Drago Sopta/CROPIX
LOKOMOTIVA - DINAMO 1:3

Modri s pola gasa riješili svoju drugu momčad, Čačić: 'Lokosi imaju zanimljivih igrača'

Dinamo je i nakon 7. kola HNL-a zadržao prvu poziciju. Modri su s 3-1 slavili protiv Lokomotive. Zadar i Istra 1961 odigrali su 1-1, dok Split vodi protiv Intera 1-0
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. rujan 2012. 18:13

Bilo je neizvjesno dvadesetak minuta, tada je Dinamo već vodio 2:0 i teško je bilo očekivati da će Lokosi moći preokrenuti. Iako su u nekim trenucima bili i bolji suparnik, iako su imali vratnicu i nekoliko opasnih udaraca, dojam je da je Dinamo do svoje 32. utakmice bez poraza u Čačićevu mandatu stigao rutinski.

Dvije utakmice bez poraza nedostaju Čačiću da sruši rekord Branka Ivankovića iz sezone 2006/2007. Dinamo je, to ne treba ni naglašavati, opet istrčao u dosad neviđenom sastavu. Inače, u tih prvih 20 minuta dojam je bio kao da Lokomotiva napada a Dinamo se brani i pokušava igrati na kontranapade. Baš onako kako će Modri vjerojatno morati igrati u Ligi prvaka. Ova je utakmica, iako za bodove, mogla dobro poslužiti i kao priprema za ono što slijedi u Europi. Tatika je upalila, jer Dinamo je ubrzo poveo.

0:1 - Rukavina

Brza akcija Modrih kroz sredinu, Beqiraj je proslijedio loptu do Rukavine u šesnaestercu, a on je hladnokrvno zabio. Bio je to znak da bi se Dinamu moglo otvoriti, da će mreža Igora Lovrića biti do vrha puna. Uostalom, već pet minuta kasnije Dinamo je povećao vodstvo.

0:2 - Vida

Ibanez je izveo prekid s desne strane, obrana Lokomotive je zaspala i gledala Domagoja Vidu kako najviše skače i glavom zabija svoj četvrti gol ove sezone. Činilo se u tom trenutku da je pitanje pobjednika riješeno, međutim, Lokomotiva nije željela pasti bez ispaljenog metka. Krenuli su domaćini po pogodak i došli do njega u 33. minuti.

1:2 - Kramarić (11m)

Kramarić je odlično ušao u šesnaesterac, izvozao Šimunića koji ga je rušio. Kazneni udarac Lokomotivi, jedanaesterac protiv Dinama u Maksimiru, iako je u ovom slučaju bio gost, nije čest slučaj. Zadnji je put u Maksimiru priliku za pogodak s bijele točke imao Osijek u finalu Kupa, a u prvenstvu, općenito, Rijeka na Kantridi, kad je prekršaj također napravio Šimunić. Kramarić je sam izveo udarac i 'Panenkom' posramio Kelavu, novopostavljenog modrog kapetana.

Dinamov je vratar bio jako ljutit zbog takvog pogotka, između ostalih i na sebe, nešto je vikao i gestikulirao, čini se da je nekoliko riječi uputio i samom Kramariću, koji mu je uzvratio pa je dobio 'bukvicu' trenera Ivkovića. No, strasti su se brzo smirile, situacija na terenu bila je kao i prije pogodaka, bez velikih šansi, bez neke osobite Dinamove dominacije.

U nastavku je prvu veliku priliku imala Lokomotiva, uz Kramarićevu 'Panenku' bio je to najljepši potez utakmice. Domagoj Antolić na 20 metara vidio je istrčalog Kelavu, lijepo je gađao rašlje. Dinamov vratar samo je pogledom ispratio loptu, a ona je odsjela na vratnici. Nakon toga je sudac poništio pogodak Dinamu zbog zaleđa. Ibanez je iz slobodnog udarca pogodio rašlje, počeo slaviti 3:1, ali - zaleđe. Vida je ostao ispred Lovrića, no, u Dinamu su se bunili da je jedan igrač Lokomotive bio bliže vratima od Vide. U svakom slučaju vrlo neobična situacija, mnogima nije od prve bilo jasno što se dogodilo.

