DAMIR KRAJAC Cropix
ALARM NA OPSU ARENI

Nevjerojatan rasplet situacije: Stigao kao pojačanje, a sada je pitanje hoće li ikad više zaigrati za Osijek

Od 11 igrača koji su ovog ljeta potpisali za Osječane, upravo je Nizozemac odigrao najmanje
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. listopad 2024. 16:18

Ricuenio Kewal nije se previše naigrao ove sezone, skupio je tek dva nastupa, posljednje minute na terenu dobio je još prije mjesec i pol dana, a kad će dobiti iduće, i hoće li uopće, pod znakom je pitanja. U prijateljskom ogledu protiv mađarskog Kozarmislenyja prije nekoliko dana nije se niti našao u protokolu među 21 igrača. Razlog? Nizozemac je na pretragama zbog kardiovaskularnih problema, koji su zapravo utvrđeni nedugo po njegovom dolasku među Bijelo-plave, odnosno nakon što je već potpisao dvogodišnji ugovor, a zbog čega je, naravno, izvan trenažnog procesa.

Od 11 igrača koji su ovog ljeta potpisali za Osječane, upravo je ovaj Nizozemac, koji je u Opus Arenu stigao čistih papira, odigrao najmanje. Njegov doprinos sveo se do sada na svega 40-ak minuta raspoređenih u dva nastupa, iako se u 12 od 14 utakmica našao u zapisniku. Nekadašnji igrač AZ Alkmaara (prošle sezone odigrao je 34 utakmice uz učinak od sedam golova i šest asistencija za drugu momčad nizozemskog kluba) bio je među šestoricom igrača koje su Osječani ljetos potpisali odmah prvog dana prijelaznog roka. Taj potez zaokruživanja kadra prije prvog treninga bio je tada razlog za pohvalu, ali danas su tek dvojica od njih šestorice u startnih 11. Prije svih Luka Jelenić, koji je do utakmice protiv Istre, kad je zbog ozljede morao napustiti teren, bio jedini u rosteru Bijelo-plavih koji je na travnjaku proveo baš svaku prvenstvenu minutu. Marko Soldo kraće vrijeme (četiri utakmice) je imao ulogu igrača s klupe, dok je Federico Coppitelli tražio pravu postavu, no brzo se vratio u početnih 11. Uostalom, Soldo je trenutno po ofenzivnom učinku najefikasniji igrač Bijelo-plavih s po dva prvenstvena gola i asistencije.

image
VLADO KOS Cropix

Svi drugi iz tog prvog vala igrača koji su zadužili Osijekovu opremu ovoga ljeta su u drugom planu. Kewal je izvan kadra, a previše minuta zasad ne dobiva niti Pedro Lima. Brazilac je po dolasku zadužio "desetku", bio je strijelac i protiv Varteksa u Kupu, skupio je solidnih 10 nastupa, ali "učenik" Palmeirasove nogometne škole u posljednje vrijeme uglavnom je osuđen na klupu. U zadnjih pet prvenstvenih utakmica nije participirao u četiri, tek u jednoj dobio je šansu i to posljednjih sedam minuta.

Nikola Čavlina sezonu je počeo kao jedinica, no serijom pogrešaka koje su Osijek skupo koštale izgubio je već nakon četvrtog prvenstvenog kola mjesto među vratnicama. Uz to, te odličnu formu Marka Malenice, koji je odličnim intervencijama u nekoliko utakmica držao Bijelo-plave "iznad vode", teško da će vratar, koji je u Osijeku na posudbi, dobiti novu šansu.

Kemal Ademi je u startu doveden kao ispomoć, igrač koji će po potrebi ulaziti kada Ramon Mierez ostane bez daha. Takav je barem bio plan. Međutim, nedugo po početku sezone, Mierez je napustio Osijek, a Ademi do dolaska Arnela Jakupovića iznenada postao prvi izbor u napadu. Nastupio je švicarski nogometaš do sada u devet utakmica u svim natjecanjima, a napadački doprinos zasad mu je jedna asistencija.

image
MARIN FRANOV Cropix

Igrači koji su u Osijek stigli u kasnijoj fazi prijelaznog roka danas imaju konkretniju ulogu, od njih petorice čak četvorica su u startnoj postavi. Emina Hasića preporučio je trener Coppitelli, koji je s njime nekoć radio u mlađim kategorijama Leccea, Alessandro Tuia također nije bio nepoznat treneru Osijeka. Tiago Dantas je, pak, jako dobro poznat sportskom direktoru Joseu Botu, koji ga je u vrijeme dok je istu dužnost obavljao u PAOK-u i ondje povukao na posudbu. Potpiše li bivši kapetan mlađih kategorija Benfice i U21 reprezentativac Portugala ugovor, to će tek biti pravi posao. Jakupović je, pak, transfer od milijun eura počeo opravdavati golovima. U toj završnici prijelaznog roka doveden je i Hernani, a iskusni Portugalac ima ulogu igrača s klupe.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. listopad 2024 16:19