Ivan Leko

 Foto: Cropix, Ilustracija: SN
DANAS NOVI TEST

Leko ostavlja dojam čovjeka koji je pun nedoumica, nije vrijeme za eksperimente, ali jedna velika dilema postoji

Lokomotiva i Hajduk sinonim su za spektakl, hoće li tako biti i ovaj put?
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 07. svibanj 2023. 13:44

Trener Hajduka Ivan Leko je pun nedoumica, barem ostavlja takav dojam kada progovara s novinarima. Radi se o tome da je potpuno neizvjesno s kojim će snagama "bijeli" doći na megdan Lokomotivi, simptomatična je njegova tvrdnja da "nećete u sljedećih par tjedana vidjeti divlji Hajduk, posebno ne kaos u momčadi". Što je time htio kazati, na koje elemente svoje momčadi ukazati, točnije kako će iskoristiti vrijeme do finala Kupa teško je zaključiti. Po svoj prilici će na te tri utakmice do finala momčad natjerati da igraju na sigurno, kontrolirano, što pragmatičnije do tri pobjede. Jer jedino će tako Hajduk na pravi način, što znači osokoljen rezultatima, dominantno se pojaviti na Rujevici kako bi protiv Šibenika osvojio trofej.

Lekine opservacije

Na pitanje novinara "bi li igrao s četvoricom u liniji, u obrani da se može vratiti na početak angažmana u Hajduku" Leko je odgovorio kako je to tema za ozbiljnu diskusiju, ali nije ništa određeno odgovorio nego:

- Činjenica je da smo stabilniji u ovom sustavu, sve bitne utakmice smo pobijedili, tako da smo mi u kontroliranom nogometu imali dobrih momenata…

Trener Hajduka je na sva usta hvalio momčad Lokomotive, njihove igrače, posebno Kačavendu i Stojkovića, zaključio je kako je "lijepo vidjeti klub gdje igraju mladi i gdje se igra dobar nogomet". Leko je iskoristio priliku da se pohvali kako Akademija Hajduka radi dobro, posebno se osvrnuo na činjenicu da je, otkako je preuzeo odgovornost u Hajduku, čak sedam juniora igralo za prvu momčad.

I to je statistički točno, ali poneki od njih kao Dominik Prpić, pa i Niko Sigur upali su u prvi sastav silom prilika, Luku Vuškovića je - pokazalo se - forsirao zbog interesa politike kluba, Rokasa Pukštasa je ipak dobio kao etabliranog prvotimca, dok su preostali Marko Capan (pet nastupa), Niko Đolonga, Roko Brajković, te Ivan Čubelić (po jedan), znači odigrali malo, faktički tek toliko da se upišu, jer niti jedan od te četvorice nije na terenu bio kompletnih 90 minuta.

Eksperimenti

Jasno je da nije vrijeme za eksperimente uoči finalne utakmice protiv Šibenika, osnovno je nastaviti koliko god se može sa stabilnim sastavom pri čemu je ipak najveća dilema pitanje stoperskog para.

Istovremeno, i Lokomotiva sanja još jedan skalp, a Hajduk im je doista inspiracija. Gledajući protekle susrete, radilo se uvijek o dvobojima punima intenziteta, preokreta, i golijada. Trenerima to teško pada, ali gledateljima ne.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. listopad 2024 01:38