Momo Yansane

 VIGO MAVROVIC/HNK RIJEKA
IPAK JE STVARAN

‘Lik iz bajke‘ došao u Rijeku, odradio trening i odmah zaigrao: ‘To nam je bio potez za budućnost‘

‘Veliki dobitak ove utakmice su igrači koji su jako dugo bili odsutni‘, rekao je Sopić
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 29. rujan 2023. 08:08

Nogometaši Rijeke uspješno su apsolvirali dva gostovanja, ono u Koprivnici i svega dva dana kasnije kup-dvoboj u Novskoj protiv tamošnjeg niželigaša Libertasa. Još uvijek su ljubiteljima Rijeke svježe lanjske uspomene na muku u Kutini i prolazak nakon jedanaesteraca u istom krugu natjecanja, da bi već BSK iz Bijelog Brda u osmini finala zadao Riječanima golem udarac i kraj svih “kupskih” nadanja, no ove sezone to nikako nije bio slučaj. Bijeli su bili suvereni od prve minute na terenu prepunom letećih mrava, niti to nije omelo goste s Kvarnera da postignu čak devet pogodaka protiv indisponiranog domaćina.

Iskazana ozbiljnost

Trener Rijeke Željko Sopić mogao je itekako biti zadovoljan viđenim, prije svega pristupom svoje momčadi.

- U ovakvim je utakmicama najvažnije pokazati ozbiljnost, prvenstveno prema suparniku, a onda i prema natjecanju. Zna se da je u Kupu sve moguće, ne samo u našem nego i u drugim zemljama. Svjedoci smo nevjerojatnih preokreta u takvim situacijama i ne bi bilo prvi puta da slabija ekipa pobijedi jaču. Izašli smo s jednom respektabilnom momčadi na teren i odradili to najbolji mogući način. Kada smo ozbiljni, onda nemamo nikakvih problema - kazao je Sopić u uvodu.

Momo Yansane, gvinejski napadač, koji je nakon dužeg perioda napokon stigao u Rijeku i odradio liječnički pregled, brzo je “gurnut” u vatru naznačivši već u svom debiju da će biti vrijednost više za momčad bez obzira na to što protivnik nije bio na razini. Da parafraziramo trenera Sopića, odigrao je “bajkovito” postigavši svoj prvijenac već u 4. minuti dvoboja na asistenciju Grgića, a do kraja susreta se još jednom upisao u strijelce.

- Momo nije mogao s nama trenirati dok nije odradio liječnički pregled u Rijeci. Nakon toga je došao u momčad, napravio u ponedjeljak jedan trening u Rijeci i direktno došao na utakmicu. Naravno, on je novi igrač kojeg trebamo pažljivo dozirati, no nadamo se da će “lik iz bajke” stvarno i postati naš lik iz bajke. Trebao bi pomoći ovoj momčadi, zato smo ga i doveli, u dogovoru sa sportskim direktorom i predsjednikom smo se odlučili za taj potez i mislim da je to bio dobar potez za Rijeku i njezinu budućnost.

image

Željko Sopić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Da za budućnost Rijeke nema straha pokazale su i igre dva juniora, 18-godišnjeg ofenzivca Mateja Momčilovskog i godinu dana mlađeg zadnjeg veznog Roka Valinčića, koji su upisali svoje prve seniorske minute za klub i opravdali ukazano povjerenje struke.

- Kada imate tu mogućnost, uvijek treba dati minutažu mladim dečkima. Mislim da su oni svoju dobro iskoristili, sigurno ćemo na njih računati i u budućnosti - dodao je Sopić.

Zahtjevno s Rudešom

Momčad je nakon Novske vratio u Rijeku i već jutro kasnije krenuo u treninge i pripreme za gostujući dvoboj protiv Rudeša.

- Čeka nas izuzetno zahtjevna utakmica, bez obzira na bodovni saldo domaćina. Mislim da igraju jako dobar nogomet, i Dinamo je imao problema dok nije zabio prvi gol, a jako su dobro napadali prostor iza njihove zadnje linije. Sve u svemu, oni su i kod trenera Prosinečkog i sada igrali dobro, mislim da je to jedna kompaktna momčad protiv koje neće biti lako igrati. Mi ćemo morati ostaviti zadnji atom snage na terenu da bi upisali tri boda, u to sam potpuno siguran. No, imamo tih par dana, nadam se da ćemo se dobro pripremiti, neki igrači nisu niti igrali ovu utakmicu i bili u kadru pa bi trebali biti svježi za nedjelju - dodao je Sopić.

Za kraj je istaknuo i još jednu bitnu misao vezanu za riječki ogled u Kupu.

- Veliki, veliki dobitak ove utakmice su igrači koji su jako dugo bili odsutni. Primjerice, od kada sam ja došao tu, Radeljić je dvaput sjedio na klupi bez treninga. Utakmice protiv Lillea i Dinama je Dilaver odsjedio na klupi, ali samo da bude potpora momčadi, ni jedan tren nismo mogli računati na njega u igri. Tu je još i Banda, njih troje su mjesec dana bili izvan trenažnog procesa, a u Novskoj su skupili 90 minuta igre. To je jako bitno za širinu našeg kadra, da znamo da imamo na svakoj poziciji još nekog igrača kojeg možemo “izvrtjeti” i da vidimo tko je bolji - podvukao je na kraju trener Sopić.

Nisam vidio reakciju Marca Pašalića, to je bilo iza mojih leđa

Marco Pašalić nije odigrao dobru utakmicu u Koprivnici, nakon dvoboja dosta se pričalo o njegovoj reakciji na klupi, a koju je zabilježila i televizijska kamera nakon što ga je trener Sopić zamijenio. Riječki strateg ne pridaje tome veliku važnost, no ističe primjer - Dilavera.

- Nisam to vidio, to je bilo iza mojih leđa, ali to su mladi dečki i svatko od njih mora biti svjestan svog nastupa taj dan. Već sam to i spominjao, prvenstveno na terenu moraš dati sve od sebe. Postoje dani kada igraš bolje ili lošije, ali kada istrčiš u dresu je minimum minimuma dati sve od sebe. Sve su to mladi dečki, prolaze kroz neke normalne faze u svojim životima, gdje im se uspjeh dogodi u kratko vrijeme u životu i onda, kada dođe do male stagnacije, naravno da su nezadovoljni. No, sve je to normalno. Ivanović je primjer, ovo u Novskoj je bila vrlo bitna utakmica za njegovo samopouzdanje, no ponovo bih naglasio i našu ozbiljnost. Znate, kada vidim kako se Dilaver veseli kada mi zabijamo golove, za 5:0 ili 6:0, to može biti primjer tim mladim igračima. On pokazuje da se treba živjeti za svaki bod i svaki gol. Ako on to može raditi sa svojih 30 i nešto godina, zašto to ne bi radili i mladi igrači, da pokažu koliko im to znači...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. lipanj 2024 05:38