VLADO KOS/CROPIX
BUĐENJE U PRAVI TRENUTAK

Bjelica dobio nove adute pred derbi na Poljudu: ‘Znamo kakav je Hajduk, siguran sam da nas čeka pun stadion‘

Slovenca su u online-anketi na klupskim stranicama izglasali za najboljeg igrača prošle utakmice
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. prosinac 2021. 19:03

U Gradskom vrtu se ne razbacuju velikim najavama iako je iza njih impresivni niz od 15 utakmica bez poraza koji je nastavljen dominantnim trijumfom protiv Šibenika (3:1). Osijek uoči posljednjih 90 prvenstvenih minuta u 2021. godini drži vrh prvenstvene ljestvice s dva boda prednosti ispred najbližeg konkurenta Rijeke, a utakmica na Poljudu bit će prilika da na njemu Bijelo-plavi dočekaju i 2022. godinu.

Izgubio status

Sav fokus je nakon pobjede u posljednjoj ovogodišnjoj utakmici u Gradskom vrtu, naravno, odmah prebačen na Hajduk i utakmicu u kojoj Osijek ima priliku prezimiti kao najbolja momčad Prve HNL.

- Radujemo se jednoj takvoj utakmici. Hajduk je u sjajnoj formi, mi također u dobroj. Vjerojatno će biti pun Poljud i nadam se da će to biti spektakl za sve. Naravno da idemo s najvišom mogućom ambicijom po tri boda, mi drugačije ne znamo. Dakako da će se nešto pitati i Hajduka jer igra kod kuće i to jako dobro, no vjerujemo u sebe i u ovaj niz, vjerujem da ćemo ga nastaviti - poručio je Nenad Bjelica.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

U tim riječima nipošto se ne može iščitavati prijetnja, to nije stil kojim se koriste u Gradskom vrtu, nego mentalitet momčadi koja u ovom trenutku, nakon tri i pol mjeseca bez poraza, puca od samopouzdanja.

A pred gostovanje na Poljudu, na kojem je inače Osijek slavio u tri od posljednja četiri gostovanja, Bijelo-plavi su dobili dva nova aduta. Stručni stožer u Gradskom vrtu uoči posljednje utakmice polusezone mora radovati povratak u “golgeterski život” dvojice nogometaša od kojih je prošle sezone ovisila realizacija Bijelo-plavih, a koja je ove sezone izostala. Ramon Mierez i Damjan Bohar lani su golovima ili asistencijama sudjelovali kod čak 61 posto prvenstvenih pogodaka Osijeka, konkretno u njih 36 od 59 (Ramon je zabio 22 i za dva asistirao, a Bohar je uz sedam golova imao i pet asistencija). Međutim, u aktualnoj sezoni negdje su zapeli u traženju svoje prošlosezonske forme. Mierezu je gol protiv Šibenika bio tek treći prvenstveni ove sezone i prvi nakon skoro četiri mjeseca, a Bohar je na pogodak u Prvoj HNL čekao još dulje. Prošlo je pet mjeseci otkako je na otvaranju sezone, i to baš protiv momčadi sa Šubićevca, zabio dva gola.

image
VLADO KOS/CROPIX

Ulazak u sezonu nije mu mogao biti bolji, no uslijedio je pad. Ušao je u kontraritam, koji ga je posljedično koštao i statusa u momčadi. Naime, prošle sezone samo su petorica nogometaša Osijeka imala veću minutažu od Bohara, a ove njih čak 14! Od 19 prvenstvenih utakmica nastupio je u njih 13, a svega sedam je počeo kao starter. Istovremeno, nakon dugo vremena izgubio je mjesto i u nacionalnoj nogometnoj reprezentaciji Slovenije, u koju se vratio upravo zahvaljujući igrama u Osijeku. U posljednjem kvalifikacijskom ciklusu slovenski izbornik Matjaž Kek ga tako prvi puta nakon godinu dana nije ni uvrstio na svoj popis reprezentativnih kandidata.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Najava povratka

Donedavno se činilo kako je Bohar zaboravljen na kraju Osijekove klupe. Od utakmice protiv Hajduka u Gradskom vrtu prije dva i pol mjeseca nije se našao među starterima. U posljednje četiri prvenstvene utakmice Bijelo-plavih nije dobio ni minute, u posljednjih mjesec dana odigrao je tek 12 prvenstvenih minuta, a na gostovanju u Maksimiru nije čak bio ni u zapisniku među 20 igrača koje je Bjelica prijavio. Predstava protiv Šibenika zato je bila najava njegovog povratka u život. S asistencijom, golom i predasistencijom u svega pola sata utakmice pokazao je koliko može doprinijeti momčadi.

Nagradilo me

Ni za navijače Osijeka nije bilo dvojbi, Slovenca su u online-anketi na klupskim stranicama izglasali za najboljeg igrača utakmice. Promjena statusa u momčadi očito ga je motivirala da se vrati.

- Samo sam se možeš staviti u početnu postavu, to trener uvijek ističe. Trudio sam se koliko sam mogao, nagradilo me - kazao je Bohar.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Svoju priliku Bohar je dočekao i iskoristio na najbolji mogući način. I to u pravo vrijeme, iako je do odlaska na zimsku stanku Osijeku preostala tek jedna utakmica. I to derbi na Poljudu nakon kojeg bi 2021. Osijek mogao završiti na vrhu prvenstvene ljestvice. Kada Nenad Bjelica bude slagao momčad za utakmicu protiv Hajduka slovenski nogometaš sigurno će dobro kotirati u njegovim planovima.