Uglavnom, Dinamo je počeo napadati, prijetiti, stisnuo je domaćina, ali Lokomotiva se nije predavala, pa je Samateh jednom odlično prošao, Kelava je ovaj put dobro reagirao. Kad se činilo da bi utakmica mogla otići u neizvjesnu završnicu, Dinamo je povisio prednost.

1:3 - Sammir (11m)

Sammir je u mjestu driblao u šesnaestercu, pratio ga je Mesarić. Došlo je do duela, Sammir se našao na tlu a sudac Fran Jović tek je na reakciju pomoćnika Ivice Modrića odlučio pokazati na bijelu točku. Sedmi jedanaesterac za Dinamo u HNL-u, osmi Sammirov pogodak ove sezone. Za rješenje svih problema.

ANTE ČAČIĆ

- Bilo je to za nas važna utakmica, jer je došlo do pražnjenja nakon Lige prvaka. Međutim, osvojili smo tri boda, imali prilike, zasluženo pobijedili. Šteta, ozlijedio se Ademi na kraju utakmice, na zagrijavanju i Čop, sad nam i dosta igača ide u reprezentacije, nećemo baš biti na okupu i nećemo imati dovoljno vremena za pripreme za Ligu prvaka i povratak u ritam srijeda-subota. No, što je tu je, pokušat ćemo ono što imamo iskoristiti što bolje. U Lokomotivi ima nekoliko interesantnih igrača, koji su se pokazali.

TOMSILAV IVKOVIĆ

- Čestitam Dinamu na pobjedi i na Ligi prvaka. Meni je bilo lijepo gledati kako smo igrali u drugom poluvremenu, to je naša igra, to je ono što Lokomotiva može. Drago mi je što su mladići Pavičić, debitant, i Pjaca odigrali dobro, još smo bili mlađi nego prije. Suđenje? Nikad ne komentiram suce, jer sam bio golman i znam kako svaka pogreška može biti kobna, i zato sam s njima solidaran, ne želim komentirati niti penal niti Dinamov poništeni gol.

LOKOMOTIVA - DINAMO 1:3 (Kramarić 34 - 11m/Rukavina 16, Vida 21, Sammir 70-11m)

LOKOMOTIVA: Lovrić - Samateh, Barbarić, Mesarić, Musa - Mrzljak, Boras (od 71. Šitum), Pavičić (Lovrić 82), Antolić, Bručić (od 79. Pjaca) - Kramarić

DINAMO: Kelava - Vrsaljko, Vida (Puljić 88), Šimunić, Pivarić - Calello, Alispahić - Ibanez, Sammir, Rukavina (Ademi 75) - Beqiraj (Krstanović 58)

SPLIT - INTER 1:0 (Pehar 53)

Split je upisao osmu uzastopnu pobjedu u Parku mladeži računajući završnicu prošle sezone i u tom periodu primio je samo jedan pogodak. Teže nego što se očekivalo pao je Inter, a ako vidite da je junak Splita vratar Andrija Vuković, onda vam je jasno da je bilo svega. Inter će žaliti za propuštenim u prvom dijelu. Puno će žaliti.

Drugu utakmicu zaredom Park mladeži je bio prekriven mrakom, opet su reflektori otkazali poslušnost. No, ovoga puta za to nije kriv agregat, nego nevrijeme. Konkretno, udar groma je šokirao reflektore napajane iz redovne električne mreže u 6. minuti, a nastavak je uslijedio tek nakon 23 minute. Baš u pravi trenutak za igrače i suce, te dječake koji su bili zaduženi za skupljanje lopti. Kad je grom udario, taman se spustila najjača kiša, još se namjestio snažan vjetar, pa je ionako izgledalo da bi sudac Vidulin mogao prekinuti utakmicu dok se vremenske prilike ne stabiliziraju. Upravo se to dogodilo u te 23 minute prekida, vjetar je stao i kiša više nije djelovala tako strašno.

