Nikola Kalinić

 TOM DUBRAVEC Cropix
POČELE KONKRETNE AKCIJE

Nikola Kalinić se uhvatio posla, s kime to on i predsjednik Bilić razgovaraju u Poljskoj?

Novi sportski direktor možda nema iskustva, ali ima viziju, odlućnost i pregršt poznanstava
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. svibanj 2024. 12:59

Je li Nikola Kalinić pravi izbor za sportskog direktora Hajduka, pitanje je oko kojeg će se očito još dugo lomiti koplja. Različita su mišljenja, shodno tome i komentari na izbor 36-godišnjeg bivšeg napadača Bijelih za funkciju šefa struke na Poljudu. Od onih koji smatraju da je neiskusan za takvu zahtjevnu dužnost, do onih koji smatraju da je njegov dolazak donio novu energiju, prijeko potrebnu splitskom klubu. Kao i uvijek u životu, istina se krije negdje u sredini, ali ako je već imenovan na odgovornu poziciju, jasno je da i Kaliniću treba ostaviti vremena za rad i rezultat.

Poznaje mentalitet

Rijetko se u povijesti Hajduka događalo da su igrači svlačili dres i oblačili odijelo. Odlazili iz kopački u fotelju kako se to klasično kaže. Jurica Jerković, jedan od najvećih igrača u povijesti Hajduka, imao je taj privilegij davne 1988. godine kada je dvije sezone obnašao dužnost sportskog direktora nakon što se ostavio nogometa u dresu Lugana. Tomislav Erceg istu je dužnost obnašao 20 godina kasnije kada je završio igračku karijeru u Hajduku i odmah nastavio s ulogom sportskog direktora gdje se zadržao godinu i pol dana.

image

Ivan Bilić i Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Prvi posao koji je u ljeto 2006. napravio kao sportski direktor bilo je imenovanje Zorana Vulića za trenera Bijelih. Nakon nova dva desetljeća ponovno se jedan veliki igrač iz povijesti splitskog kluba našao u ulozi sportskog direktora. Pritom je jasno da uprava očito i nije imala boljih rješenja. S obzirom na to da je predsjednik novi čovjek u nogometnom biznisu, Kalinić je bio izbor koji se čelniku Bijelih nudio kao idealno rješenje.

Bivši igrač, poznaje svlačionicu, poznaje mentalitet grada i momčadi. Istina, neiskusan je Kalinić, trebat će mu vremena da skupi neophodno iskustvo, stoga je jasno da će svaki njegov potez biti pod velikim povećalom. Tim više što je došao u trenutku golemog razočaranja, prave navijačke depresije koja je uslijedila nakon velikih, nadasve euforičnih očekivanja. Ne čudi stoga što je Kalinićev angažman podijelio navijače, ali i cjelokupnu javnost. Jedni su veliki optimisti, a drugi su maksimalno oprezni u očekivanjima.

Pokazao odlučnost

Kalinić je na početku pokazao veliku odlučnost u rješavanju gomile problema, ali pritom je razvidno da će ključnu ulogu kao i kod svakog velikog projekta imati novci. Koliko Hajduk bude financijski jak, toliko će i Kalinić svoje ideje moći sprovesti u djelo. Angažman trenera, a potom i pojačanja, pokazat će koliko je brzo znanja usvajao Kalinić u ulozi sportskog direktora.

Posjeduje rejting u nogometnom svijetu, ima ideje, poznaje ljude. Ima sve preduvjete, ali za uspjeh će trebati novca i sreće. Činjenica je kako mu se iznenada ukazala prilika o kojoj je mogao samo sanjati. Prije godinu dana, nakon što mu Hajduk nije produžio ugovor, ponuđeno mu je mjesto trenera u nižim kategorijama omladinskog pogona. Ali, nije Kalinić sebe vidio kao trenera već isključivo kao čovjeka-kreatora koji želi posložiti novi Hajduk. Želja mu se ostvarila i koliko god do jučer takva opcija izgledala nevjerojatnom, danas je realnost.

image

Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Dok se ne stišaju komentari oko izbora Kalinića na mjestu šefa struke, novi sportski direktor ne sjedi prekriženih ruku. Navodno se već s predsjednikom zaputio u Poljsku na razgovore. Prva je pretpostavka rješavanje pitanja trenera, a druga su dakako igrači. U svakom slučaju, Kalinić se uhvatio posla, a komentari će se nastaviti nizati sve dok novi sportski direktor ne povuče prvi veliki potez. Angažman trenera, jasno. Najdalje, do kraja sljedećeg tjedna imat će Hajduk novog trenera, najavio je Kalinić. O tom potezu puno će ovisiti kako će se dalje kretati podrška javnosti, u kojem će smjeru ići komentari.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. svibanj 2024 13:00