Silvijo Čabraja

 GORAN SEBELIC Cropix
TRENER LOKOSA

Čabraja otkrio jesu li ga zvali iz Dinama: ‘Prvo pometi pred svojim vratima, pa idi kod susjeda‘

‘Ako igrač nema u glavi da svaku utakmicu želi pobijediti, ne bi se ni trebao baviti sportom‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. rujan 2024. 22:27

Lokomotiva u subotu dolazi na Maksimir željna bodova, jer u sedam kola ima ih samo pet. Kad su zadnji put kročili na travnjak Dinamovog stadiona u siječnju ove godine zabili su tri komada i dobili 3:0. Tada je Sergej Jakirović opstao na tankoj niti, a sada ga više nema.

Lokomotiva stiže u najjačem sastavu, ako ne računamo duže odsutne Mersinaja, Canjugu i Krivaka. Već neko vrijeme dobro igra kao gost protiv Dinama, čak bolje nego kod kuće, jer u proteklom prvenstvu nije samo slavila 3:0, nego je u utakmici prije toga, unatoč porazu 2:1 s dva gola u sudačkoj nadoknadi, ostavila vrlo pozitivan dojam, a u proljeće 2023. godine ispala je u Kupu tek u produžetku. Na tri posljednje uzastopne utakmice s Dinamom vani prva je zabila gol.

- U ovoj sezoni imali smo dvije-tri dobre utakmice, a osim toga se tražimo. Nadam se da ćemo protiv Dinama biti na visini, te opet izgledati kao ekipa, Dinamu sigurno neće biti lako protiv nas - kazao nam je trener Lokosa Silvijo Čabraja.

Moreno Živković i Luka Vrbančić koji su na posudbi iz plavog kluba na Kajzerici imaju pravo nastupa, za njih nema ograničenja.

- Dečki su raspoloženi i jedva čekaju utakmicu - uvjeren je trener.

Dvije prednosti

U isto doba dok je Lokomotiva na Maksimiru igrala dobro, čak i bolje nego što bodovni konto pokazuje, u Kranjčevićevoj je imala više muka, iako je i kao domaćin zadavale brige suparniku. U protekloj sezoni bilo je 2:2 i 1:0 za Dinamo. Je li točno da im je lakše igrati na Maksimiru?

- Odigrali smo dobrih utakmica protiv Dinama i u Kranjčevićevoj ulici, ali dvije su prednosti kad igramo na Maksimiru - nemjerljivo je bolji travnjak, a atmosfera nije toliko vruća. Na Kranjčevićevu dođe 95 posto Dinamovih navijača koji naprave ozračje za Modre, dok je u Maksimiru teren dalje od tribina i treba puno više gledatelja kako bi se stvorila takva atmosfera.

image

Silvijo Čabraja

DAMIR KRAJAC Cropix

U toj zadnjoj međusobnoj utakmici u Maksimiru 23. siječnja 2024. Duje Čop je zabio hat-trick. Osim njegove odlične igre što je još bio ključ uspjeha Lokosa?

- Ključ su bili izuzetno raspoloženi i brzi igrači. Bili smo u dobrom trenutku, a Dinamo malo lošijem. Dogodi se takva utakmica, naravno da bih volio da se isto ponovi i sada u subotu.

Je li Lokomotiva spremna još jednom poslati u nokdaun Modre, koji će ovaj put biti s drugim trenerom, pitaju se mnogi. Trenutačno ima nešto lošiju momčadi nego protekle sezone, barem dok ne uhvati tempo.

- Izgubili smo od tada osam-devet igrača. Novi koji su došli još nisu u pravom ritmu treniranja, neki su nam se priključili zadnjeg dana prijelaznog roka. Normalno da nije to još posloženo do kraja. Samo što vrijeme curi, sve ga je manje.

Daleko je kraj sezone.

- Moraju se bodovi skupljati, mora se pobjeđivati, to je istina. Moramo se konsolidirati i krenuti pobjeđivati - rezolutan je Čabraja i ne mari što je pred njim Dinamo.

Hrvatska struka nema problem

Stvarate li to pritisak na svoje igrače da opet imaju zadatak donijeti bodove iz Maksimira?

- Ako igrač nema u glavi da svaku utakmicu želi pobijediti, ne bi se ni trebao baviti sportom.

Čabrajino ime se također po medijima spominjalo kao mogućeg kandidata za šefa stručnost stožera u Dinamu, ali nije bio ozbiljno u igri.

- Mene nitko iz Dinama nije zvao, a što se tiče Dinama, ne želim ništa komentirati. Dobro se kaže - prvo pometi pred svojim vratima, pa idi kod susjeda. To što se događa njihove su unutarnje stvari.

Puno je kritika na hrvatsku struku, što kažete na to?

- Vidim napise da hrvatska struka nije u redu, ali mislim da nije tako. Smatram da je hrvatska struka u redu, a to što klubovi uzimaju strance za trenera njihovo je pravo. Doba je globalizacije. Kod nas ima kvalitetnih trenera, nisu uvijek problemi u trenerima. Nekad probleme treba potražiti drugdje. Nažalost, uvijek nastradaju treneri. Po svim medijima jedini je na kraju za sve kriv trener. Kad klubovi krenu mijenjati znaj ih izrotirati trojicu-četvoricu. Pa nisu valjda svi promašeni? Ne vjerujem da su baš svi ti ljudi nekvalitetni - ustvrdio je Silvijo Čabraja, najdugovječniji HNL stručnjak na jednoj klupi.

U njegovo doba Lokomotiva je u HNL-u protiv Dinama osvojila devet bodova. Iako je prvu pobjedu, nakon godina poraza, izborila 10. ožujka 2018. godine kad je trener bio Goran Tomić, koji je u utakmicama s Lokosima protiv Dinama osvojio jedanaest bodova. Hoće li ga Čabraja prestići?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. rujan 2024 22:27