Damir Krajač/CROPIX
TKO ĆE KUPITI DINAMO?

MODRI NA BURZI Dinamo će vrlo teško naći kupca! Barišić: 'Mamić ga neće kupiti!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. listopad 2012. 23:32

Zdravko Mamić je najavio privatizaciju Dinama u roku od tri godine. Hoće li Dinamo doista biti na prodaju, kako u klubu gledaju na to, je li ikad bilo ozbiljnih upita, koja bi bila cijena kluba, bi li se krenulo u preoblikovanje ili nešto drugo?

- Mi danas sasvim normalno funkcioniramo kao sportska udruga u sklopu svih zakonskih propisa. Ta forma se pokazala uspješnom, ali ulaskom u Europsku uniju tražit će se konkretni vlasnik za Dinamo - kaže predsjednik Mirko Barišić.

Tko će biti taj novi vlasnik i hoće li ga uskoro biti u ovom trenutku se ne zna. Može to biti jedna osoba, više njih, neka agencija, asocijacija ili bilo koja druga organizacija. Najvažnije u ovom trenutku jest da se nitko nije javio sa željom da postane vlasnik Dinama.

U Hrvatskoj se Hajduk preoblikovao kao dioničko društvo, istim putem ide i Cibalia, dok su u Rijeku i Istru 1961 strani ulagači uložili sredstva i preuzeli odnosno preuzimaju upravljačka prava.

Može li grad Zagreb postati vlasnikom Dinama? Može, tu odluku bi trebala donijeti Gradska skupština.

- Ne vjerujem u mogućnost da grad Zagreb postane vlasnik Dinama. Nema razloga. Dinamo nema dugova, saniran je u potpunosti, pa gradsko uključivanje ne bi imalo smisla - tvrdi Barišić.

Gradovi se obično uključuju u takve priče kad je potrebno spašavanje kluba zbog dugova i financijskih dubioza, što u Dinamu nije slučaj, tako da grad otpada iz takve priče. A pada li na pamet Zdravku Mamiću ili kompletnoj sadašnjoj strukturi Dinama da kupi klub? Barišić veli da se o tome nije razgovaralo, ali je potpuno siguran:

- Zdravko Mamić neće kupiti Dinamo!

Što dobiva eventualni kupac Dinama? Nogometni sektor, tradiciju i brand! Ništa više. Zato pozivnica za kupovinu Modrih uopće nije privlačna. Stadion, tereni i sve ostale nekretnine su gradsko vlasništvo. Naravno, buduću kupac može od grada kupiti sve to nabrojano, ali to su golema i teško isplativa ulaganja. Potencijalni kupac na svoju grbaču dobiva ugovorne obveze i plaće igrača, sve zaposlene, održavanje infrastrukture... Jer privatizacijom se gubi i gradska financijska potpora.

Strani investitor? Tu postoji veća mogućnost. Međutim, Dinamo ipak nije ista priča kao Rijeka ili Istra 1961. Mnogo je veći novac u igri, makar će Barišić kazati.

- U ovom trenutku nemamo predodžbu koliko vrijedi Dinamo. Kad bi se javio ozbiljni kupac onda bi se krenulo u procjenjivanje i određivanje cijene.

Uz novac, svakako treba uzeti u obzir, možda još i značajniji faktor, on se zove - politika. Dinamo nije samo nogometni klub, on ima šire društveno značenje, on je uostalom jedan od simbola metropole. Bez političkog 'amena’, javnog ili skrivenog, ne može doći do prodaje kluba.

Linker
22. rujan 2024 22:27