TOMISLAV KRISTO Cropix
KRITIČNO RAZDOBLJE

Dinamovac kod Bjelice nije odigrao još nijednu utakmicu: ‘Da sam ja ostao izbornik, on bi bio na SP-u‘

Još nije zaigrao pod paskom novog trenera Nenada Bjelice, a iza njega je vrlo loše razdoblje
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. listopad 2024. 10:06

Marokanac Samy Mmaee (28) još nije zaigrao pod paskom Nenada Bjelice. Ozlijedio se na onoj utakmici sa Slavenom Belupom, na onoj grozoti u Koprivnici kad je Dinamo izgubio s 1:4. Nakon toga je smijenjen Jakirović, došao je Bjelica, koji je momčad vratio u život, pobjedama protiv Lokomotive (5:1) i Varaždina (1:0) u SHNL-u te neodlučenim protiv Monaca (2:2).

Mmaee nije igrao niti jednu utakmicu, ali s obzirom na ozljedu sve je bilo očekivano. Konačno, još uvijek marokanski stoper nije u punom treningu. U Svetom Martinu na Muri odrađivao je dvovrsni trening, jedan dio samostalno, jedan dio s momčadi.

Krivac za Livajin gol

Pretpostavlja se da bi mogao biti posve spreman do utakmice s Istrom 1961 u Puli, da će tijekom ovog tjedna moći maksimalno trenirati s ostatkom momčadi.

Naravno, sad je pitanje hoće li ga Bjelica koristiti u Puli? Jer dok ga nije bilo, trener Modrih “izmislio” je Španjolca Raula Torrentea. Ovo “izmislio” shvatite metaforički naravno. No, Torrente se iskazao, odigrao je sve tri utakmice koje je vodio Bjelica jako dobro i u ovom trenutku nam se čini da je uhvatio mjesto u udarnoj postavi. Kako bi sad Bjelica iz sastava izostavio Raula kad čovjek igra super, kad je razveselio sve u Maksimiru?

image
RONALD GORSIC Cropix

Veliki uzlet Torrentea mogao bi biti problem za Mmaeea jer Dinamo još ima dva stopera - Theophilea, koji je također igrač udarnog sastava, tu nema nikakve dvojbe, mnogo puta smo napisali da igra možda i najbolji nogomet karijere, a tu je i Bernauer, stoper koji zna kiksati, ali isto tako odigrati na razini koja zadovoljava kriterije i koji je zapravo, na neki način, također standardni dio prve momčadi. U SHNL-u je igrao na pet utakmica, participirao je u oba susreta, istina u manjoj minutaži (ukupno 72 minute), protiv Qarabaga, a igrao je i protiv Monaca..

Ovoga trenutka nam izgleda da su Dinamov prvi stoperski par Theophile i Torrente, a da će se Mmaee i Bernauer boriti za svoje mjesto ako će Bjelica igrati s trojicom u zadnjem redu.

Mmaee je jako dobro počeo u plavom domu, hvalili smo ga jer je stvarno izgledao dobro. Njegov pad počeo je padom momčadi.

Počelo je u onom porazu od Hajduka u Maksimiru, kad je napustio svoju poziciju, pa je označen zapravo najvećim krivcem za gol Livaje, koji je Hajduku donio pobjedu.

Neprikosnoveni Theophile

Onda se dogodio onaj “show” u Allianz Areni, pa totalni potop u Koprivnici. Mmaee je od stopera koji se činio sigurnim u prvom sastavu postao čovjek koji se sad ponovno mora izboriti za njega. S tim da je sad u defenzivi, s obzirom na veliki nalet Torrentea, te jasni i neprikosnoveni status senatora Theophilea.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Naravno, Dinamo će imati ogroman broj utakmica na domaćem i europskom tlu, Bjelica će sigurno morati podosta rotirati momčad, pa je nekako izvjesno da će Mmaee dobiti priliku vratiti status prvotimca koji je u međuvremenu izgubio.

Povratak treninzima

Iako je potonuo nakon sjajnog starta u plavom domu, i dalje smo mišljenja da se radi o dobrom stoperu koji će Modrima biti od velike pomoći ove sezone.

- Nominalno je stoper, iako može igrati i na poziciji desnog bočnog igrača. Jako je fino građen, ima puno fizičkih kvaliteta, izvanredan skok. Dobar je tehničar, nekada se voli i malo poigrati, opušten je. Ima puno nogometnih kvaliteta, snažan je i eksplozivan, ima brzinu. Nekad sam od njega tražio da se brže rješava lopte. Iako je konkurencija bila velika u obrani, on bi sigurno bio na Svjetskom prvenstvu da sam ja ostao izbornik.

Te rečenice je o Mmaeeu kazao bivši trener Dinama i bivši izbornik Maroka, Vahid Halilhodžić. Na Mmaeeu je opravdati ove hvalospjeve iskusnog trenera. I uhvatiti povjerenje Nenada Bjelice.

image
JOSIP BANDIC Cropix

Inače, nakon što su se vratili iz Svetog Martina na Muri, gdje su odigrali i jednu prijateljsku utakmicu s Poletom (1:0), Bjelica je svojoj momčadi poklonio tri slobodna dana, tako da Modrih nije bilo u Maksimiru u petak, subotu i nedjelju. U ponedjeljak su se opet pojavili na treningu, slijedi priprema za utakmicu s Istrom 1961, koja se u subotu igra u Puli. Kao što znamo, nakon gostovanja na istarskom poluotoku, Dinamo čeka jedna od krucijalnih utakmica Lige prvaka, sa Salzburgom.

Legende, igrači i uprava na Plavoj noći u Mostaru

Dinamo je u subotu organizirao Plavu noć u Mostaru. U svadbenom salonu Luna na Čulama bilo je oko 900 ljudi, brojnih navijača, legendi kluba i aktualnih igrača, unatoč odgodi prijateljske utakmice Zrinjski - Dinamo.

U delegaciji kluba bili su predsjednik uprave Zvonimir Manenica, prvotimci Dino Perić i Luka Stojković uz neke od legendi kluba poput Silvija Marića, Gorana Vlaovića, Darija Šimića i Tome Šokote.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. listopad 2024 10:07