Mierez je odlično krenuo u sezonu, ali nije jedini dobar nogometaš Osijeka

 VLADO KOS Cropix
SVE POBJEDE

Nije samo Mierez. I ova tri nogometaša Osijeka razlog su osmijeha na licu Stjepana Tomasa

Bijelo-plavi na početku sezone imaju skor četiri od četiri, a pritom su četvorica igrača odskočila učinkom
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 06:11

Iako su odgodili derbi protiv Hajduka, jasno time dajući do znanja kako je u ovom trenutku prioritet Europa i utakmica protiv turske Adane koja im slijedi u četvrtak, i treći tjedan zaredom Osijek će ući ili kao lider HNL-a ili u najgorem slučaju (a što ovisi ne samo o ishodu, nego i ukupnom rezultatu utakmice Rijeka - Istra) barem na diobi prvog mjesta.

Osijek je u sezonu ušao sa savršenim skorom - četiri od četiri - uz efikasan nogomet (a zabili su u samo dvije prvenstvene utakmice Bijelo-plavi već deset prvenstvenih golova koliko su ih lani postigli nakon uvodnih osam, a pretprošle sezone poslije tek devet prvenstvenih kola), iako trener Stjepan Tomas ne može biti posve zadovoljan.

- Ne smije ti se dogoditi utakmica kao protiv Rudeša, Europa takve stvari ne prašta.

Ali, zato može biti zadovoljan kvartetom igrača koji je na početku sezone odskočio formom i učinkom.

Ramon Mierez bio je strijelac u tri od četiri Osijekove utakmice na početku sezone. Zaslužena nagrada za sve što je dao Bijelo-plavima, a na svakoj utakmici daje kao da mu je posljednja, bila je što će ostati upisan u klupskoj povijesti kao prvi strijelac u Opus Areni. Potom je argentinski Bik golom u sudačkoj nadoknadi donio Osijeku pobjedu u prvoj utakmici protiv ZTE-a, a onda golom Rudešu za 1:3 najavio rezultatski preokret kakav u HNL-u nije viđen više od tri desetljeća.

Gržan posebna priča

Vrh ljestvice strijelaca HNL-a trenutno drži Mijo Caktaš s četiri postignuta pogotka. Nakon samo dva odigrana kola već je na pola učinka iz prošle sezone i na samo dva gola do mjesta među legendama HNL-a i elitnog društva od samo petorice igrača koji su prebacili brojku od 100 postignutih prvenstvenih golova. Tri od četiri gola zabio je u samo 12 minuta utakmice protiv Rudeša.

Šime Gržan posebna je priča. U svakoj od četiri utakmice koje je Osijek odigrao ove sezone upisao je po asistenciju! Za usporedbu, u 39 utakmica koje je do tada odigrao za Osijek namjestio je suigračima ukupno dva pogotka.

Darko Nejašmić sezonu je počeo kao rezerva, ušao je u igru u 61. minuti utakmice protiv Slaven Belupa, a onda već u 63. zabio gol. Čitave prošle sezone zabio je, inače, jedan i to u pretposljednjem prvenstvenom kolu u visokoj pobjedi na Šubićevcu. U utakmicama koje su slijedile Nejašmić je bio starter, a nakon uzvrata protiv ZTE-a nemoguće je uopće i zamisliti postavu Osijeka bez njega. Odigrao je veliku utakmicu, započeo akcije kod oba Osijekova gola, gađao suigrače u “trepavicu”. Prije prvog gola oduzeo je loptu i onda savršeno izbacio Caktaša u “mrtvu šansu”, a njegov doprinos kod drugog gola posebna je priča. Povukao je kontru, predriblao jednog igrača ZTE, drugog izbacio lažnjakom prije nego što je poslao dijagonalu za Gržana, koji je potom asistirao za gol.

Treneri će, naravno, uvijek isticati kolektiv, ne pojedince.

- Sretan sam zbog njih. Ako si fokusiran na rad i ako si dobro radio na pripremama to ti se naravno vraća. Taj fokus, ozbiljnost i disciplina... Na kraju se sve to vrati - kazao je Tomas.

Trener Osijeka u četiri utakmice ove sezone koristio je već 20 igrača (samo je Marko Malenica odigrao baš svaku minutu), niti jednu (najčešće zbog više sile odnosno ozljeda i suspenzija) nije počeo s istih 11, a u strijelce su se upisala njih već sedmorica. Zanimljivo, skoro polovinu Osijekovih golova u svim natjecanjima (šest od 13) zabili su igrači koji su u igru ušli s klupe.
- Htio bih još dva-tri igrača za napraviti nešto više - podsjetio je nakon prolaska ZTE-a trener Osijeka klupsku upravu kako momčad još nije do kraja formirana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 17:06