Sandro Kulenović i Leon Dajaku

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
TROJAC POD POVEĆALOM

U Hajduku su otpisani, a imaju ugovore kakve više nikad neće vidjeti. U Splitu se nadaju da će što prije otići

Kalinić i klub moraju Gattusu osigurati pojačanja po njegovom ukusu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. lipanj 2024. 20:38

Kada je Ivan Leko koncem prosinca 2022. na velika vrata preuzeo Hajduk Split je tresla slična euforija koja vlada i danas nakon što je na Poljud stigao Gennaro Gattuso. Leko je stigao kao hajdukovac, ali i kao trofejni trener iz respektabilne belgijske lige. Leko je tamo bio prvak (Club Brugge) i osvajač Kupa (Antwerpen).

Hajduk je odmah po Lekinom dolasku izgubio nekoliko igrača koji su imali važan status u momčadi. Otišao je Biuk kao jedino istinsko krilo, te Čolina, Vuković, Atanasov i Dimitrov, koji su imali značajnu minutažu. Ukupno pet igrača iz rotacije.

Leko je od tadašnjeg sportskog direktora Nikoličiusa tražio da mu dovede barem četiri pojačanja, kako bi mogao imati konkurentnu momčad na proljeće. Tražio je mlade i gladne igrače, po mogućnosti moćne i brze, jer mu je bilo jasno da ga u svlačionici čeka spora momčad, posebno nakon što su otišli Biuk i Čolina, koji su brzinom odskakali.

Nikoličius je Leki na koncu doveo ukupno tri igrača - Ferra, Benrahoua i Anella. Leko nije želio ni jednog od njih - to su igrači bez moći i brzine - ali Nikoličius je inzistirao, a predsjednik Jakobušić mu je dao podršku. Danas je lako zaključiti kako je Nikoličius teško promašio s pojačanjima. Nažalost po Hajduk, ne samo te zime...

image

Yassine Benrahou

TOM DUBRAVEC Cropix

Amerikanac Agustin Anello tada je imao 20 godina i stigao je kao zamjena za Biuka. Stigao je iz osrednjeg belgijskog drugoligaša Lommela u kojem je bio daleko od nositelja igre. Nije bilo realno vjerovati da će Hajduku biti pojačanje, što i nije bio. Nastupio je u ukupno 13 utakmice, gol nije zabio, te se na ljeto vratio u Lommel. Srećom, bio je na posudbi.

I Yassine Benrahou (25) stigao je iz drugoligaškog kluba (Nimesa), ali iz Francuske. Bio je predstavljen kao veliko pojačanje, igrač koji je s 22 godine imao sezonu u kojoj je za Nimes zabio 12 golova uz 9 asistencija. U Split je došao dvije sezone kasnije, kada je već bilo vidljivo da je u konstantnom igračkom padu. Za Hajduk je ukupno odigrao 49 utakmica u kojima je zabio 8 golova uz 9 asistencija. Nisu te brojke čak ni tako loše, ali brzo smo shvatili zašto Benrahou nije prošao u Francuskoj. Mekan u duelu, bez napadačke moći, bez sposobnosti da igra u oba smjera. Kalinić i Gattuso su ga prekrižili i danas trenira odvojeno od momčadi.

image

Ferro

DUJE KLARIC Cropix

Ferro (27) je pak posebna priča. Tog je siječnja 2023. po drugi put stigao na Poljud, čak je za njega plaćena i odšteta od 550.000 eura. Mnogi se nisu mogli načuditi tom transferu, jer Ferro boraveći na Poljudu pola godine ranije nije ostavio dojam igrača koji uopće može igrati u Hajduku, a kamoli biti pojačanje. Došao je jer je Nikoličius inzistirao. Ferro danas trenira odvojeno od momčadi, baš kao i Benrahou. S njima je i Dajaku (23), još jedan promašaj bivšeg sportskog direktora, ali on je došao prošlog ljeta.

Hajduk se nada da će njih trojica brzo napustiti Poljud, ali bojimo se da će to biti dugačak i težak proces, jer oni imaju vrlo unosne ugovore, kakve više nikad u karijeri neće imati. Stoga ih se neće samo tako odreći.

image

Leon Dajaku

TOM DUBRAVEC Cropix

Epizoda s Ivanom Lekom u ulozi trenera Hajduka bila je bolna za obje strane, premda je startala euforično. Leko je ostao bez pet važnih igrača, a dovedena su mu trojica koji su bili potpuni promašaj, k tome i potpuno drugačiji profil od onog što je Leko tražio. Na koncu je cijenu odlaskom morao platiti Leko.

Gattuso u startu ima sličnu situaciju kakvu je imao Leko. Krenuo je u pripreme bez čak devet igrača (Ferro, Benrahou, Dajaku, N. Kalinić, Kleinheisler, Brekalo, Odjidja, Mikanović i Čuić) iz prošle sezone, a pojačanja još uvijek nema. Zadatak Nikole Kalinića i čelnih ljudi kluba mu je što je moguće osigurati adekvatna pojačanja po njegovom ukusu, u suprotnom će Gattuso završiti kao Leko. Ovakav Hajduk ne može biti konkurentan, jer su igrači spori i bez potrebne moći.

To im je valjda svima jasno...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. lipanj 2024 20:39