HRVATSKA - N. ZELAND 2:1

Mini Vatreni pogotcima Perice i Rebića svladali Novi Zeland i osigurali vrh skupine

Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 29. lipanj 2013. 17:58

Hrvatski nogometaši s prvog su se mjesta u skupini F plasirali u osminu finala Svjetskog U20 prvenstva koje se do 13. srpnja održava u Turskoj.

Naša je reprezentacija u posljednjem kolu prvoga kruga u Bursi bila bolja od Novog Zelanda s 2-1, a kako je u drugoj utakmici Urugvaj deklasirao Uzbekistan (4-0), izabranici Dinka Jeličića su sa sedam bodova ugrabili prvo mjesto. Urugvaj je drugi, a u osminu finala je prošao i Uzbekistan kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane vrste iz svih skupina.

Jeličić je u ovoj utakmici odlučio odmoriti nekoliko igrača, pa je tako Marko Livaja svih 90 minuta proveo na klupi, a Ante Rebić je ušao u drugom poluvremenu. No, i ''šarena'' hrvatska postava uspjela je slomiti Novozelanđane, a do vodstva je naša reprezentacija došla već u 11. minuti kada je Mato Miloš ubacio s lijevog krila, a Stipe Perica pogodio glavom.

U 75. minuti na 2-0 je povećao sjajni Rebić koji je najprije fintom izbacio čuvara, a onda lijepo pogodio s ruba kaznenog prostora.

Hrvatska je Novozelanđanima ipak do kraja omogućila da postignu prvi i jedini pogodak na prvenstvu. Louis Fenton je srušen u šesnaestercu nakon čega je sam izveo penal i postavio konačnih 2-1.

Naša će reprezentacija u osmini finala igrati protiv drugoplasirane momčadi iz skupine E, a kandidati za tu poziciju su Irak, Čile i Engleska. Utakmica će se igrati u srijedu u Bursi.

Svjetsko nogometno prvenstvo U20, 3. kolo:





Skupina E

Irak - Čile (kasnije)

Engleska - Egipat (kasnije)

Redoslijed: 1. Irak 4, 2. Čile 4, 3. Engleska 2, 4. Egipat 0

Skupina F

Hrvatska - Novi Zeland 2-1 (Perica 11, Rebić 75 / Fenton 84 - 11m)

Urugvaj - Uzbekistan 4-0 (Acevedo 38, Lopez 47, De Arrascaeta 64, Bentancourt 77)

Redoslijed: 1. Hrvatska 7, 2. Urugvaj 6, 3. Uzbekistan 4, 4. Novi Zeland 0

Hrvatska - Novi Zeland 2:1



Hrvatska: Sluga, Gorupec, Perić, Perica, Miloš, Brlek, Kovačić, Paja, Miški, Ivančić, Šimunović.

Novi Zeland: Crocombe, Roux, Adams, Howieson, Payne, Boyd, Higgins, Elia, Thomas, Jordan.

Kraj utakmice.

91. minuta - Hrvatska je opet bila blizu pogotku, još jedna prečka.

84. minuta - GOOOL pritisak Novozelanđana je urodio plodom, izborili su 11-erac kojag je realizirao Fenton.

81. minuta - Novi Zeland se probudio, stvorili su nekoliko pričika, ali je Sluga bio na mjestu.

75. minuta - GOOOL Rebić se sjurio s lijeve strane u kazneni prostor i desnom nogom neobranjivo poslao loptu u novozelandske rašlje.

60. minuta - Odlična prilika za Novi Zeland, Boyd je pucao s vrha 16-erca, Sluga se ispružio i spasio mrežu i vodstvo Hrvatske.

29. minuta - Ivančić je mogao povećati vodstvo ali nije bio dovoljno precizan, te je pogodio prečku.

11. minuta - GOOOL Hrvatska je povela protiv Novog Zelanda! Strijelac je Perica, koji je nakon ubačaja Miloša s lijeve strane, glavom prebacio golmana.

Utakmica je počela.

Kako All Whites zaviti u crno? Ne bi to smio biti preveliki problem. Na ovom SP-u izgubio je Novi Zeland od Uzbekistana 0:3, od Urugvaja 0:2. Prethodno, na pripremama u Antalyi, 3:5 od Iraka, prije puta u Europu u Wollongongu čak 0:5 od Australije. Serija baš nije obećavajuća?

- Neće ustuknuti bez otpora, sigurno želi utjehu za kraj - kaže naš izbornik. - Mi se moramo vratiti na pobjednički kolosijek. Susret s Uzbekistanom služi za upozorenje, danas je nužna puna ozbiljnost!

Danas se odlučuje tko će na koga u osmini finala. Budemo li 2. u skupini, u utorak idemo na Nigeriju u Istanbulu. No očekujemo 1. mjesto i, naprimjer, Engleze 3. srpnja u Bursi!

Uzbekistanci i Urugvajci pucali su na Zelandova vrata 42 puta, od toga 22 izravno prema mreži. Suparnik njima osam puta, tek triput unutar okvira. Pa kako će se onda suprotstaviti hrvatskim majstorima!? Na stranu što je prošetao kvalifikacijama Oceanije, ostavljajući za leđima Fidži, Vanuatu, Novu Kaledoniju i Papuu Novu Gvineju, na Starom kontinentu igra se drukčije. Premda za Louisa Fentona vele da je Ferenz Puskas (?), premda je Tim Payne član Blackburna, Cameron Howieson potpisao za Burnley, a Luke Adams pokušava proboj u Derby Countyju.

- Zvučno ime nije ni Uzbekistan, no toliko smo se mučili da uzmemo bod - upozorava Stipe Perica koji bi trebao biti udarna igla. - Osjećam da će sve biti vrhunski, kao protiv Urugvaja.

On je dobro?

- Odlično. Lijepo sam se odmorio. Lagan sam poput pera, spreman uteći, napasti, zabiti.

Jeličić se do danas nije posve opredijelio, no Perica bi trebao uskočiti umjesto Livaje ili Rebića?

- Oni su glavni, okosnica.

Stipe je rođen '95., dvije godine mlađi od većine. A već je uspio Zadru osigurati prvoligaški opstanak!

- Nisam samo ja. To je prošlo, tko se sjeća...

Šuška se da odlazi iz Stanova, kamo?

- Najradije bih u Englesku, navijač sam Evertona. Intrigira i Italija.

Ne manjka elemenata za optimizam:

- Sjajna smo klapa, prijatelji, nema zvijezda ni zvjezdica. Da su s nama Kovačić, Radošević i Jedvaj borili bismo se za medalju, sto posto! Mateo je najbolje svjetski igrač do 21 godine, Josip strašni defenzivni vezni, Tin iskoristiv na više pozicija. Ipak ne kukamo, svatko je zamjenjiv.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 13:54