SENZACIJA U SPLITU

Na stogodišnjicu RNK Splita na Park mladeži stižu legenda Pele i zvijezda Neymar

Na jučerašnjem sastanku deveteročlanog Odbora za proslavu stotog rođendana Splita u klubu s Parka mladeži došli su na ideju da se u goste na proslavu jubileja pozove južnoamerička Barcelona
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 19. listopad 2011. 22:02

Neymar i Pele u Splitu!?! Prvoligaš s Parka mladeži na proslavu svog stotog rođendana iduće godine zove reprezentaciju Hrvatske, ali i slavni brazilski Santos, doznaje Slobodna Dalmacija, za koji nastupa i najveća nadolazeća svjetska zvijezda Neymar, klub u kojem je svojedobno igrao i najveći od najvećih Pele.

Mnogo je upitnika izazvala ova vijest, no razlog zbog kojeg su se u Splitu odlučili pozvati Santos jest što su vršnjaci, rođeni gotovo na isti dan. Dok je Split osnovan 16. travnja 1912. godine, Santos se rodio samo dva dana ranije.

Na jučerašnjem sastanku deveteročlanog Odbora za proslavu stotog rođendana Splita u klubu s Parka mladeži došli su na ideju da se u goste na proslavu jubileja pozove ovogodišnji osvajač Copa Libertadores, južnoamerička Barcelona.

Kada je Hajduk doveo katalonskog diva, može li Split dovesti južnoameričku inačicu koja će sa momčadi trenera Josepa Guardiole sudjelovati u prosincu na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu?

‘Crveni’ na čelu s braćom Slavenom i Jozom Žužulom planiraju u sklopu fešte u svibnju ugostiti reprezentaciju Hrvatske, dok bi tijekom godine željeli na Parku mladeži ugostiti klub iz Sao Paola. U grad pod Marjanom u tom bi slučaju mogao stići 19-godišnji napadač Neymar za čije se usluge bore najveći klubovi Europe, Real Madrid, Chelsea i pritom nabacuju milijunima, za kojeg se odštetna klauzula kreće od cifre od 45 milijuna eura, a spominjalo se kako je kraljevski klub spreman iskrcati čak i 58 milijuna! Naravno ne ode li prije iz kluba.

Tu je zatim i tek pokoji milijunčić manje vrijedan dragulj iz veznog reda također reprezentativac Brazila 22-godišnji Ganso, pa i stari Hajdukov znanac napadač Alan Kardec, meta ‘bijelih’ prije dvije i pol godine koji je preko Internacionala i lisabonske Benfice stigao u Santos na posudbu.

- Došli smo na ideju koja nam se svidjela i na tome se radi. Poslat ćemo pismo namjere u Santos. Bila bi to velika promocija nogometa za Split i Hrvatsku, promocija svjetskih razmjera - potvrdio nam je predsjednik Odbora za proslavu Žarko Mihaljević. U Splitu bi pritom vrlo rado vidjeli i Pelea.

- Obavezno ćemo i Peleu poslati pozivnicu, bila bi nam velika čast kada bi ugostitili Santos i Pelea. U tom slučaju kada bi Pele došao i mi bismo složili našu pojačanu klupsku delegaciju - naglasio je Mihaljević.

Hajduk je za Barcelonu morao iskrcati skoro dva milijuna eura koje je vratio od ulaznica, marketinga. Santos ipak nije ni blizu u rangu trenutno najvećeg svjetskog kluba, ali i za gostovanje prvaka Južne Amerike bi se moralo zaokružiti financijsku računicu, u krajnju ruku neće tek tako Santos potegnuti iz Brazila za Split. Treba ugovoriti i datum koji bi odgovarao objema momčadima.

- Vidjet ćemo prvo kako će u Santosu reagirati na pismo namjere, hoće li prihvatiti tu zamisao, pa ćemo potom znati više. Sigurno i oni imaju neke svoje uvjete - pojasnio je Mihaljević.

Pritom bi Brazilci uz gostovanje u Splitu vjerojatno mogli dogovoriti u Europi još koju utakmicu. Svojedobno je ovaj brazilski klub za vrijeme bivše države igrao i protiv zagrebačkog Dinama. Te 1969. godine u sklopu turneje Pele je sa svojim Santosom gostovao u Maksimiru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 14:29