Inter je do prekida složio dvije opasne situacije, top Bagarića iz slobodnog udarca sa 25 metara Vuković je nekako ukrotio, a potom je Oršić ušao s lijeve strane i zapucao. I taj udarac je Vuković odlično obranio. U nastavku, u 13. minuti Vidić je posrnuo na natopljenom terenu i otvorio priliku Budimiru da krene sam na Vukovića. Požrtvovni Vidić nekako je padajući uspio zaustaviti loptu glavom i tijelom, ali je istu dirao i rukom, pa je zaradio žuti karton. Klupa Intera tražila je isključenje. Nešto kasnije opet je slijeva nadirao raspoloženi Oršić i opet stavio Vukovića na muke. U 27. još jedna situacija zbog koje su skočili s klupe Zaprešićana. Sjajnu kontru vukao je Oršić, proigrao Milardovića u mat poziciji, no pomoćni sudac Radošević označio je ulazak Milardovića u zaleđe. Split se s druge strane nije znao nametnuti, makar je imao gomilu kornera. Tek u 39. minuti Pehar je s distance zagrijao dlanove Santinija.

1:0 - Pehar

Drugo poluvrijeme, druga pjesma. Domaći strateg Bašić nezadovoljan Ercegom uveo je Barabana, a u 54. su Crveni poveli, strijelac je bio Pehar. On je odigrao dupli pas s Hrgovićem, izašao pred Santinija i snažnim udarcem kroz trbuh vratara zatresao mrežu.

Dodatna nevolja za goste dogodila se u 61. minuti, Vidulin je pokazao crveni karton Hercegu nakon sukoba s Rebićem koji je prošao samo s opomenom. Do kraja utakmice Inter je tražio izjednačenje, makar je bio hendikepiran. Ta zgoda ukazala se gostima u 84. minuti, tukao je Batur iz gužve, netko je blokirao, a Zaprešićani kumili suca Vidulina da pokaže na bijelu točku. Split je, pak, propustio mirniju završnicu. Najprije je Pehar mogao svladati Santinija iz bolje prilike nego kad je pogodio za 1:0, a Baraban i Jelić se nisu snašli u još jednoj kontri.

SPLIT: Vuković, Vidić, Vitaić, Rebić, Pehar, Vojnović, Paracki, Erceg, Marčić, Galović, Hrgović

INTER: Santini, Batur, Bagarić, Kramarić, Budimir, Mlinar, Herceg, Šarić, Oršić, Milardović, Vujcic

ZADAR - ISTRA 1961 1:1 (Mršić 90/A. Pamić 7)

Puljani su najavili dobro izdanje u 5. minuti. Sandi Križman imao je slobodan udarac, dobro je opalio, dosta jako, a Tomo Gluić izbacio je loptu izvan igrališta. Domaći su, suprotno očekivanjima, bili na otvaranju utakmice mlitavi, slabih reakcija na loptu i na suparnika, dok je pulska družina igrala energično, postavila se kao da je domaćin, a Zadar da je gost. Odatle dijelom i vodstvo Puljana.

0:1 - A. Pamić

Igrala se osma minuta, gosti su povukli napad po desnoj strani, lako ubacili loptu u kazneni prostor Zadra, gdje je domaća obrana valjda glumila Čehe na odmoru. Alen Pamić dočepao se lopte, pucao glavom s tri metra i lako poentirao.

