NOVI PREBJEG ILI...

Hoće li Ademi zaigrati za Makedoniju ili će HNS reagirati? 'Nisam još odlučio'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. rujan 2012. 18:02

Makedonski savez pozvao je Arijana Ademija da igra za njihovu reprezentaciju. Sigurno, dobra vijest za Makedonce i Ademija, koji je dobio pravo izbora, ali ne i za Hrvatsku. Jer, radi se o mladom, talentiranom igraču, koji je jedan od najboljih iz svoje generacije, koji već iza sebe, a i ispred sebe, ima Ligu prvaka i bilo bi doista šteta izgubiti ga.

- Nisam još odlučio, vidjet ćemo. Bio sam na razgovoru... - zagonetno je rekao Ademi, dajući time potvrdu da o igranju za Makedoniju razmišlja. Kad se vratimo u povijest teško se sjetiti da je Hrvatska izgubila ijednog igrača takvog renomea i s toliko nastupa u mlađim selekcijama.

Dobro, bio je Josip Weber. Brođanin je bio hrvatski reprezentativac, odigrao je za “kockaste” tri utakmice, a onda otišao u Belgiju i, kad je vidio da će u Hrvatskoj teško izboriti mjesto, prihvatio poziv igrati za Belgiju. Isto vrijedi i za Branka Strupara, koji je “zanimljiv” postao tek kad je zaigrao za belgijsku reprezentaciju. U Austriji su pandan Struparu Vastić i Kocijan, koji su dane slave pod nacionalnom zastavom dočekali već kao iskusni igrači. Recimo, za mladu je hrvatsku selekciju igrao i Mirsad Hibić, upisao je jedan nastup, a onda je izabrao seniorsku reprezentaciju BiH. Međutim, on je za BiH zaigrao kad je već otišao iz Hajduka u inozemstvo, a kad je znao da u Hrvatskoj neće više konkurirati za reprezentaciju. Kao i Mirko Hrgović, koji je, doduše, neko vrijeme kotirao kao mogući reprezentativac, ali je ipak zaigrao za BiH.

Za Hrvatsku je mogao igrati i Emir Spahić, koji je i rođen i igrao u Hrvatskoj, no i on je izabrao BiH. Kao i Ivan Radeljić. A nekoć se šuškalo da bi za BiH mogao zaigrati i Nikica Jelavić, koji je ipak odabrao Hrvatsku. No, nitko od tih spomenutih nije tada slovio za budućnost hrvatskog nogometa, kao što sad slovi Ademi.

Sličan je slučaj bio i s Kristijanom Ipšom, bivšim mladim reprezentativcem, koji je javno rekao da želi igrati za Sloveniju. No, i to se dogodilo kad je otišao iz Hrvatske, kad je igrao u danskom Midtjyllandu. Ademi je ipak aktualni mladi reprezentativac, igra u Dinamu, na poziciji na kojoj će biti još puno eksperimenata što je pokazao i slučaj Radošević. Njegov odlazak u makedonsku reprezentaciju na neki bi način ipak bio presedan.

Puno je bilo suprotnih primjera. Od Australaca koji su zaigrali za Hrvatsku (Didulica, Šimunić, Šerić), preko Švicaraca (Rakitić, Petrić) do Nijemaca (braća Kovač, Klasnić, Iličević, braća Marić, Tapalović...). Većina njih je u nekom trenutku imala pozive ili zanimanje izbornika svoje zemlje, ali su ipak odabrali Hrvatsku. Znamo koliko su, primjerice, Australci i Švicarci bili kivni na Hrvate koji su im “grubo oteli” igrače. Dakle, “slučaj Ademi” lako je riješiti - dati mu šansu da zaigra za Hrvatsku, vezati ga za našu reprezentaciju i nikad više neće igrati za Makedoniju. Ipak se radi o talentiranom igraču...

Zorislav Srebrić, direktor svih reprezentacija HNS-a, kaže da vjeruje kako će Arijan Ademi i dalje igrati za hrvatsku reprezentaciju.

- Nemam što drugo reći nego da očekujem kako će Ademi ostati u našem reprezentativnom procesu. To je jedino logično - kazao je Srebrić.

Upitali smo ga zašto ne bi bilo logično da se priključi makedonskom sastavu.

- Zbog toga što je prošao sve uzrasne kategorije u Hrvatskoj, član je Dinama koji igra u Ligi prvaka i ima evidentnu perspektivu da u budućnosti kandidira i za A reprezentaciju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 10:39