Slovacka, Zlate Moravce, 181109.Kvalifikacijska utakmica Hrvatske U-21 nogometne reprezentacije za Europsko prvenstvo.Na fotografiji: Domagoj Vida i Nikola Kalinic slave drugi gol za Hrvatsku.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX
DOLAZI I KALINIĆ

Ladić uoči 'Dana D': Španjolce možemo proći, a red je da nas i Varaždinci poguraju

'Španjolci igraju kao Barcelona, nema nabijanja. Ne treba se loviti na zvučnija imena Krkića, Mate, Canalesa, budući da posjeduju još 3-4 odlična igrača'
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. listopad 2010. 20:47

Dvije utakmice dijele mladu reprezentaciju do završnice Eura u Danskoj 2011. Ali kakve! Na kontra strani je Crvena furija, dominantna sila svjetskog nogometa. Izbornik Dražen Ladić jučer je premijerno službeno pojavio pred novinarima nakon što je četiri dana proveo na bolničkom tretmanu u KBC Rebro, pa još šest na “kućnom mirovanju”.

Naravno da nas je zanimalo je li spreman voditi momčad. Ima li liječničku dozvolu?

- U posljednjih tjedan dana je dobro. O pisanom liječničkom odobrenju nisam razmišljao, ali ako bude potrebno iz nekog razloga, pribavit ćemo i to. Ne da ćemo doći do njega preko veze, nego na temelju onoga kakva je situacija.

Jesu li ti problemi definitivno minuli? Što se točno dogodilo?

- Nakon prometne nesreće mislio sam da je to za mene prošlo bez bilo kakvih posljedica. No, nakon desetak dana pojavile su se mučnine i otišao sam radi preventive napraviti detaljne preglede. Sada je situacija zaista OK - rekao je Ladić, očito ne želeći ulaziti u detalje.

Dvoboji će sigurno biti stresni, nije li to rizik s obzirom na zdravstveno stanje?

- Sve ovisi o pojedincu kako doživljava utakmicu. Vidjeli smo primjer Stanka Poklepovića. Nakon iznimno uzbudljivog susreta s Anderlechtom činilo mi se da je flegma. Dok sam o sportskom direktoru Ivici Kaliniću dobio drugačiji dojam.

Zatim se Ladić okrenuo nadmetanjima s Javijem Martinezom, Matom, Krkićem i društvom.

- Uoči ždrijeba svi su naglašavali “samo ne Španjolsku”. Nažalost, dopala je nas. Spremamo se maksimalno za te utakmice.

Dvoboje pune prijetnji i iskušenja.

- Vjerujem da je ovaj kadar u stanju odigrati dva prava susreta. Trebat će nam viša razina prezentacije nego u skupini. Gledao sam ovih dana četiri njihove utakmice, u kojima su koristili dosta velik broj igrača. Međutim, igraju uvijek jednako. To je stil Barcelone, nema napamet nabijenih lopti. Ne treba se loviti na zvučnija imena Krkića, Mate, Canalesa, budući da posjeduju još 3-4 zaista kvalitetna pojedinca. Opet, bili smo mnogo puta svjedoci da se pametnom igrom i takvoj momčadi može parirati.

Kakav je plan za Burgos?

- Cilj je plasman na EP. Te dvije utakmice moramo gledati povezano. Nemojmo se zavaravati da u Varaždinu možemo nadoknaditi bilo koji rezultat. Nije baš tako. U tom prvom dvoboju pokazat će se koliko smo u stanju odigrati taktički zrelo protiv respektabilnog protivnika. Nastupi u Europi Hajduka i Dinama također nam govore dosta stvari. Moramo biti zaista kvalitetni.

Imate li ideju oko sastava?

- Iskreno, nemam. Nisam demagog. Tijekom četiri-pet dana u Svetom Martinu iskristalizirat ćemo situaciju gdje bi koji pojedinac najbolje odgovorio.

Kalinić ovaj put sigurno dolazi?

- Da, čuo sam se s njim u petak i subotu.

Ladić očekuje jaču potporu s tribina na domaćem stadionu nego u dosadašnjim utakmicama.

- Dosta smo dugo vagali gdje igrati. Bile su opcije Split, Rijeka, Osijek, Vinkovci, Kranjčevićeva, Maksimir i Varaždin. Gledali smo upravo u kojem bismo gradu mogli napraviti dobar ambijent. Međutim, iluzorno je očekivati da ćemo atmosferom impresionirati Španjolce kad oni igraju pred deset puta više gledatelja svaki tjedan. Za Split smo se pribojavali kako bi reprezentacija bila prihvaćena s obzirom na općepoznatu situaciju. Varaždin je prevagnuo kao naša stara baza u kojoj imamo dobre rezultate, a nadam se da će taj kraj konačno prepoznati i kvalitetu protivnika, da će nam pomoći. Ruku na srce dosad nismo imali preveliku podršku u Varaždinu.

Hoće li u Burgosu biti “pakleno”?

- Ne očekujem atmosferu Poljuda, ne treba se bojati. Međutim, tribine su na domaćim susretima Španjolske solidno popunjene, sa 10 do 15 tisuća gledatelja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 12:35