PAUN PAUNOVIC Cropix
DERBI NA POLJUDU

VIDEO: Osijek srušio Hajduk u Splitu! Pogledajte golove kojima je Zekićevo društvo bacilo Splićane u očaj

Derbi 12. kola HNL-a između Hajduka i Osijeka pripao je gostujućem sastavu
Piše: SNObjavljeno: 22. listopad 2023. 19:28

HAJDUK - OSIJEK 0:2 (Brlek 46., Lučić 75.-ag)

HAJDUK: Lučić - Sigur ?, Šarlija ? (od 57. Livaja), Elez (od 65. Diallo), Melnjak - Pukštas, Žaper (od 70. Mikanović) - Benrahou, Krovinović, Sahiti - Trajkovski (od 65. Dajaku)

OSIJEK: Malenica - Manev, Bralić, Duarte - Gržan ?, Nejašmić, Brlek ⚽ (od 61. Mkrtčjan), Omerović ⚽ ? (od 77. Fiolić) - Caktaš (od 46. Jugović), Pušić (od 46. Lovrić ?) - Mierez (od 87. Drambajev)

Pogotke Osijeka pogledajte OVDJE.


Zoran Zekić šokirao je Splićane na povratničkoj premijeri, a Hajduk je potvrdio da posljednji slabi rezultati nisu bili plod slučajnosti. Ivan Leko zabilježio je s Bijelima četvrti poraz u šest zadnjih utakmica. Nakon Rijeke niz je nastavio Osijek, hajdukovci su u dva posljednja susreta ostali bez bodova i postignutog pogotka. Protiv Osijeka i bez udarca u okvir vrata! Nule na svim razinama za veliku zabrinutost na Poljudu jer rezultat je slab, ali igra još lošija. Osijek je pobijedio u Splitu nakon dvije godine i tri mjeseca, od srpnja 2021. nisu Plavo-bijeli slavili na gostovanju kod Hajduka.

image
VOJKO BASIC Cropix

Siromašno smo prvo poluvrijeme gledali na Poljudu. Osijek se branio, Hajduk napadao, ali na kraju baš “ništa-ništa”. Hajduk je krenuo bez Livaje, s Trajkovskim u ulozi centarfora u standardnih 4-2-3-1, dok je Zekić na povratničkoj premijeri izveo Osijek u snažnoj defenzivnoj formaciji 5-3–1-1. Hajduk je u prvom dijelu kontrolirao igru s izraženim posjedom (64-36), ali rijetke su bile prigode pred vratima Malenice. Dapače, najveću šansu kreirali su gosti iz jedinog opasnog kontranapada. Pobjegao je Caktaš u 9. minuti, ušao u kazneni prostor Hajduka, ali njegov udarac s 12 metara iskosa nogom je obranio Lučić. Bijeli su izglednu prigodu imali u 17. minuti kada je Trajkovski na asist Sigura s 13 metara pucao visoko preko vrata. Navijači su pokušavali podići Bijele, nakon pola sata “uspavanke” eruptirao je Poljud s podrškom Hajduku, ali do poluvremena su nastavili su Splićani bezuspješno napadati kazneni prostor Osječana. Pritom su uputili sedam udaraca, ali nijedan u okvir vrata u prvom dijelu.

Potpuni fijasko Hajduka

Torcida je u finišu poluvremena pokušala probuditi Bijele s povicima “hoćemo pobjedu”, ali nisu Bijeli nikako uspijevali pronaći pravu koncentraciju pri udarcu. Osječka obrana snalazila se na sve načine i mreža Malenice ostala je nedirnutom do odmora Pritom je na isteku 44. minute skočila osječka klupa, razbjesnio se Zekić nakon dvoboja Šarlije i Miereza. Argentinac je ostao ležati na travi, držao se za lice, ali Jović je pokazao da se igra nastavi. Procijenio je da Šarlija nije zahvatio Miereza po licu i na kraju se bez dodatnih sankcija otišlo na predah. Puno teži za Leku nego za Zekića koji je na poluvremenu imao željeni pozitivni rezultat. Na poluvremenu je gledatelje niskim preletom iznenadio vojni helikopter koji je prošao kroz “poljudsku školjku”, a Leko nije iznenadio s nekom izmjenom. Ali, zato je navijače šokirao Petar Brlek zgoditkom za vodstvo Osijeka nakon samo 20 sekundi drugog dijela.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

asno, bio je to znak da je vrijeme čekanja isteklo, Leko je ubrzo na travnjak poslao Livaju promiješavši koncepciju. Izvukao je u 57. minuti Šarliju, na stopera poslao Žapera, Livaju gurnuo na “devetku”, Trajkovskog vratio na lijevo krilo, Sahiti je otišao desno, Benrahou na “desetku”, a Krovinović se povukao na korektora veznog reda zajedno s Pukštasom. Ali, nepunih 10 minuta kasnije posegnuo je Leko za dvije nove promjene, uveo Dialloa i Dajakua umjesto Trajkovskog.

Torcida je u 66. minuti osvijetlila i “nadimila” Poljuda s nekoliko desetaka baklji. Ali, usporeno je, bez energije, djelovao Hajduk. Uz to, ozlijedili su se Elez i Žaper, pa je Leko prisilno koristio Sigura kao stopera u posljednjih 20-ak minuta, dok je Mikanović išao na desnog beka. Navijači su uzdahnuli u 70. minuti kada je Livaja primio loptu na prsa i potom snažnim udarcem pucao preko grede. Ali, pet minuta kasnije Osijek je poveo sa 2:0, autogolom Lučića utakmica je otišla u izvjesne vode. Mogao je Osijek i do trećeg pogotka, u 85. minuti Lovrić je iz slobodnog udarca zatresao vratnicu, a potom je Jugovićev udarac s vrha šesnaesterca “boksanjem” ukrotio Lučić. Malo je nedostajalo da bude po onoj Zekićevoj želji “bio bih zadovoljan sa 3:0”. Kakav fijasko Hajduka.


GOTOVA JE UTAKMICA

Gotova je utakmica na Poljudu. Osijek je pobijedio s 2:0 u povratničkom debiju Zorana Zekića na klupi, a Hajduk nije uspio iskoristiti poraz Dinama od Gorice, odnosno remi Rijeke s Istrom. Splićani su upisali neugodni poraz, a praktično nevjerojatno zvuči da nisu uputili niti jedan udarac u okvir gola u cijeloj utakmici. Osijek je s ovom pobjedom došao na 18 bodova, jednom manje od Dinama i Gorice. Rijeka ima 23, a Hajduk 21.

Navijači Hajduka su zvižducima ispratili svoje igrače, a čulo se i 'Leko, odlazi'.

Statstiku s utakmice donosi Sofascore:

Najbolji igrač utakmice po Sofascore je bio Ramon Mierez:

90. Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

86. Livaja je dobro ubacio s lijeve strane, na drugoj strani je glavom pucao Benrahou. Malenica brani, Bralić odbija loptu do Pukštasa, ali ona se samo odbija od njega.

85. Odlično je Lovrić izveo slobodan udarac i pogodio vratnicu.

84. ? Diallo je dobio žuti karton nakon što je zaustavio Lovrića.

77. ⇔ Izašao je Omerović, ušao Fiolić.

75. ⚽ GOOOOL! Osijek vodi 2:0. Omerović je pucao s lijeve strane, lopta je pogodila vratnicu, odbila se od leđa Lučića i završila u mreži domaćina.

73. Dobro su kombinirali Lovrić i Omerović na nekih 20-ak metara od gola Hajduka. Pucao je Lovrić, a lopta je otišla pored vratnice.

70. ⇔ Još jedna prisilna promjena u redovima Hajduka. Na ozljedu se žalio Žaper pa je umjesto njega ušao Mikanović.

70. Odlično je Livaja prsima primio loptu dok je leđima bio okrenut prema golu. Okrenuo se, pucao s 5-6 metara, ali je i ova lopta otišla iznad gola. Hajduk još uvijek nema udarac u okvir vrata.

Torcida za sada nije dočekala gol Hajduka pa su odlučili ispucati dio arsenala bengalki i dimnih zavjesa...

image
VOJKO BASIC Cropix

image
VOJKO BASIC Cropix

67. ? Oštro je startao Lovrić na Dajakuu i zasluženo dobio žuti karton. Moglo je ovo ispasti puno gora za krilnog napadača Hajduka.

