manje slične, zna se što se radi, što se traži od momčadi, kakvi su treninzi. Razlika je uglavnom u tome gdje si, kakvi su uvjeti, kakva je klima. Nama je prvih nekoliko dana u Umagu bila jaka bura pa nije bilo jednostavno, ali sad je dobro, radimo po planu. Iako, muče nas zdravstveni problemi.

Dakle, trener Tomić nije jedini.

- Nažalost, svaki dan netko novi. Osjećamo se kao rukometaši na Europskom prvenstvu, ne znaš tko će se idući dan pojaviti na treningu, tko će otpasti. Iako, kod nas nije dominantna korona, testiramo se svaki dan, izgleda da je u pitanju neka viroza ili gripa. Ali, da nas je uzela, jest. Moramo zbog toga malo modificirati treninge, raspored treninga, neke planove rada. Međutim, generalno, unatoč tim problemima, vjerujem da ćemo odraditi sve što treba i ispuniti plan.

Još su dvije utakmice pred Rijekom, sa slovenskom Goricom i onda češki klub Slovacko. Kakvu ćemo Rijeku vidjeti u tim dvobojima, udarnu momčad ili će svi igrači dobiti približno istu minutažu?

- Pa, i to ovisi o tome tko će biti spreman za utakmice, kakav će biti zdravstveni karton. Evo, neki su se igrači u utorak vratili na trening, ali ih možda nećemo koristiti u srijedu protiv Slovenaca, da ih ne forsiramo. Bit će to jedna kombinirana momčad, a onda bi protiv Slovackog trebala biti svojevrsna generalka. Ipak, ima do nastavka sezone još tjedan dana, stići ćemo sve isprobati.

Na razini jeseni

Kakvu Rijeku možemo očekivati na proljeće? Najviše je zamjerki bilo jesenas na obranu, radi li se na tome i najviše na ovim pripremama?

- Vjerujemo i očekujemo Rijeku barem na razini jesenskih izvedbi. Bit će možda i lakše, u prvom dijelu sezone imali smo 29 utakmica, sad nas, uđemo li u finale Hrvatskog nogometnog kupa, čeka njih 18, znači čak 11 susreta manje, a to je velika razlika. Samo da ostanemo zdravi, ipak će to biti manje zahtjevan raspored. A što se tiče obrane, da, to je jedna od stvari koja je podcrtana prije priprema, na kojoj moramo raditi, međutim, nikad se ne radi na samo jednom segmentu igre, moraš trenirati sve dijelove.

Naravno, još ne znamo u kakvom će sastavu Rijeka započeti drugi dio sezone. Prijelazni rok je tek počeo, neki igrači bi mogli otići. Premda, od svih klubova na vrha, Rijeka je, nekako, najtiša. Dok Dinamo, Osijek i Hajduk najavljuju pojačanja, velike transfere, na Rujevici je bonaca.

- Tako je uvijek bilo kod nas, nema velikih najava, radi se u miru, a kao i uvijek, dolazni transferi ovise o odlaznima. Ovi igrači koje se spominje u kontekstu transfera rade normalno, a Smolčića, čiji je transfer nekako najviše u fokusu, ne forsiramo, malo ga i čuvamo. Ali, u globalu, nije dosad bilo velikih odlazaka i dolazaka i te nam priče nisu nikakvo opterećenje u radu.

Bila je riječka delegacija na utakmici Dinama i Kopera u Rovinju, znači, počele su već pripreme za prvu utakmicu proljeća, derbi u Maksimiru?

- Iskreno, da i ne igramo s Dinamom, ja bih otišao pogledati. Gledali su i ljudi iz Dinama našu utakmicu s Domžalama, normalno je to kad smo tako blizu jedni drugima na pripremama, a i odnosi klubova su korektni pa nema nekih skrivanja. Pričao sam i s trenerom Dinama Željkom Kopićem.

Je li vidio nešto novo od Dinama što bi moglo koristiti u toj prvoj utakmici?

- Ha, uvijek ima novih stvari, novih detalja. Novi trener donio je neke nove ideje. Dinamo je predstavio protiv Kopera dvije različite momčadi, ima trener Kopić velik izbor, puno dobrih igrača.

Zamah za nastavak

Naravno, neće javno otkriti što je vidio, analiza Dinamove igre je počela, vjerojatno je i obrnuto u rovinjskom hotelu. No, koliko se Rijeka, zapravo, fokusira na tu prvu utakmicu, koliko je ona bitna za proljeće, je li Dinamo jedan od fokusa samih priprema?

- Pripremamo se za čitavu polusezonu, ali naravno da je prva utakmica uvijek bitna. Čak i da nije u pitanju Dinamo, važno je dobro započeti proljeće, kao zamah za nastavak. A nakon ovakvog kraja prvog dijela sezone, gdje smo na vrhu poravnati, naravno da utakmica, derbi u Maksimiru, ima dodatnu važnost, utakmica je to koja može dati dodatan vjetar u leđa. Samo da bude zdravlja - kaže Miletić.

Umjesto s Mađarima u četvrtak, sa Slovencima u srijedu

Rijeka je po prvobitnom rasporedu trebala predzadnju utakmicu odigrati u četvrtak protiv mađarskog Budafokija. Međutim, Mađari su tražili otkazivanje te utakmice, pa su Riječani na brzinu našli novog protivnika i novi termin. Umjesto s Mađarima, igrat će Riječani protiv slovenskog drugoligaša Gorice i to u srijedu u 14.30 sati.

Gajzler umjesto Tadića na klupi juniora Rijeke

Našla je Rijeka i zamjenu za Dragana Tadića, donedavnog trenera juniorske momčadi, koji je preuzeo klupu Hrvatskog dragovoljca. Juniore će u nastavku sezone voditi Gran Gajzler, trener iz Malinske, koji je već vodio i seniore Dubrave, Maksimira, Grobničana, Hrvatskog dragovoljca..., a dosad je bio trener županijskog prvoligaša OŠK-a iz Omišlja o kojemu, između ostalih, igraju Anas i Ahmad Sharbini.

30.

siječnja Rijeka na startu druge polusezone gostuje kod Dinama

2.

ožujka Rijeka na Rujevici igra polufinale Kupa protiv Osijeka

RIJEKIN PROLJETNI HOD KROZ HNL

21. kolo Dinamo - Rijeka

22. kolo Rijeka - Lokomotiva

23. kolo Osijek - Rijeka

24. kolo Rijeka - Šibenik

25. kolo Hajduk - Rijeka

26. kolo Rijeka - Slaven Belupo

27. kolo Hrv. dragovoljac - Rijeka

28. kolo Gorica - Rijeka

29. kolo Istra 1961 - Rijeka

30. kolo Rijeka - Dinamo

31. kolo Lokomotiva - Rijeka

32. kolo Rijeka - Osijek

33. kolo Šibenik - Rijeka

34. kolo Rijeka - Hajduk

35. kolo Slaven Belupo - Rijeka

36. kolo Rijeka - Hrv. dragovoljac

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:26