Varazdin, 121010.Gradski stadion Varazdin. Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo U21 u Danskoj 2011. godine. Hrvatska - Spanjolska.Na slici: izbornik Hrvatske Drazen Ladic.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX
LADIĆ KREĆE U RAT

'Od ponedjeljka ću govoriti bez rukavica. Znam tko stoji iza svega! Mamić? Neću reći'

Kako Miroslav Uljan i Pero Vićan mogu sjediti u Izvršnom odboru iako protiv njih postoje kaznene prijave i presuđivati Ladiću kojem je glavi grijeh - kaznena prijava
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. siječanj 2011. 12:01

Dražen Ladić, kao što su SN i pisale, platio je aferu s Croatia osiguranjem , Izvršni odbor HNS-a službeno ga je smijenio s mjesta izbornika mlade reprezentacije. Nije mu pomoglo niti što je otvoreno podržao Vlatka Markovića tijekom predizborne kampanje, niti riječi Slavena Bilića da je U-21 vrsta u minulom ciklusu igrala fantastično, te u najbolju selekciju gurnula Lovrena, Kalinića, Badelja, Vrsaljka i Perišića. Samo kad se gleda popis igrača za dvoboj sa Češkom.

Davor Gavran, koji je jučer promaknut iz uloge glasnogovornika reprezentacije na istu funkciju za cijeli HNS, kazao je:

- Došlo je do problema. Nije kod Ladića u pitanju samo to što je imao prometnu nesreću, nego je riječ o kaznenoj prijavi koja se tiče falsificiranja dokumenata za osiguranje. To je ključni razlog. Meni je žao, mogao bih kazati i da je ta odluka donijeta uz žaljenje što se moralo tako postupiti.

Ono na što Gavran nije znao u tom trenutku odgovoriti, a to u suštini i nije pitanje za njega; kako Miroslav Uljan i Pero Vićan mogu sjediti u Izvršnom odboru iako protiv njih postoje kaznene prijave i presuđivati Ladiću kojem je glavi grijeh - kaznena prijava. Što zaključiti, nego da su tumačenja HNS-a, tko što smije a tko što ne može, u najmanju ruku nelogična.

Time ne branimo Ladića, dokaže li mu se da je stvarno kriv za ono što mu se stavlja na teret, razumljivo bi bilo da Savez potraži drugog pedagoga. Ako je doista htio na prijevaru izvući novac od osiguravateljske tvrtke.

Već duže vrijeme rijetko se novinarima javlja na mobitel, jučer nam se na kratko oglasio. Bio je vidno ljut.

- A kakav bih trebao biti, presretan - uzvratio je Ladić na našu konstataciju, neraspoložen za razgovor. - Moram se malo odmoriti i razmisliti. Dosta mi je svega toga. Od ponedjeljka ću biti spreman govoriti bez rukavica.

Obrazloženo je da ste maknuti zato protiv vas postoji kaznena prijava.

- Otkuda oni znaju da ja nešto imam! Ma, iza svega toga vidi se prepoznatljiv rukopis.

Čiji? Zdravka Mamića? On vas nije “šmekao”.

- Ništa više neću reći.

Na sjednici nije bilo govora o imenu nasljednika. Nije spomenut baš nitko. Postavljena je tročlana komisija, Vlatko Marković, Zorislav Srebrić i Zdravko Mamić, koja mora odabrati najbolje rješenje. Ivo Šušak dobio je signal da ga se želi na tom mjestu. Međutim, iskusni stručnjak jučer je rekao:

- Imam samo kuloarsku informaciju. Dosad me nitko iz Saveza nije zvao. Krivo mi je što je Ladić morao završiti svoj rad.

Šušak je jednom vodio hrvatske nade i plasirao se u završnicu Eura 2000. Potom je jednak domet postavljen još samo jednom, 2004. igrali su među osam najboljih pod vodstvom Martina Novoselca. Uslijedili su jedan Bilićev, pa tri Ladićeva neuspješna pokušaja.

Ipak, krajem minule godine negdašnji vratar Vatrenih dobio je još dvije godine koje, zbog medijski popraćene priče o prijavi Croatia osiguranja da je falsificirao kasko policu, neće biti u prilici odraditi. Prekaljeni lisac Šušak ne skriva da ga itekako zanima taj posao.

- Uvijek mi je drago kad se moje ime veže uz ozbiljan projekt, a mlada reprezentacije to svakako jest. Ne bih bio ravnodušan.

O ciljevima i ambicijama nismo mnogo zborili, prvo IO na sljedećoj sjednici mora kazati je li on definitivno taj. U međuvremenu će se 3. veljače održati ždrijeb kvalifikacijskih skupina za sljedeće EP, doznat ćemo i koliko težak posao čeka u skupini.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 10:28