65. ⇔ Elez se dugo mučio s ozljedom i nadamo s da ova koju je zadobio u ovoj utakmici nije previše ozbiljna, Izašao je iz igre, a umjesto njega ušao Diallo dok je Dajaku ušao umjesto Trajkovskog.

61. ? Omerović je dobio žuti karton.

59. Dobro je ubacio Trajkovski s lijevog krila, ali je Livaja bio prekratak u skoku, a Pukštas malo zakasnio na drugoj vratnici.

57. ⇔ Ulazi nedovoljno zaliječeni Livaja i to umjesto Šarlije. Spustio je Leko Žapera u obranu, a Šarlija je vjerojatno izašao zbog činjenice da već ima žuti karton.

image
VOJKO BASIC Cropix

52. Pucao je sada Krovinović iz daljine, ali neprecizno.

50. Dobro je sada ubacio Melnjak, Pukštas pucao glavom, ali ipak nije bio precizan.

46. ⚽ GOOOOOL! Šok na Poljudu! Tek što je krenulo drugo poluvrijeme gosti su poveli preko Brleka. Brzu akciju je odigrao Osijek nakon što je krenuo s centra. Gržan je s desne strane uposlio Miereza u sredinu, on odmah vratio Brleku, a on je savladao Lučića za vodstvo Osijeka.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

U nastavak utakmice Osijek je ušao s dvije izmjene - Jugović i Lovrić su ušli umjesto Caktaša i Pušića.

Po ocjenama Sofascorea najbolji igrač prvog poluvremena bio je Emir Sahiti:

GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME

?Rezime našeg Jurice Radića:

Hajduk je krenuo bez Livaje, sa Trajkovskim na poziciji centarfora u standardnih 4-2-3-1, dok je Zekić na povratničkoj premijeri izveo Osijek u snažnoj defenzivnoj formaciji 5-3–1-1. Hajduk je u prvom dijelu kontrolirao igru sa izraženim posjedom (62-38), ali rijetke su bile prigode pred vratima Malenice. Dapače, najveću šansu kreirali su gosti iz jedinog opasnog kontranapada. Pobjegao je Caktaš u 9. minuti, ušao u kazneni prostor Hajduka, ali njegov udarac sa 12 metara iskosa nogom je obranio Lučić. Bijeli su izglednu prigodu imali u 17. minuti kada je Trajkovski na asist Sigura sa 13 metara pucao visoko preko vrata. Navijači su pokušavali podići Bijele, nakon pola sata "uspavanke" eruptirao je Poljud s podrškom Hajduku, ali do poluvremena su nastavili Splićani bezuspješno napadati kazneni prostor Osječana. Pritom su uputili sedam udaraca, ali nijedan u okvir vrata u prvom dijelu. Na isteku 44. minute pao je Mierez u dvoboju sa Šarlijom na 30 metara od vrata Hajduka, ali Jović je procijenio da nije bilo riječi o prekršaju, a kamo li udaranju po licu na što se žalio napadač Osječana.

Statistiku prvog poluvremena donosi Sofascore:

Filip Krovinović poveo je Bijele u susret s Osijekom u ulozi kapetana. Marko Livaja i Lovre Kalinić, dva kapetana Bijelih iz "prve linije", dvoboj su započeli s klupe, pa je shodno tome na red došao treći kapetan, Filip Krovinović. U konkurenciji za kapetana sigurno je bio i Josip Elez, koji je jedini od iskusnih startera prošao omladinsku školu Hajduka, a uz to igra i treću uzastopnu sezonu u bijelom dresu. Ali, protiv Osijeka je kapetansku traku ponio Krovinović, koji je time dobio i status lidera momčadi, ulogu "desetke", važnog igrača u kreaciji, ali i pravog vođe momčadi. Kapetana na čelu hajdučke ekipe. (jr)

image
VOJKO BASIC Cropix

42. Izbornik Zlatko Dalić je s pomoćnicima Ivicom Olićem i Vedranom Ćorlukom gledao utakmicu Istra 1961 - Rijeka, a na Poljudu je njegov skaut Dražen Ladić.

image

Dražen Ladić i Lukša Jakobušić

PAUN PAUNOVIC Cropix

36. Pritisnuo je sada Hajduk, imao par ubacivanja u peterac, ali i dalje Splićani nemaju niti jedan udarac u okvir gola.

34. ? Po jedan žuti karton na obje strane u zadnje tri minute. Prvo je Sigur požutio zbog starta na Mierezu, a zatim Gržan koji je prekršajem zaustavio Melnjaka.

