Spp Sport Press Photo./alamy/alamy/profimedia
KREĆE PRAVI BIZNIS

Bjeličina šok-terapija je gotova, a situacija kod idućeg euro-suparnika Dinama je nevjerojatna

Kad pogledate ljestvicu, morate nekoliko puta protrljati oči
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. listopad 2024. 08:43

Dinamo je u prijateljskoj utakmici dobio Polet (1:0), ali s tog ogleda stigle su zanimljive vijesti. Na teren su se vratili Dino Perić, Sadegh Moharrami i Mauro Perković. Uz dodatak da se nesretni Perković opet ozlijedio... Zaigrao je i Luka Stojković, kojeg je Nenad Bjelica ostavio u svom rosteru shodno dogovoru s izbornikom mlade vrste Ivicom Olićem.

Naravno, veliko je pitanje kad će Perić, Moharrami i eto opet ozlijeđeni Perković biti spremni ući u žestoku vatru SHNL-a i Lige prvaka. Stanka je bila duga, trebat će sigurno vremena da bi se vratili u žestoki natjecateljski ritam.

Modri su trenutačno na odmoru nakon kratkog boravka u Svetom Martinu na Muri, trener je podario slobodne dane, bilo je očekivano nakon Lokomotive, Monaca i Varaždina, te boravka na sjeveru Hrvatske. Nakon stanke zbog reprezentativnih nastupa, Modre čekaju tri iznimno značajne utakmice koje bi mogle na neki način odrediti daljnji tijek sezone.

"Bikovi" u nezapamćenoj krizi

Neki će kazati da pretjerujemo, da je sezona još mlada, da ima vremena popraviti mnogo toga ako se sad nešto zabrlja. Međutim, mi se ne slažemo s takvim promišljanjima. U SHNL-u Modri su na trećem mjestu, zaostaju dva boda za Hajdukom, imaju isti broj bodova kao Nevera s Kvarnera. Posebno Gattusov Hajduk izgleda opasno, talijanski trener je stabilizirao momčad koja ne gubi. Neki veći bodovni zaostatak za Majstorom s mora unio bi definitivno nervozu u Maksimir, a nervoza donosi stres i pritisak. U takvim okolnostima je mnogo teže igrati.

image

Nenad Bjelica

DAMIR KRAJAC Cropix

Zato su krucijalno važne ove dvije utakmice koje slijede u SHNL-u. Prva je s Istrom 1961 koja se igra na Drosini, tamo je uvijek nezgodno, konačno Puljani pod Tramezzanijem nude sliku nezgodne momčadi. I ne sumnjajte, bit će posebno, ako uostalom i svi, napaljeni na Dinamo. Nakon Istre, u Maksimir dolazi bivši Bjeličin klub, Osijek. Opet Talijan, ovoga puta Coppitelli... Da ne izgubi korak s Talijanom Gattusom, Bjelica i njegova momčad će morati ‘riješiti‘ još dva talijanska trenera. