Stjepan Tomas

 VLADO KOS Cropix
OPREZNI TOMAS

‘Moj osmijeh? Doći će kad uđemo u euro-skupinu! Ono što smo napravili s Rudešom ne smije se događati‘

Ušli su stopostotno u novu sezonu, slijedi im odmor pa nova velika europska utakmica
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 05. kolovoz 2023. 21:42

Cilj je ostvaren s dvije pobjede koje su u konačnici mogle biti samo još i uvjerljivije s obzirom na pokazano u 180 minuta Osijeka i mađarskog ZTE-a, prva europska prepreka na kojoj su Bijelo-plavi često znali zapinjati je preskočena. Upravo je taj prvi europski protivnik često u prošlosti znao biti i posljednji za Bijelo-plave. Ali, u sjajnoj “domaćoj” atmosferi, jer petstotinjak navijača Osijeka koji su napunili gostujući sektor nadglasalo je nešto više od 5.000 domaćih, drugačije jednostavno nije moglo ni biti.

- Zaslužen je naš prolaz dalje, pokazali smo u dvije utakmice tko je bolji protivnik. Idealno smo otvorili što nas je psihološki još diglo, imali smo prigoda da na odmor odemo i s većom razlikom, dominirali smo u većem dijelu utakmice - bile su prve impresije Stjepana Tomasa nakon još jedne pobjede u nizu.

Osijek, naime, ove sezone još ne zna za drugo osim za trijumf. Iza Bijelo-plavih je niz od četiri pobjede u isto toliko utakmica. Rijetko se na Tomasovom licu može iščitati osmijeh zadovoljstva. Drugačije nije bilo ni nakon pobjede u Mađarskoj.

- Osmijeh? Nasmiješit ću se tek kada uđemo u skupinu Konferencijske lige. To sam si zadao kao cilj i dat ćemo sve od sebe da ga ostvarimo. U dobrom smo naletu, četiri su pobjede iza nas i moramo nastaviti taj kontinuitet, moramo nastaviti s pobjedama jer to će nas nastaviti dizati iz utakmice u utakmicu, davati nam samopouzdanje. Imamo dobru ekipu, karakter, i sada je najvažniji kontinuitet... Zadovoljan sam s prezentacijom čitave momčadi, iako bih još htio dva-tri igrača za napraviti nešto više. Pokazali su mentalitet i karakter, u Europi se mora igrati ozbiljno od prve minute, ne smije se dogoditi onakav ulazak u utakmicu kakav smo imali protiv Rudeša. U prvenstvu se još može vratiti, ali u Europi nema praštanja - kazao je trener Osijeka.

U dvije utakmice protiv ZTE-a Osijek je u rijetkim trenucima bio u podređenom položaju, zapravo, najkritičniji period u kojem obrana Bijelo-plavih nije izgledala najsigurnije dogodio se u posljednjih desetak minuta uzvrata kad je ZTE smanjio na 2:1 i dohvatio mršavu nadu u čudo.

image
VLADO KOS Cropix

- U takvim trenucima protivnik ide “va banque” i dugim loptama nešto pokušava napraviti, ali mi smo ih i u tim situacijama iskontrirali i bili u prilici zabiti - rekao je Tomas.

Ulovit će zraka

Nogometaši Osijeka nakon potvrde plasmana u 3. kolo Konferencijske lige i četvrte utakmice u 12 dana uhvatit će nakon dugo vremena malo zraka zahvaljujući odgodi utakmice protiv Hajduka koja se trebala igrati u nedjelju. U petak su dobili slobodan dan, a već u subotu, nakon što su oslobodili HNL kalendar, počinju pripreme za idući europski izazov.

