TEŠKE OPTUŽBE

Nemaju svojih igrača: Hajduk prijavio Lokose HNS-u zbog kršenja propozicija natjecanja!

U Propozicijama natjecanja 1. HNL postoji članak 15, stavak 10, prema kojemu klubovi u zapisnik svake utakmice moraju prijaviti četiri lokalno trenirana igrača
Piše: Aleksandar HoligaObjavljeno: 01. svibanj 2015. 18:02

Nakon utakmice Hajduka i Lokomotive koju su domaći dobili 2-1, splitski klub poslao je prijavu naslovljenu na povjerenika 1. HNL Josipa Breznog u kojoj se kaže da su podaci uneseni u zapisnik spomenutog susreta bili neistiniti!

O čemu se radi? U Propozicijama natjecanja 1. HNL postoji članak 15, stavak 10, prema kojemu klubovi u zapisnik svake utakmice moraju prijaviti četiri lokalno trenirana igrača. Pri tome se kao takav tretira igrač, bez obzira na državljanstvo i dob, koji je u tom klubu proveo minimalno 36 mjeseci između svoje 15. i 21. godine života. Lokomotiva je kao „lokalno trenirane“ prijavila Karla Bartoleca, Karla Bručića, Denisa Ceraja i Jana Doležala – a nijedan od te četvorice ne ispunjava zadane uvjete…

Ceraj je u Lokomotivi od ljeta 2012., dakle kraće od 36 mjeseci. Bartolec je bio u klubu do 2007., kada je kao 12-godišnjak prešao u Dinamo, da bi se lani u veljači vratio s Maksimira na Kajzericu. Bručić doista jest među Lokosima već tri godine (od siječnja 2012. najprije na posudbi iz Dinama, a od prošlog ljeta kao vlastiti igrač), ali 'kvaka' je u tome što je došao već kao 20-godišnjak. Doležal je, pak, u klub stigao tek prošlog ljeta iz Hrvatskog dragovoljca s već navršenih 21 godinu.

Poznato je da su u Hajduku posebno ogorčeni zbog dopuštanja Lokomotivi da igra u najvišem natjecateljskom razredu usprkos njenoj 'pupčanoj vrpci' s Dinamom, kao i činjenici da je HNS lani po nalogu Sportske inspekcije klubu povukao prvoligašku licencu još za sezonu 2009./10., ali Lokomotiva se svejedno nastavlja uredno natjecati u 1. HNL. Sada su 'Lokosi' i glavni konkurenti Hajduku za plasman u Europu, ali s Poljuda su i u nekoliko ranijih navrata upozoravali na ovu očitu neregularnost koja od cijele lige čini lakrdiju, a koju drugi klubovi i mediji uglavnom prešutno odobravaju.

Ovaj put Hajduk je kao organizator utakmice zatražio od povjerenika Breznog da Lokomotivu i delegate utakmice, Darka Matošića, „prijavi disciplinskim organima i da se provede postupak protiv delegata, odgovornih osoba i kluba“, stoji u prijavi. Nije riječ o jednoj utakmici, kažu nam neslužbeno na Poljudu, nego o činjenici da Lokomotiva konstantno krši propise i 'laže' u zapisnicima utakmica, a delegati ne reagiraju na neistinitost prijavljenih podataka. Budući da za nju nastupaju igrači na posudbi ili preregistrirani iz Dinama, te nešto pojačanja sa strane, Lokomotiva u prvoj momčadi zapravo niti nema 'vlastitih' igrača, odnosno onih koje UEFA-ini i HNS-ovi propisi tretiraju kao 'lokalno trenirane'.

„Također tražimo, a smatramo da je to bila i Vaša obveza (pratiti istinitost i točnost podataka u zapisnicima 1. HNL), da se pregledaju dosadašnji zapisnici od 1. kola 1. HNL i da se utvrdi zašto se nisu poštivale propozicije te tko je odgovoran za neprovođenje disciplinskih mjera“, stoji u Hajdukovom pismu Breznome.

Kazne predviđene za kršenje propozicija na ovaj način financijske su prirode, ali postavlja se pitanje zašto se Lokomotivi od početka sezone (a vrlo vjerojatno i u prethodnim sezonama) dopušta prijavljivanje lažnih podataka i neispunjavanje uvjeta koje svi drugi klubovi moraju ispuniti. Jasno je da se to čini uz prešutni pristanak delegata i povjerenika lige, kojima je posao da takve podatke provjeravaju i sasvim sigurno su znali da oni nisu istiniti.

U nekoj normalnoj zemlji, s normalnim nogometnim savezom, ovo bi bio prvorazredni skandal nakon kojeg bi povjerenik lige bez ikakve sumnje morao podnijeti ostavku ili dobiti otkaz, a klub bi bio drastično kažnjen. Vidjet ćemo što će se dogoditi u Hrvatskoj, koja ima HNS…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 00:38