Ronald Goršić/CROPIX
VITORIA - RIJEKA 4-0

Rijeka neprepoznatljiva u Portugalu, Vargić spašavao od još veće katastrofe!

Nogometaši Rijeke poraženi su u dvoboju 1. kola I skupine Europske lige na gostovanju u Portugalu kod Vitorije Guimaraes s 4-0 (1-0)
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 19. rujan 2013. 18:44

Riječki dani nogometnog ponosa i slave završili su u Guimaraesu, gdje je na startu natjecanja u Europskoj ligi klub s Kantride “fasovao” porciju. Vitoria je nadigrala i rezultatski razbila momčad Matjaža Keka kojoj je ovo prvi poraz uopće ove sezone.

Nakon poluvremena provedenog u “parkiranom autobusu” ispred kaznenog prostora, Rijeka je na predah otišla s prihvatljivim minusom od jednog pogotka. Momčad Matjaža Keka nije mogla očekivati povoljnije vijesti s obzirom da se odrekla napadačkih ambicija, premda su uvodne minute najavljivale ubojitu Rijeku.

Leon Benko je, naime, prvi na travnjaku stadiona Alfonso Henriques stigao u zrelu priliku. Igrala se 8. minuta kada je domaći stoper Ba velikodušno povratnom loptom počastio Benka. Hrvatski napadač je iz prvog pokušaja sa sedam metara pogodio u domaći blok, ali je onda dobio priliku i za popravni ispit. Njegov drugi udarac s ruba peterca vratar je uspio izbiti u polje.

Pet minuta kasnije Pokrivač je neopreznim dodavanjem na tridesetak metara od Vargića imitirao Vitorijina stopera iz prethodne akcije i u sjajnu je šansu lansirao Morena, no njegov udarac s vrha kaznenog prostora riječki je vratar uspio ukrotiti. Ova prilika plus rano obnovljena ozljeda stopera Leškovića, zbog koje je odšepao s terena već u 18. minuti, označili su prekretnicu nakon koje se Vitoria preselila na gostujuću polovicu i počela stezati Marića, Maleša, Borasa i društvo u sve jači obruč.

Robusni skakač Maazou bio je najagilniji domaći nogometaš i režiser većine dobrih akcija Vitorije. U 24. minuti je ubacio upotrebljivu loptu s boka, a Malonga s 18 metara pucao nebu pod oblake. Odmah nakon toga Vargić je autor nove senzacionalne obrana, ovaj put zaustavio je Plangeov udarac s deset metara nakon što se vižljasti napadač lažnjakom oslobodio Marića.

U 35. minuti Vargić je napokon svladan, zaobišao ga je Maazou na granici kaznenog prostora, ali je vratar iskoristio “joker zovi” i aktivirao Bertošu, stopera koji je niotkuda izronio na gol-crti i spasio mrežu izbacivši loptu u korner. Minutu poslije ova je mini-opsada ipak zaključena pogotkom Vitorije.

Riječani su kapitulirali poslije kornera. Malonga je ubacio na desetak metara od gola, Andre glavom vratio loptu na drugu vratnicu gdje je zaboravljeni Abdoulaye Ba elegantno smirio loptu, zaobišao Vargića i pogodio za 1-0.

Kekovi planovi da na startu drugog dijela taktičkim rokadama krene po izjednačenje rano su pokvareni drugim pogotkom portugalske momčadi. Igrala se 48. minuta kada je Maazou protutnjao lijevom stranom riječke obrane do korner-crte pa zavrnuo povratnu loptu. Gostujući stoperi na trenutak su izgubili kompas, pored njih je proletjeo Plange i s deset metara zakucao loptu u mrežu pored nemoćnog Vargića.

U nastavku utakmice Kek je neuspješno nastojao razbiti ritam domaće momčadi i približiti se golu Vitorije (Mujanović umjesto indisponiranog Kramarića). Nije bilo ozbiljne prilike za povratak Rijeke ponornice natrag u korito. Dapače, momčad je zaplesala na rubu katastrofe u 68. minuti kada je Marić neopreznim startom na Andreu skrivio jedanaesterac, a legionar iz Nigera Moussa Maazou pogodio s bijele točke za 3-0. Do kraja utakmice konačni rezultat je postavio Andre Andre.

VITORIA - RIJEKA 4-0 (Ba 36, Plange 48, Mazou 68-11m, Andre Andre 81)

81. minuta - Rijeka izgleda očajno, a ni rezultat nije ništa bolji. Domaći su izrešetali Vargića, koji je dva puta uspio obraniti, ali ne i treći kada je pucao Andre Andre.

68. minuta - Mazou je siguran izvođač za laganih 3-0!

67. minuta - Marić je pokupio Andre Andrea, jedanaesterac za Vitoriju!

62. minuta - Rijeka ne djeluje kao momčad koja može nauditi Portugalcima. Dapače, Vitoria je puno opasnija iz kontranapada.

48. minuta - Rijeka je hrabro krenula u nastavku, ali su ih domaćini prizemljili već nakon tri minute nastavka. Maazou je s desne strane ubacio prizemnu loptu, naletio je Plange i iz blizine savladao nemoćnog Vargića.

Počelo je u nastavku.

Završeno je prvo poluvrijeme!

44. minuta - Rijeka je malo živnula nakon primljenog gola, ali još nema opasnijeg udarca.

36. minuta - Rijeka ipak nije izdržala. Nakon udarca iz kuta Riječani nisu uspjeli očistiti (a mogli su dva puta), loptu je dočekao Ba na dva metra od gola, prevario je Vargića i zatresao praznu mrežu.

35. minuta - Velika greška riječke obrane, Maazou je prošao i Vargića, ali je na samoj liniji spasio Bertoša.

27. minuta - Vargić drugi puta spašava Rijeku u matnoj situaciji. Plange je okrenuo Marića, pucao sa 15 metara, ali vratar Rijeke je briljantno reagirao.

24. minuta - Malonga je dočekao jednu loptu na 17 metara, ali je pucao visoko preko gola.

18. minuta - Veliki problemi za Rijeku, ozlijedio se pouzdani Lešković, a u igri je Bertoša.

13. minuta - Pokrivač je servirao domaćinu stopostotnu šasnu. neoprzeno je izgubio loptu, Moreno je pucao sa 16 metara, ali Vargić je sjajno reagirao. Još se lopta odbila do Maazoua, ali njegov udarac je bio traljav.

9. minuta - Velika šansa Rijeke! Pogriješila su oba domaća stopera, Benko se ubacio između njih, ali u matnoj situaciji Portugalci su ga uspjeli blokirati.

Utakmica je počela!

VITORIA GUIMARAES: Jesus - Rocha, Ba, Oliveira, Correia - Andre, Santos, Moreno - Malonga, Maazou, Plange

RIJEKA: Vargić - Boras, Marić, Lesković (od 18. Bertoša), Tomečak - Pokrivač, Maleš - Kramarić, Močinić, Kvržić - Benko

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 16:58