Ranko Šuvar / Cropix
PRLJAVI IZBORI U HNS-u

Policija u predsjedničkoj utrci - istražuju se Štimčeve optužbe o crnim torbama!

U predsjedničku kampanju Štimca i Markovića u petak su se upleli i organi zakonskog gonjenja
Piše: Željko PetrušićObjavljeno: 12. studeni 2010. 19:00

ZAGREB - Izjave Igora Štimca, kandidata za predsjednika HNS-a, o tome kako njegov protukandidat Vlatko Marković pojedinim članovima Skupštine HNS-a nudi novac, ipak je naišao na odjek u nadležnim državnim institucijama.

Novac u zamjenu za glas

USKOK je, kako neslužbeno doznajemo, zatražio od policije da provede kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdilo jesu li Štimčeve izjave utemeljene i je li bilo podmićivanja ili pokušaja podmićivanja članova Skupštine.

Podsjetimo, Štimac je prije nekoliko dana, nakon Markovićeva “predizbornog” putovanja u Osijek, u izjavama za Slobodnu Dalmaciju, između ostaloga, ustvrdio:

- Ovo je kampanja u kojoj kruže crne torbe s crnim novcem, to je valjda ‘program’ Vlatka Markovića!

Odgovarajući na pitanja novinara, Štimac je bio još konkretniji.

- Imam saznanja da je pojedinim članovima Skupštine HNS-a nuđen novac u zamjenu za glasove - rekao je Štimac, ne želeći navesti imena članova kojima je novac nuđen.

- To neka istraže oni čiji je to posao, pozivam USKOK da se uključi u ovu kampanju. Ovo je preozbiljna stvar i mislim da je potrebna potpuna kontrola svih zbivanja na terenu - naglasio je Štimac.

Ispitat će koga treba

Dodao je da Markovićevi emisari putuju okolo po Hrvatskoj s “crnim boršama” i prikupljaju za njega glasove.

- Zanima li to državne institucije, lako će ih locirati - ustvrdio je Štimac.

U prvom trenutku u USKOK-u nisu reagirali na Štimčeve izjave, nego su ga pozvali da podnese prijavu nadležnim institucijama ako ima bilo kakvih saznanja o nečasnim, odnosno nezakonitim radnjama. Je li Štimac u međuvremenu podnio odgovarajuću prijavu, nismo uspjeli doznati. No, USKOK je ipak naložio policiji da provjeri iznesene tvrdnje o navodno nezakonitom postupanju aktualnog predsjednika HNS-a. Policija bi najprije trebala obaviti službeni razgovor s Igorom Štimcem, od kojega se očekuje da će detaljnije objasniti iznesene optužbe i konkretizirati “saznanja o nuđenju novca članovima Skupštine HNS-a”, koje je spominjao.

O Štimčevoj izjavi ovisit će daljnji tijek kriminalističke obrade, primjerice hoće li policija ispitati sve ili samo pojedine članove Skupštine. Vlatko Marković i neke njemu bliske osobe, prema svemu sudeći, neće moći izbjeći poziv u policiju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 22:35