Bruno Petković i Nenad Bjelica snimljeni na Maksimiru 2019.

 RONALD GORSIC/CROPIX
POVRATAK U MAKSIMIR

Bjelicu nije ‘zastrašio‘ ni Petković, a šuška se da je Dinamu oprostio velik novac

Dominacija Modrih i europske pobjede bile su ‘zakon‘, nikada nije doživljavao ozbiiljne kritike
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. rujan 2024. 16:15

Hoće li se povratkom Nenada Bjelice u Maksimir vratiti i sretni dani za Modre? Istina, bilo ih je na koncu prošle sezone i početkom ove kad su pod vodstvom trenera Sergeja Jakirovića uzeli dvostruku krunu, te ostvarili plasman u Ligu prvaka. No nakon toga, veselje se pretvorilo u tugu, pa je bi sad stari/novi trener opet trebao svima u Maksimiru vratiti osmijeh.

Bjelica je u Dinamo stigao sredinom svibnja 2018. godine, pred kraj turbulentne sezone koju je s pripremama započeo sezonu prije neuspješni Ivajlo Petev, naslijedio ga je Mario Cvitanović, a kad je i on gurnut niz stepenice stigao je Nikola Jurčević, da bi finale Kupa i kraj prvenstva odradio Bjelica.

Iz Klagenfurta automobilom

Zanimljivi su bili ti dani s Bjelicom u Maksimiru. Bio je tiha patnja i želja Zdravka Mamića, na kraju se sve poklopilo, još se sjećamo onih dana kad je u Klagenfurtu sjeo u automobil i došao na pregovore u plavi klub. A sve ostalo je bilo - povijest.

Imao je Bjelica nekih poraza i lošijih utakmica, ali to su bile utakmice za na prste nabrojati, navijači su ga voljeli, nisu im bili bitni niti recimo porazi od Rijeke u Kupu, niti što prve sezone nije uspio ući u Ligu prvaka jer su se ispriječili Young Boysi. Dobre igre Modrih, dominacija u hrvatskom prvenstvu, te europske pobjede bile su ‘zakon’ za plave navijače, tako da zapravo nikada nije doživljavao neke ozbiljne kritike.

image

Dinamo protiv Spartak Trnave 2018.

- Afp

Kad smo već kod toga da nije uspio ući u Ligu prvaka protiv Young Boysa, moramo konstatirati da je na kraju ispalo da je bolje bilo tako. Naime, u Europskoj ligi ispisao je plavu povijest, rezultat koji se nikada neće zaboraviti. Nakon 49 godina Dinamo je ušao u europsko proljeće i to kako, kao pobjednik skupine u kojoj su bili Fenerbahče, Anderlecht i Spartak Trnava. I proljeće u Europi bilo je dobro, čak vrlo dobro, njegov Dinamo izbacio je Viktoriju Plzen, kod kuće pobijedio Benficu u prvoj utakmici osmine finala, a u Portugalu pao tek nakon produžetaka.

Stigla je i nova sezona, kad je Bjelica ušao u Ligu prvaka i startao čudesno! Dinamo je s čak 4:0 slavio nad Atalantom u 1. kolu, pokazavši taktičku ideju kojom je srušio Gasperinijevu momčad. Atalanta nije imala šanse, iako je tada igrala sjajan nogomet. Dinamo je do posljednjeg kola u iznimno jakoj skupini, u kojoj su još bili Manchester City i Šahtar, do kraja bio u igri, blizu prolasku. U Maksimiru protiv Šahtara Dinamo je do 3. minute sučeve nadoknade imao 3:1, a završilo je 3:3, da je slavio, uhvatio bi još jedno proljeće u Europi.

Svi su ga poštovali

Znao je s igračima u svlačionici, svi su ga cijenili, poštovali. Znao je riješiti i probleme i s Brunom Petkovićem, nije se ustručavao poslati ga na hlađenje, u njegovo doba posve se afirmirao Dani Olmo... S Dinamom se razišao u vrijeme korone u ožujku 2020. godine, kad nije pristao na smanjenje plaća. Čvrsto je držao svoj stav. Kao neosporni autoritet postavio se i u kolektivnom odbijanju predloženog smanjenja plaća igračima, stožeru i njemu osobno zbog korona krize. Igrači su ga, kao i uvijek, bespogovorno slijedili i podržavali.

image

Mislav Oršić protiv Atalante 2019.

DAMIR SENCAR Afp

- Nisam više trener Dinama, sporazumno smo raskinuli ugovor. Rekao bih na obostrano zadovoljstvo. Dinamo ide svojim putom, ja svojim. Sad odlazim iz kluba, a nisam se ni posvađao s klubom! Niti s bilo kime u Dinamu. Jednostavno, branio sam svoju odluku. Dinamo je branio sebe, svatko je radio legalno. Normalno da je teško, bio sam ovdje dvije godine, ostvario sam vrhunske rezultate, atmosfera je bila sjajna. Pa jasno da mi je teško. No to je život, moglo je drukčije završiti - kazao je tada Bjelica na oproštaju s Dinamom

Službene informacije nikad nije bilo, ali provlačila se priča da je otišao bogatiji za 1,1 milijun eura tog proljeća 2020. godine. U tu cifru je, prema informacijama, bila uračunata plaća za ožujak, dok su one za siječanj i veljaču već sjele na njegov račun. Dakle, kod sporazumnog raskida, Bjelica je, idemo to tako kazati, oprostio Modrima 1,4 milijuna eura, jer da je isplaćen do kraja, zaradio bi ukupno oko 2,5 milijuna eura.

Eto ga sada ponovno u Maksimiru, započinje nova priča Dinama i Nenada Bjelice. Svi vjeruju da će opet biti uspješna, da će se ponovno slaviti u prvenstvu i po Europi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. rujan 2024 16:15