- Veseli nas ova stanka. Nakon utakmice u mađarskoj autobusom smo se vratili u Osijek oko pet ujutro. Da smo igrali s Hajdukom, imali bismo samo jedan dan za rekuperaciju. Ovako će nam se vratiti neki igrači koji su ozlijeđeni i imat ćemo sedam dana za pripremu utakmice protiv Adane. Moramo se fokusirati i biti spremni za tu utakmicu i tražiti prolaz u idući krug - poručio je Tomas.

A u toj stanci momčadi bi se trebali priključiti i neki od igrača koji su trenutno na popisu ozlijeđenih.

- Barišić bi trebao početi trenirati s ostatkom momčadi za dan-dva. Ja se nadam da je njegova ozljeda prošlost i da će on biti u kadru za Adanu. Bralić još treba napraviti magnetsku rezonancu i ovisno o snimci on bi također za dva-tri dana trebao biti u punom pogonu - otkrio je Tomas.

S Osijekovim kapetanom Vedranom Jugovićem, koji je nakon nezgodnog pada jedno vrijeme ostao na terenu ležati bez svijesti, sve će biti u redu. Moglo se to i naslutiti nakon što je u društvu suigrača nakon utakmice podijelio radost pobjede s navijačima.

- Prilikom pada je udario glavom o pod i onesvijestio se. Nismo željeli ništa riskirati - kazao je Stjepan Tomas.

Koliko mu ta kapetanska traka oko ruku koju je dobio s početkom sezone znači i koliko je Jugović prije svih zaslužuje, potvrdilo se na travnjaku stadiona u Zalaegerszegu. Igrala se 53. minuta kada je iskusni veznjak pao na teren, glavom udario o tlo i neko vrijeme ostao nepomično ležati. Izgledalo je dramatično s tribina, do kapetana Bijelo-plavih prvi su pritrčali nogometaši ZTE-a, koji su mu bili najbliže, a onda je u teren utrčao i klupski liječnik. Trajalo je to minutu-dvije u kojima se nije vidjelo što se zapravo događa jer bio je OS-kapetan okružen što svojim, što protivničkim igračima. U jednom trenutku sudac je rukama signalizirao da se na travnjak unesu nosila, no Jugović se ubrzo nekako uspio podići i na nogama izaći s terena gdje mu je nastavljeno ukazivanje pomoći. A onda je uslijedila scena koja će ga trajno obilježiti među navijačima Osijeka.

Kapetanski, onako kako i dolikuje vođi momčadi, više vođen srcem nego razumom, Jugović se želio vratiti na teren i dovršiti ono što je započeo, voditi momčad do kraja.

Vidio je kako mu se sprema zamjena, da je Fiolić već stajao kod četvrtog suca spreman ući u teren, na što je pokušao promijeniti odluku stožera, uvjeravao kako može nastaviti utakmicu, ponavljao “mogu, mogu”. Ali, za klupu Osijeka nije bilo spora jer povratak kapetana na teren bilo bi nepotrebno kockanje s njegovim zdravljem. Bit će potrebniji u Adani...

Hvala navijačima, nadam se da će nas i ubuduće ovako pratiti na gostovanjima

Darko Nejašmić odigrao je dojmljivo u Mađarskoj, sudjelovao kod ova gola...

- Fizički je to bila jako teška utakmica, no znali smo da će biti tako. Zabili smo taj rani gol što nam je išlo na ruku, nakon toga smo pokušali odigrati na isti način, tražiti novi pogodak. Znali smo da će oni uvesti Ikobu, da će nas pokušati pritiskati i igrati na duge lopte. Dobro smo se pripremali za te “druge” lopte i najvažnije je da idemo dalje u treće pretkolo - rekao je Nejašmić.

- Zabili smo u pravo vrijeme, izdržali pritisak i kasno primili gol koji nas nije poremetio. Igrači koji su ušli također su odradili dobar posao, održali su ritam utakmice, a hvala i našim navijačima koji su došli u stvarno velikom broju. Nadam se da će nas i ubuduće ovako pratiti na gostovanjima.

Linker
03. svibanj 2024 15:40