NIKOLA VILIC Cropix
UOČI TEŠKOG GOSTOVANJA

‘Govorio sam i prošle sezone da je Hajduk glavni kandidat za titulu, a onda su sve prosuli‘

Ivan Radeljić o nadolazećem gostovanju Bijelih u Koprivnici
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. listopad 2024. 13:41

Zanimljiv je trenerski život, potvrdit će nam to i uzlazna putanja Ivana Radeljića, stratega zmijavačke Croatije. Pred mjesec i pol dana izgubio je posao u Slavenu Belupu, ali promptno se okrenuo novim izazovima i zaredao sjajnim rezultatima u drugoligaškoj konkurenciji.

- Netko će reći da sam napravio korak natrag, ali pokazalo se da je ovo za mene korak naprijed. Zadovoljniji sam čovjek - iskreno će nam kazati Radeljić uz veliki osmijeh.

Kako i ne bi bio zadovoljan kad je preuzimanjem Croatije upisao 11 bodova u pet utakmica bez poraza. Prošle nedjelje “skinuo” je i lidera Vukovara (1:0).

- Bitno je da sam nakon Belupa odmah nastavio raditi - naglasio je Radeljić.

S Croatijom ispisuje odličan niz, ali Belupo nam je ipak glavna tema. U nedjelju na Apašu u Koprivnici gostuje Hajduk, klub u kojem je Radeljić počeo profesionalnu igračku karijeru u generaciji Pletikose, Sablića, Deranje, Andrića, Mate Bilića...

- Naježim se kad se sjetim kakva smo generacija bili. Jedna od najboljih u Hajduku.

Potpuno drukčiji

Radeljić je interesantan sugovornik i zbog činjenice da u Croatiji ima dva posuđena igrača Hajduka iz generacije “švicaraca”. Stopera Tomislava Arkovića i napadača Jeru Vrcića, koji je prošle nedjelje zabio pobjednički pogodak protiv Vukovara.

- Arković igra središnjeg braniča u obrambenoj trojci. Rezultati su krenuli otkad sam Arkovića stavio u zadnju liniju. Do tada je Croatia patila u prekidima, a s njim smo dobili skok i sigurnost obrane. Jako zanimljiv igrač. U napadu imamo Vrcića, koji se vraća nakon duge stanke.

Radeljić je vodio Slaven Belupo krajem srpnja na prvenstvenoj premijeri u Poljudu. Izgubili su Farmaceuti uz evidentnu sudačku pogrešku (1:2).

- Nema potrebe vraćati se na taj dvoboj i uspoređivati po toj utakmici. Hajduk i Belupo danas su dvije potpuno drukčije momčadi. Posebno Hajduk jer bez obzira koliko se Belupo pojačao, Splićani su svoju individualnu kvalitetu podigli na očekivanu razinu. Danas su njihova izdanja sasvim drugi sport u odnosu na ono što smo gledali pred dva i pol mjeseca.

I ne samo što su podigli kvalitetu, već su Bijeli afirmirali nekoliko mladih igrača.

- Mladi su najveća snaga današnjeg Hajduka. Livaja je u odličnoj formi, Rakitić je danas drukčiji igrač jer protiv Belupa krajem srpnja bilježio je prvi nastup za Bijele. Međutim, uvođenjem mladih poput Durdova, Prpića i Hrgovića dobio je Hajduk neophodnu energiju. Taj spoj iskustva i mladosti pruža Splićanima dodatnu dimenziju optimizma. Pred Koprivnicu, ali i sve ostale susrete koji dolaze...

image
VOJKO BASIC Cropix

U proteklih mjesec dana bitno se promijenio i Belupo dolaskom Nestorovskog, Grgića i Dolčeka.

- Nema spora, njihovim angažmanom Belupo je dobio velika pojačanja. Gledajući iz osobne perspektive, mogu žaliti što sam Nestorovskog imao samo jedan dan na treningu, Dolčeka i Grgića po pet dana. Stvarala se nova momčad koja gotovo da i nema dodirnih točaka s ekipom koju sam spremao na pripremama pred početak prvenstva. Ali, sve sam to prihvatio, takav je trenerski život. Ne možeš uvijek imati sve idealno.

Belupo je u tih mjesec dana s osnaženim kadrom pokazao “zube” Dinamu i Rijeci. Modre je deklasirao, a umalo je i Rijeci uzeo sva tri boda da nije bilo još jedne sudačke pogreške na njihovu štetu. Može li Belupo zaustaviti i Hajduk?

- Nezahvalno je govoriti o tome što se može dogoditi, ali činjenica jest da je Hajduk trenutno najjači suparnik koji stiže u Koprivnicu. Dinamo je došao u lošem trenutku nakon Münchena, Rijeka također nije bila u najboljem izdanju, a Hajduk se opasno dobro posložio. Zato držim da je Hajduk favorit nedjeljnog dvoboja.

Veterani slavili protiv Nizozemaca

Veterani Hajduka pobijedili su “vršnjake” iz nizozemskog Vittessa 3:1 u prijateljskom dvoboju odigranom na pomoćnom travnjaku Poljuda. Zgoditke za Splićane, koje je s klupe vodio tercet Katalinić - Slišković - Gudelj, postigli su Danijel Vušković, Mate Bilić i Tomislav Erceg.

Kakvu utakmicu vidite u nedjelju? Hajduk je momčad koja na gostovanjima forsira čvrstu obranu i hitru, “ubojitu” tranziciju...

- Bit će tvrda utakmica, koja vjerojatno neće pružiti festival pogodaka. Hajduku dajem više šansi zbog činjenice da je momčad naučila igrati na rezultat. Ali, ne samo zbog toga, jer Belupo u dvoboj ulazi s dva bitna izostanka. Bez Caimacova i Agbekpornua u sredini Koprivničanci gube golemi trkački potencijal. Uspiju li u tom segmentu igre nadoknaditi hendikep neigranja ključnih pojedinaca, napravit će pretpostavku pozitivnog rezultata. Međutim, nije jednostavno bez najbitnijih veznjaka suprotstaviti se tehnički i taktički superiornom Hajduku, koji je uz to i tjelesno spreman. Veliki je to test za obje momčadi i jako zanimljiva utakmica za gledanje. Kako iz navijačkog, tako i trenerskog kuta...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Ambicija je i dalje jaka

Je li Hajduk ove sezone sazrio i za najviši plasman?

- Govorio sam i prošle godine da je Hajduk najveći kandidat za titulu, pa su Bijeli sve prosuli prošlog proljeća. Neka idu utakmicu po utakmicu, pa ćemo vidjeti dokle će stići.

Radeljić pozorno prati sve što se zbiva na prvoligaškoj sceni jer ambicija povratka u elitni razred Supersport HNL-a živi u tom 44-godišnjem treneru.

- Uvijek imam ambiciju povratka u prvoligašku konkurenciju. Pošteno sam radio u Belupu, falilo je malo sreće i vremena, ali vjerujem u sebe i svoj rad na duge staze.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. listopad 2024 13:41