- Svi živimo za utakmice i derbije kakav će biti nadolazeći s Hajdukom. Siguran sam da će stadion biti ispunjen. Sada ćemo nakon slobodnog dana imati pripreme za zadnju utakmicu. Znamo kakav je Hajduk, oni znaju kakvi smo mi, ali dat ćemo sve od sebe i vjerovati da ćemo osvojiti tri boda... Nadam se da ćemo i u zadnjoj utakmici polusezone biti kombinatorni i borbeni za svaku loptu kao protiv Šibenika i da ćemo na zimsku stanku otići kao prvi na ljestvici - poručio je slovenski nogometaš.

Bjelica je s Osijekom već bio najbolji na polusezoni

Posljednji su puta Bijelo-plavi bili najbolja momčad polusezone u jesen 2000. godine, a poveznica između te među navijačima kultne generacije Osijeka i ove aktualne je, naravno, Nenad Bjelica.

Sadašnji trener Osijeka prije 21 godinu predvodio je na terenu momčad koja je zimsku stanku dočekala na vrhu, sa sedam bodova prednosti i to uz utakmicu manje. Imao je te jeseni Osijek niz od čak 17 utakmica bez poraza i idealnu poziciju pred nastavak prvenstva, ali kao posljedica kronične besparice dogodilo se neminovno.

Te zime, i to samo dan nakon što je proglašen za najboljeg nogometaša Hrvatske, Bjelica je prodan u Kaiserslautern za milijun tadašnjih DEM-a. Novac od transfera je brzo potrošen, ali skupo je "platio" rezultat jer su se šampionski snovi u Gradskom vrtu rasplinuli preko noći.

Te jeseni, s Bjelicom u momčadi, Osijek je u prvenstvu imao skor od 12 pobjeda, četiri neodlučena rezultata uz jedan poraz, pri čemu je on devet puta bio strijelac.

Nakon što je Bijelo-plava "desetka" napustila Gradski vrt, momčad je skliznula u HNL prosječnost uz osam poraza, dva neodlučena rezultata i svega pet pobjeda u završnih 15 kola sezone. Tu sezonu, čija je završnica odlučena kroz Ligu za prvaka i Ligu za ostanak, Osijek je inače završio tek na trećem mjestu. (gđ)

Bez Hiroša na Poljudu, vraća se Fiolić

Nakon dugo vremena Bijelo-plavi su napokon predahnuli, uhvatili malo zraka. Prvi puta unazad tri tjedna, u kojima su odigrali šest utakmica, dobili su slobodan dan. Trening je zakazan za utorak, kada počinju i pripreme za gostovanje na Poljudu.

A ondje izvjesno neće biti Amera Hiroša, koji je protiv Šibenika neoprezno dobio žuti karton koji ga je izbacio iz konkurencije za posljednju utakmicu sezone, a u kojoj Bjelica neće moći računati ni na ranije ozlijeđene Ivušića, Jugovića i Ercega.

Konkurencija u odnosu na posljednju prvenstvenu utakmicu ipak će biti veća.

Naime, u kadar se zato vraćaju iskusni napadač Mihret Topčagić, koji je "odležao" svoju kaznu zbog kartona, te najbolji strijelac Bijelo-plavih ove sezone Ivan Fiolić, koji je utakmicu protiv Šibenika preventivno propustio nakon što se požalio na ozljedu poslije utakmice u Rijeci. (gđ)

Klupski kalendar za 70 kuna

Na Bijelo-plavoj kućici u sklopu Adventa te u prodavaonici Sportoro u Avenue Mallu počela je prodaja kalendara Nogometnog kluba Osijek za 2022. godinu.

Kao dio kampanje "Stvarajmo uspomene", središnji motiv je Gradski vrt na kojem su stasale brojne generacije igrača i navijača kojima su Bijelo-plave boje pri srcu, a koji će u idućih 12 mjeseci biti zamijenjen novim i modernijim stadionom te trening kampom kao osnovnim preduvjetima za daljnji razvoj i napredak kluba u svim segmentima.

Cijena kalendara iznosi 70 kuna. (os)

OSIJEKOVIH 39 BODOVA

1. kolo Osijek - Šibenik 3:0

2. kolo Hajduk - Osijek 1:2

3. kolo Osijek - Slaven Belupo 0:0

4. kolo Hrvatski dragovoljac - Osijek 1:2

5. kolo Osijek - Rijeka 1:0

6. kolo Istra 1961 - Osijek 2:0

7. kolo Osijek - Dinamo 0:2

8. kolo Lokomotiva - Osijek 1:1

9. kolo Osijek - Gorica 3:2

10. kolo Šibenik - Osijek 0:2

11. kolo Osijek - Hajduk 1:1

12. kolo Slaven Belupo - Osijek 0:2

13. kolo Osijek - Hrvatski dragovoljac 1:0

14. kolo Rijeka - Osijek 0:0

15. kolo Osijek - Istra 1961 3:0

16. kolo Dinamo - Osijek 1:1

17. kolo Osijek - Lokomotiva 3:1

18. kolo Gorica - Osijek 1:1

19. kolo Osijek - Šibenik 3:1

52

utakmice dosad je za momčad Osijeka odigrao Bohar

10

pogotka u osječkom je dresu ukupno postigao Bohar

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 23:12