Zanimljiv je podatak da je Istra 1961 do 13. minute imala čak pet udaraca iz kuta. Možda je to netko u domaćem stručnom stožeru zabilježio pa će o tom, valjda, dodatno razmisliti. Do kraja prvoga poluvremena Puljani su nizali zrele prilike, ali realizacija im je bila nikakva. U 14. minuti Križman je izbio pred Glujića koji padom u njegove noge spašava situaciju. Svega dvije minute potom Havojić je izvrsno prošao po lijevoj strani, ubacio je uporabljivu loptu na koju je uklizao Križman, ali s malim zakašnjenjem. Zadar se posve izgubio, ali je ipak nekako došao u priliku kad je Jerbić išao na loptu koju je Mršić iz slobodnog udarca uputio prema Prskalu. Terenom je, pak, dominirala momčad iz Pule jer je u odnosu na domaćina i dobro stajala na terenu i dobro reagirala, pravodobno i točno na neke pokušaje Zadrana da osmisle i provedu suvislu akciju. Sandi Križman bio se okušao i u 23. minuti, a u 45. dobro je pucao s nekih 15 metara, ali je pogodio Juru Jerbića u nogu. Prije toga jedan je pokušaj na suprotnoj strani imao Mršić, glavom je pucao neprecizno.

Očekivano, u drugom poluvremenu Zadar je ubacio drugog napadača, ušao je Josip Ivančić, a s Lukom Begonjom u sredini Dalibor Zebić nastojao je dobiti malo trke i kreacije. Puljani su zaigrali tek mrvicu opreznije, ali neprekidno spremni za kontru ili polukontru. Tako je u 48. minuti pobjegao Križman, obrana Zadra je ispala, a onda kad je trebao pogoditi zicer, jer je Gluić bio već na zemlji, pucao je takod a je lopta 'pogladila' vanjski dio mreže. Zadar je, također, imao neke situacije za izjednačenje, ali Mršićev udarac zaustavio je Prskalo, Jolić je dvaput pucao glavom, prvi put obranio Prskalo, drugi put blokirao Sušić. Za goste, pak, sjajna se šansa otvorila u 70. minuti kad je Bačelić-Grgić išao u kontru, tko zna već koju, pa napravio isto što i prije njega Križman, pogodio 'u ništa'.

1:1 - Mršić

Pred kraj, točno prije početka vremensske nadoknade, Istrani su neoprezno napravili prekršaj na 25 metara od svojih vrata, iskosa s desne strane. Slobodan udarac izveo je Mršić, jako, precizno, pogodio je lijevu stranu Prskalovih vrata.

ZADAR: Gluić, Prahić, Jerbić, Bilen, Bilaver, Banović, Župan, Begonja, Vasilj, Mršić, Jolić

ISTRA 1961: Prskalo, Sušić, Čagalj, Budicin, Milić, Blagojević, Jugović, Bačelić-Grgić, A. Pamić, Ottochian, Križman

Rezultati susreta 7. kola Prve HNL:

Subota:

Split – Inter 1-0 (Pehar 53)

Zadar – Istra 1961 1-1 (Mršić 90//Pamić 7)

Lokomotiva – Dinamo 1-3 (Kramarić 33pen//Rukavina 15, Vida 21, Sammir 71-pen)

Rijeka – Hajduk 1-0 (Kreilach 80-pen)

Nedjelja:

Osijek - Slaven Belupo (21 sat)

petak:

Zagreb - Cibalia 0-1 (F. Vitaić 56)

LJESTVICA:

1. Dinamo 7 6 1 0 20-6 19

2. Slaven Belupo 6 5 0 1 13-6 15

3. Split 7 4 0 3 10-7 12

3. Hajduk 7 3 2 2 11-7 11

4. Lokomotiva 7 3 2 2 10-8 11

6. Istra 1961 7 3 2 2 7-6 11

7. Osijek 6 2 4 0 6-2 10

8. Rijeka 7 2 3 2 5-7 9

9. Inter 7 1 2 4 5-10 5

10. Cibalia 7 1 2 4 4-10 5

11. Zadar 7 0 4 3 4-10 4

12. Zagreb 7 0 0 7 2-18 0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 08:24