30. Pola sata igre je prošlo, Hajduk ima veći pritisak, ali nema konkretne akcije. Domaćini imaju kontrolu lopte, pletu mrežu oko Osječana, ali nije tu bilo neke prave prilike. Zekić je momčad postavio dosta defenzivno, pokušava s kontrama, a iz jedne takve je Caktaš imao najbolju priliku na utakmici u 8. minuti. Minutu kasnije Lučić je ispod grede 'iščupao' ubačaj Gržana koji se odbio od Melnjaka.

25. ? Prvi žuti karton na utakmici dobio je Šarlija nakon starta na Mierezu.

image

Zvonimir Šarlija

VOJKO BASIC Cropix

24. Posjed lopte i dalje je dosta na strani Hajduka, 62% - 38%.

19. Opet se Melnjak našao u sredini na ubačenoj lopti Sahitija s lijeve strane, ali bio je neprecizan.

17. Dobro je kombinira Hajduk po lijevoj strani preko Benrahoua i Melnjaka, a na ubačnoj lopti Pukštas nije bio precizan. U nastavku akcije se okušao i Trajkovski, ali njegov udarac je otišao visoko iznad grede.

14. Caktašovi dodiri s loptom ispraćeni su zvižducima s tribina Poljuda.

10. Gržan je pokušao centrirati s desne strane, lopta se odbila od Melnjaka i otišla prema golu pa se Lučić namučio da je izvadi ispod grede.

image

Andre Duarte i Dario Melnjak

PAUN PAUNOVIC Cropix

9. Brzu kontru Osijeka šutem je završio Caktaš, ali Lučić je bio na mjestu i obranio je taj udarac.

8. Gusto je postavljena obrana Osijeka koji je na početku utakmice pokazao kako je orijentiran samo na defenzivni dio igre. Pucao je sada Žaper, ali lopta se odbila u korner.

5. Početno ispitivanje snaga odlazi na stranu domaćina samo po pitanju posjeda lopte. Hajduk je ima 67% u nogama. Većih prilika nema.

image
VOJKO BASIC Cropix

2. Znamo da Melnjak voli zabijati, a sada je opet bio u prilici. Sahiti ga je uposlio s lijeve strane, Melnjak naletio kroz sredinu, ali njegov udarac je bio neprecizan.

1. Počela je utakmica na Poljudu.

image
VOJKO BASIC Cropix

► Ozljeda je ipak bila jača. Prvi put otkad je Livaja u Hajduku, počeo je nedjeljnu utakmicu na klupi zbog ozljede.

U prošlom prvenstvu jednom je krenuo iz uloge pričuve, ali strateški, tom zgodom odmarao je Leko svog najboljeg igrača u Koprivnici jer je pet dana kasnije slijedilo finale Kupa sa Šibenikom. Isto je napravio i Dambrauskas u derbiju s Dinamom kad je Livaja također dobio odmor zbog finala Kupa s Rijekom. U oba susreta odigrao je pola sata, tek toliko da ne ostane bez nastupa i minutaže.

image
VOJKO BASIC Cropix

Dosad je u nekoliko navrata bilo govora da bi Livaja zbog ozljede mogao propustiti prvenstveni dvoboj, ali premijerno je protiv Osijeka krenuo s klupe. U pitanju su gležanj i ruptura mišića, koji su Livaju udaljili od treninga u tjednu pred Osijek. Umjesto Livaje u početnoj postavi krenuo je Trajkovski. (jr)

image
SOFASCORE

Grafiku za Sportske novosti pripremio je Sofascore.

16.57 Kako doznajemo, u sastavu Hajduka nema Fahda Moufija, koji je otišao u Pariz zbog rođenja djeteta. U Split bi se trebao vratiti u ponedjeljak.

16.55 Stigli su sastavi za derbi na Poljudu! Leko je odlučio Livaju ostaviti na klupi, a u napadu će zaigrati Trajkovski. Na HNL terene nakon gotovo tri mjeseca vraća se Rokas Pukštas. S druge strane, Zekić je odabrao udarnu postavu za svoju premijeru na klupi, a njegovu momčad u napadu će povesti Mierez.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 12:50