RONALD GORSIC Cropix
BITKA ZA TRON

Borba Jakirovića, Sopića i Čabraje: Tko je najbolji u HNL-u, hoće li presuditi trofeji, dojam ili kontinuitet?

Kad smo kod trenera, samo je Čabraja sezonu završio tamo gdje ju je i počeo - u Lokomotivi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. svibanj 2024. 21:05

Tko je bio najbolji trener u SuperSport HNL-u u ovoj sezoni? Pitanje koje će uvijek izazivati pregršt prijepora. Na koncu su u izboru HUNS-a (Hrvatske udruge Nogometni sindikat) najviše glasova od igrača dobili Sergej Jakirović, Željko Sopić i Silvijo Čabraja.

Jakirović je s Dinamom uzeo dva trofeja, Sopić s Rijekom najveći dio sezone igrao najbolji nogomet, a Čabraja potvrdio da se može s novom, mladom i jeftinom momčadi istrčati na teren i nadigrati suparnike poput Dinama, Rijeke, Hajduka ili Osijeka. Igrači su dajući glasove ovom trojcu sve to prepoznali i valorizirali.

Kad smo kod trenera, samo je Čabraja sezonu završio tamo gdje ju je i počeo - u Lokomotivi. Svi ostali barem su jednom promijenili trenera, dosta njih i više puta. Doduše, Varaždin je to napravio silom prilika zbog bolesti trenera Kovačevića, koji se srećom uskoro zdrav i oran vraća trenerskom poslu.

Naravno da je trenerskih smjena bilo previše, teško ćemo s tolikim promjenama doći do željenog kontinuiteta dobre igre, ali ljudi u klubovima sve to znaju...

SERGEJ JAKIROVIĆ (Dinamo)

Iznimno turbulentnu sezonu zaključio s dva trofeja

Teško je i opisati kakvu je sezonu proživljavao Sergej Jakirović. Krenuo je u nju na Rujevici kao trener Rijeke. Tri pobjede u četiri uvodna kola, uz 12 zabijenih golova. Prošao je s četiri čiste pobjede i 12 zabijenih golova dvije europske stepenice. Rijeka je bila mlada, brza i žestoka.

Tada je uslijedio poziv iz Maksimira, dobio je ponudu naslijediti smijenjenog Igora Bišćana. Koliko god njegov transfer izazvao gnjeva i moralnih repova, treba biti pošten i reći da je malo trenera u Hrvatskoj koji bi mogli odbiti Dinamo.

I u Maksimiru je krenuo sjajno, s dvije pobjede, prvo protiv Sparte iz Praga (3:1), pa protiv Rijeke (2:1), da bi se potom suočio s prvim teškim posrtanjem izgubivši u Pragu (1:4). Taj je poraz na neki način bio najava jeseni u kojoj se vodeći Dinamo iz tjedna u tjedan suočavao s teškim trenucima. Nakon europskog poraza od Ballkanija ponudio je ostavku, koja je odmah bila odbijena.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Do zimske stanke teško je živio, stalno se suočavao s pričama o smjeni, ali sve je to preživio i dočekao proljeće na nogama. Međutim, i nastavak sezone otvorio je s teškim porazom od Lokomotive (0:3). Tada ga je predsjednica Uprave Vlatka Peras sama sačuvala na klupi.

I onda je krenulo. Čak 11 prvenstvenih pobjeda u nizu donijelo je Dinamu naslov prvaka, u polufinalu Kupa izbacio je Hajduk na Poljudu, u finalu “zakucao” Rijeku na Rujevici. Jakirovićev Dinamo na koncu je opet bio koplje iznad konkurencije.

Jesu li prvenstvo i Kup dovoljni da zasluži naslov trenera sezone u izboru HUNS-a? Doznat ćemo u nedjelju.

ŽELJKO SOPIĆ (Rijeka)

Riječani su pod njegovim vodstvom igrali izvrsno

Težak je zadatak imao Željko Sopić nakon što je Goricu, u kojoj je počeo sezonu, zamijenio Rijekom - zadržati razinu igre i učinka koji mu je ostavio Jakirović. Na startu je bio korak do toga da izbaci moćni Lille i uđe u Konferencijsku ligu. Rijeka je odigrala izvrsnu utakmicu, nadigrala je Francuze, ali nije imala dovoljno sreće i iskustva.

U prvenstvu je Rijeka nastavila s dobrim igrama koje su se polako pretvorile u odlične igre. Toliko je Rijeka bila dobra da je predsjednik Mišković u zimu stopirao sve izlazne transfere, a dovođenjem centarfora Marića pokazao da iznimno vjeruje u mogućnosti svoje momčadi. U 12 proljetnih kola nanizala je Rijeka 11 pobjeda, a jedini poraz doživjela je u Maksimiru, u utakmici koju po igri nikako nije trebala izgubiti. Takva je Rijeka dugo držala vrh ljestvice i bila korak do naslova.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Međutim, mlada momčad morala je u nekom trenutku pasti, što se i dogodilo. Rijeka je izgubila posljednje četiri prvenstvene utakmice i finale Kupa protiv Dinama. Ukupno u šest utakmica pet poraza i remi.

Loša završnica sezone ipak ne može prebrisati sve ono dobro što su Sopić i Rijeka napravili u ovoj sezoni. Imaju zašto biti ponosni na sve što su napravili. Mladi, moderni i brzi. Užitak ih je bilo gledati u najvećem dijelu sezone.

SILVIJO ČABRAJA (Lokomotiva)

Trener koji ne odstupa od svoje vizije

Lokomotiva i Čabraja su posebna priča. Znamo da Lokomotiva živi isključivo od prodaje igrača i da je u ovu sezonu ušla bitno slabija nego što je bila u prošloj.

