Gennaro Gattuso i Marko Livaja

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
BIVŠI AS HAJDUKA I RIJEKE

‘Rezultati Gattusa nekima nisu dovoljni. Livaja? Ne čudi me, šteta što se odrekao reprezentacije‘

‘Vrlo lako bi moglo biti neriješeno, na stranu Hajduka ide iskustvo‘, kaže Nikica Cukrov
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 26. rujan 2024. 19:02

Jadranski derbi na Rujevici automatski znači naoštreni ambijent, pogotovo u ovom času kada su Rijeka i Hajduk poravnati u vodstvu s četiri boda prednosti u odnosu na Dinama (čak i boljim gol razlikama!), prava je, uobičajena prilika tražiti mišljenje Nikice Cukrova, jednog od brojnih igrača, koji su nosili dres ta dva kluba. Uvodno, da se zna: Cukrov je za Rijeku odigrao 135 utakmica uz 11 postignutih golova u četiri i pol sezone tijekom kojih je osvojio dva Kupa maršala Tita, dok je za Hajduk u tri i pol prvenstva zabilježio 91 nastup (tri gola) uz jedan osvojeni kup.

Smireni Poljud

- A ja sam jedan od onih - rekao je Cukrov - koji je do Poljuda stigao via Rijeka.

- Nisu me prepoznali, pa su me kasnije stalno dozivali. S velikim guštom sam sudjelovao u pobjedi Rijeke, ujesen 1974. na Starom placu, bilo je 3-1, dva gola je zabio Josip Skoblar. U Rijeci sam primljen fantastično, ali nisam mogao odoljeti, srce me vuklo da u na kraju jesenskog dijela prvenstva 1979. pređem u Hajduk.

Tako je Cukrov u prvenstvu 1979.-1980. najprije s Rijekom na Kantridi pobijedio Hajduk rezultatom 2-0, a onda je sa splitskim sastavom na Poljudu svladao bivšu momčad s 4-1. Radi kronike napomena: Cukrov u dresu Hajduka niti jednom nije doživio poraz od Rijeke, na devet utakmica pet neriješenih i četiri pobjede splitskih "bijelih".

image

Ivan Rakitić

VOJKO BASIC Cropix

I sada je pitanje: što Cukrov očekuje o ovog derbija, kako vidi stanje u dva tabora?

- Ne mogu drugo nego biti iskren, nadam se u povoljnom, to jest pozitivnom rezultatu Hajduka i to u prvom redu s razlogom da se smiri situacija na Poljudu. Jer vidim da nekima nisu bili dovoljni izvanredni rezultati pod vodstvom trenera Gennara Gattusa. Rijeka je svoju kritičnu točku prošla, poslije neuspjeha u Ljubljani, igrali su neriješeno s Dinamom, dobili Goricu i Šibenik.

Moglo bi se prema ovim riječima zaključiti da podržavate talijanskog trenera?

- Svakako, najvažnije je da su svi igrači uz njega premda ih tjera na žestoke treninge. Na posljednjim utakmicama igra je bolja, linije su funkcionirale, igra nam je pokretljiva. Gattuso ima svoj gard, drži se svojih postulata, volim takve nepopustljive trenere. Eto, pogledajte kako igra Marko Livaja

Jeste li začuđeni?

- Ni govora, Markova klasa u međunarodnim okvirima nikad nije bila upitna, nego njegov pristup. Zadivljuje me koliko je angažiran. Šteta je da se odrekao reprezentacije. Inače, veliko pojačanje je Ivan Rakitić, držim da "Raketa" na terenu samo stoji i priča, savjetuje druge, to bi bio veliki dobitak. Njegova dodavanja, dubinske lopte, okretanje strana zaslužuju priznanje. Još tu malo fali, suigrači mu se moraju aktivnije nuditi, Rakitić će naći najbolje rješenje.

Kako vidite trenutačnu Rijeku?

- Riječ je o mladoj momčadi, je li ono Ante Majstorović sa svojih tridesetak godina najstariji? Vrlo su potentni, fizički optimalno pripremljeni, obrana im je solidna, naravno, s izuzetkom onog "blackouta" u Ljubljani. Što se tiče napada, oni su ne samo najefikasniji nego i najraznovrsniji. Zanima me i bit će zanimljivo vidjeti kako će im se Hajduk suprotstaviti.

image

Marko Livaja

VOJKO BASIC Cropix

U konačnici, kakva je prognoza za utakmicu na Rujevici?

- Kao osnovno, žarko bih molio da to bude fer utakmica, u pravom sportskom ambijentu. Tome moraju pridonijeti igrači na terenu, ali i oni s klupe; oni svojim ponašanjem trebaju diktirati stanje na tribinama. Vrlo lako bi moglo biti neriješeno, na stranu Hajduka ide iskustvo i dva klasna igrača Livaja i Rakitić, odličan vratar Lučić, prednost Rijeke bi trebala biti razigranost. No, možda će zbog važnosti susreta pobijediti pretjerani oprez.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. rujan 2024 19:02