OPROŠTAJ OD TURSKE

Jeličić nakon ispadanja: 'Potrošili smo se u skupini, ne mogu vam opisati tugu igrača'

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 03. srpanj 2013. 22:15

Trenutak genijalnosti Nicolasa Castilla potopio je nade Hrvata da mogu u četvrtfinale SP-a u Turskoj. U Bursi smo počeli avanturu na SP-u, na istom je stadionu i završili. U utakmici koja je lako mogla prevagnuti i na našu stranu, izabranici Dinka Jeličića pokleknuli su u završnici i potpisali kapitulaciju Čileu. Na kraju je završilo 2-0.

- Tužni smo, ali jednostavno nije išlo - javio se Dinko Jeličić, koji je čestitao protivniku i poželio im sreću u nastavku turnira.

- Bili su bolji, življi i zasluženo su stigli do pobjede. Mi smo imali svojih prilika, ali na kraju je odlučila fizička sprema. Moji igrači su se potrošili u skupini, i to je uzelo svoj danak - rezimirao je izbornik, priznavši kako je plan bio uzeti posjed od prve minute, ali voda nije išla na njihov mlin. Žali za prilikom Šimunovića nakon prekida te pokušajima Rebića iz daljine i Marka Livaje, koji u 32. minuti sam izašao pred vratara, ali dribling nije prošao...

- Osim tih prilika, umor se odrazio na tehničke pogreške mojih igrača - detektirao je Jeličić, a to se dalo primijetiti u završnici prvoga djela, kada su mladi Hrvati dvaput pogriješili i servirali protivniku prilike. Ipak, Čileanci se nisu snašli i na odmor se otišlo s “nulom”.

Početak drugog dijela ponudio je pokušaj Čanađije, čija je lopta prohujala pored vratnice, ali i dobru priliku Castilla. Ante Rebić je pokušavao probiti lijevu stranu, ali kada bi snažni napadač došao do gola, u njegovom udarcu nije više bilo snage.

I kada se mislilo da će utakmica biti odlučena u produžecima ili nakon njih, Čile je stigao do vodstva. Nakon jednog ubačaja s lijeve strane Castillo je majstorskim potezom, glavom prebacio Zeleniku za vodstvo. Potvrda pobjede stigla je nekoliko minuta kasnije, kada je Bravo probio desnu stranu, a oštra lopta se od nesretnog Šimunovića odbila u mrežu Hrvatske za 2-0.

Iako nisu uspjeli napraviti korak više od očekivanog, Hrvatska se u Turskoj pokazala u dobrom svjetlu. Prvim mjestom u skupini ostvaren je cilj, a protiv Čilea su odlučivale nijanse. Ipak, za nešto više izostao je faktor sreće...

- S obzirom na sve, u Turskoj smo ostvarili dobar rezultat. Ne mogu vam opisati tugu u svlačionici, ali to je tako. Da smo imali malo više vremena za pripreme, siguran sam da bi bilo bolje, ali... - zaključio je Dinko Jeličić koji ni u jednom trenutku tijekom turnira nije tražio alibi u silnim izostancima koji su mu servirani zbog ozljeda, klupskih zabrana i (ili) viših interesa. A mogao je. Uzeo je ono što ima i ostvario zacrtani plan koji su šefovi stavili pred njega. Sa šestoricom igrača koji bi bili standardni prvotimci u reprezentaciji, Čile bi vjerojatno bio tek statist u osmini finala SP-a. No, ovako su oni među osam najboljih na svijetu, a Hrvati se u četvrtak vraćaju kući letom iz Istanbula.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 01:26