Na koncu to nije omelo Silvija Čabraju da zasluži veliki pljesak za sve ono što je njegova momčad, prepuna mladih igrača, pokazivala na travnjaku. Lokomotiva na koncu nije uspjela izboriti Europu, ali je u mnogim utakmicama izgledala europski.

Nitko u sezoni nije nadigrao Dinamo kao što je to napravila Lokomotiva slaveći u Maksimiru 3:0. Lokosi su igrom sredili i Hajduk na Poljudu, a znamo da je Rijekin pad počeo porazom u Kranjčevićevoj.

Čabraja na klupi Lokomotiva ima 117 utakmica i uvijek isti recept, tko god bio s druge strane. Lokosi na teren izlaze s idejom da zabiju gol više od suparnika, da suparnika lome tempom i brzinom, visokim presingom. Takvi zahtjevi danas su u Europi standard, ali kod nas ih mnogi treneri ne provode.

image
RONALD GORSIC Cropix

Kod Čabraje nema ni popusta ni kompromisa, a koliko je dobar najbolje će posvjedočiti stariji igrači poput Čopa ili Leovca, iza kojih je sjajna sezona. Oni sa svojim godinama ne bi, kao, trebali biti u stanju pratiti ritam koji Čabraja nameće na treninzima i utakmica, a obojica su odigrali sjajnu sezonu.

Kad trener zna što hoće i čvrsto se drži zanatskih postulata, onda nema igrača koji ga neće slijediti. I zato je Čabraja više nego zaslužio biti među tri nominirana trenera u izboru HUNS-a.

Dok čekamo rezultate HUNS-ovog izbora, u anketi nam recite tko je za vas najbolji trener ove sezone u HNL-u?

NAJBOLJA IGRAČICA SUPERSPORT PRVE HNLŽ

MAJA JOŠČAK (Osijek)

Sjajna napadačica i još bolja asistentica

Jedna od najboljih hrvatskih nogometašica svih vremena. Premda ima 33 godine i vrlo ozbiljan posao izvan nogometa, Maja je u 20 ovosezonskih nastupa za Osijek zabila čak 17 golova.

Maja je i jednako vrsni asistent, o čemu svjedoči sljedeći podatak - nogometašica Osijeka ušla je u top 10 najboljih asistenata u povijesti Lige prvakinja, zabilježivši u dosadašnjim nastupima u ovome natjecanju sjajnih 17 asistencija.

Nažalost, Maja se koncem prošle godine službeno oprostila od reprezentativnog dresa.

"Moja reprezentativna karijeru počela je još kad sam bila šesnaestogodišnjakinja. Nažalost, prekinuta je uslijed ozljede, ali ponosna sam na sve što sam napravila igrajući za reprezentaciju. Bila mi je čast biti dio te naše obitelji, hvala svim curama s kojima sam igrala i izbornicima od kojih sam imala što naučiti."

Maja se reprezentaciji zahvalila i zbog poslovnih obveza. Već je duže vrijeme uspješna pripadnica 3. satnije mehanizirane bojne "Pume", Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

IZABELA LOJNA (Osijek)

Izvrsna sezona u kojoj posebno mjesta ima pogodak Ukrajini

U 20 nastupa za Osijek zabila je 25 pogodaka, te je njezin doprinos u osvajanju titule prvaka bio iznimno velik. Međutim, sjajnu sezonu najviše joj je obilježio pogodak koji je zabila u dvoboju 2. kola skupine B4 kvalifikacija za EP u Zaprešiću, gdje je Hrvatska pobijedila Ukrajinu s 1:0. Izabela je zabila sjajan gol iz slobodnog udarca.

Izabela (32) je i uspješna policijska službenica, a za reprezentaciju je u 85 nastupa zabila 13 pogodaka. I Izabela igra, kao i Maja Joščak, u veznom redu, s tendencijom da budu desetke. To im u Osijeku ne stvara problem da sjajno surađuju i da se nadopunjuju na terenu.

Izabela je i odličan dribler, jako je snažna u duelima i ima odličan skok. Kompletna je igračica, praktički nikad ozlijeđena, zbog čega svi vjeruju da će ovako dobra biti i sljedećih nekoliko godina, što je izvrsna vijest za reprezentaciju jer Izabelu ne bi bilo nimalo lagano nadoknaditi.

JASNA ĐOKOVIĆ (Split)

Split je malo pao, ali ona se visoko drži

Jasna je dugogodišnja reprezentativka Crne Gore. U ŽNK Splitu je ove sezone zabila 17 golova u 20 nastupa. Izvrsna je igračica, napadačica, vrlo iskusna (32), a i sada već i udomaćena u hrvatskom ženskom nogometu.

Jasna je u Split došla prije dvije godine kao veliko pojačanje iz ekipe SFK 2000 Sarajevo, tadašnjeg prvaka Bosne i Hercegovine. Jasna je bila jedna od najzaslužnijih što je Split 2023. proslavio naslov prvakinja Hrvatske, prekinuvši tako dugogodišnju dominaciju Osijeka.

ŽNK Split ove je sezone bitno pao, daleko je iza Osijeka i gradskih suparnica igračica Hajduka, ali Jasnu Đoković to nije smetalo da ponovno bude stup igre ekipe te da ostane jedna od najboljih igračica lige.

Već se u siječnju pisalo da će sigurno otići iz Splita, ali to se nije dogodilo. Vidjet ćemo gdje će igrati sljedeće sezone, a nema sumnje kako bi bilo dobro da ostane u hrvatskom nogometu jer riječ je o doista vrsnoj nogometašici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. svibanj 2024 21:06