Ronald Goršić / Cropix
RECESIJA U DRUGOJ LIGI

'Prva liga? Joj, hvala ne! 'U Ligu 12 iduće sezone ili Dugopolje, ili nitko’

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. ožujak 2012. 20:19

Uzmete li notes i olovku i prošetate među hrvatskim drugoligašima s anketnim pitanjem “Vidite li se u Prvoj HNL?”, pripremite se na odgovor: “Ne, to ne”.

Nekad ih je mamila neodoljivo, čak i kad nisu imali računicu, danas bježe od nje kao od kuge. Nadmetanje na vrhu Druge lige tako je gotovo lišeno stresa i dramatike, lider Pomorac od čelne pozicije otprilike ima koristi kao i od sunca u Africi. Neimaština i nemogućnost ispunjenja uvjeta natjerala je većinu na brigu kako uopće opstati i u trenutačnom stupnju natjecanja.

Dugopolje je jedini klub koji ima šansu ući u Prvu HNL. Uz njih licence su zatražili Rudeš, Hrvatski dragovoljac i Croatia Sesvete. No, osim zelenog svjetla iz Kuće nogometa o zadovoljenju financijskih i infrastrukturnih kriterija, nužan je plasman na jedno od prva dva mjesta na ljestvici, a to ostala tri formalna pretendenta nemaju šanse dohvatiti. Rudeš i HD kaskaju za trenutačnim doprvakom iz predgrađa Splita čak 15 bodova, Sesvećani su već u trećeligaškoj provaliji.

Imate li barem vi ambicije za skok u elitu? - upitali smo direktora Dugopolja Stipu Rogošića.

- Teško je reći. Ako nam rezultat bude omogućavao plasman, sazvat ćemo Izvršni odbor krajem travnja i odlučiti. Riječ je o strateškom opredjeljenju, čekamo i što će kazati općina. Licencu ćemo dobiti sto posto.

Razumljiv je oprez, financijski izdaci povećali bi se za barem 40 posto, u Drugoj ligi mnogi igrači zarađuju 5.000 kuna mjesečno, te bi brojke silom prilika narasle. Tko ne nađe “zlatnu žilu”, bolje da ne izlijeće. Ako nemaš zajamčen proračun od minimalno šest do osam milijuna, zaboravi avanturu, zreo si za havariju.

Prvoligaši će iščekivati signal sa stadiona Hrvatskih vitezova, nije isključeno da ih ne preživi jedanaest nego dvanaest. Uskrate li se nekima licence, crta se može pomicati do 15. mjesta. Posljednji svakako otpada. Konačna odluka po tom pitanju bit će 10. svibnja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 16:32