Tea Cimaš/CROPIX
LOŠA SERIJA DINAMA

PRVAK JE RANJIV Rijeka razotkrila Dinamo i poljuljala samopouzdanje Modrih

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. rujan 2012. 15:04

Pustimo sad Ligu prvaka, to je neka druga priča. Ali nakon utakmice na Kantridi, nakon dugo vremena možemo zaključiti: Dinamo je ranjiv i u Prvoj HNL! Momci trenera Elvisa Scorije pokazali su da se discipliniranom, čvrstom i agresivnom igrom, začinjenom dobrim, brzim i pravovremenim izlascima u kontre i polukontre može parirati sedmerostrukim uzastopnim državnim prvacima.

Rijeka je pokazala put kojim bi mogli kročiti i ostali prvoligaši u nadmetanjima s Modrima. Prije njih u Maksimiru istu priču ponudio je i Osijek, taktika Stanka Mršića bila je slična, gotovo identična. U te dvije utakmice Dinamo nije zabio niti jedan pogodak! Rijetko se događa aktualnim prvacima da na dvije utakmice domaćeg prvenstva uzastopno ne poentiraju. Dokaz ranjivosti, definitivno.

Ako se sjećate, zaprešićki Inter je na startu prvenstva također Dinamu uzeo dva boda u Maksimiru odigravši neodlučeno 1:1, opet istim riječko-osječkim pristupom. Split je usred Maksimira vodio 2:0, kasnije se raspao, ali je također poslao upozorenje. Modri su se mučili i protiv Cibalije i Istre, dakle protiv svih suparnika koji nisu prije početka “skinuli gaće”. Naravno, sve to ne znači da su maksimirski dečki izgubili dominantnost i superiornost na domaćim travnjacima, no isto tako pokazuje da bi ovo prvenstvo moglo biti zanimljivije od ostalih. Ako izuzmemo sudar sa Zagrebom i onaj trijumf od 6:0, Čačićevi dečki nisu “gazili”. Pobjeđivali jesu, ali nije bilo “vatrometa”.

Dinamo će kao i prošle sezone igrati skupinu Lige prvaka. U Maksimiru vlada fanatična želja da se osvoji koji bod, da se više nikad ne ponovi ona sramotna priča nakon koje su Zagrepčani postali najgori klub u povijesti tog elitnog natjecanja. Prošle sezone momčad Krune Jurčića se praktički predala nakon domaćeg poraza od Ajaxa (0:2) i Liga prvaka više nije bila meta, svi kapaciteti bili su prebačeni na domaće prvenstvo. To se ovoga puta neće dogoditi, zbog straha od ponovnog debakla, do zadnjeg kola će se tražiti uspjeh, za ostvarenje tog cilja momčad će se iscrpljivati do krajnjih granica. Što će svakako utjecati na prezentacije u domaćem prvenstvu.

Rušenje Dinama u grotlu Kantride s uvjerljivih 3:0, najteži poraz zagrebačkog kluba u posljednjih pet godina u HNL-u, imat će svakako i negativni psihološki utjecaj na igrače, poraz koji mora na neki način ubiti samopuzdanje

Konačno, ako se nastavi ovaj niz koji se sada zaustavio na tri utakmice bez pobjede i bez postignutog pogotka (Osijek 0:0, Porto 0:2 i Rijeka 0:3), ako Modri ne pobijede Hajduk u derbiju sljedećeg kola, počet će dobro znane maksimirske turbulencije u kojima će na dnevnom redu biti trener Ante Čačić. One nikad nisu donijele ništa dobro i mogle bi u konačnici negativno djelovati na bodovni učinak.

Zaključno, zbog svega ovog navedenog, a uz vjeru da će do kraja Prve HNL sve biti pošteno, da se neće umiješati “viša sila”, sudačke pogreške, suspenzije ili još štošta što se znalo prikrpati u burnoj hrvatskoj nogometnoj priči, moglo bi nas čekati jedno od najuzbudljivijih prvenstava nakon dugog niza godina. Dinamo jest i dalje najbolji, ali vidimo i ranjiv, Rijeka juri poput tsunamija, Slaven Belupo izgleda jako dobro, Hajduk bi se možda opet mogao vratiti u euforičnu priču poput one na startu prvenstva... Kad još dodamo da će se ove sezone voditi bitka za ostanak jer u sljedećoj starta Liga 10, da će favoriti “krvariti” u sudarima s onima koji će se “čupati”, eto prilike da uzbudljivo natjecanje opet vrati navijače na tribine, da hrvatsko prvenstvo pobjegne od negativnih vibracija i konačno postane intrigantno, neizvjesno, puno adrenalina, zgodno i primamljivo za gledanje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 12:32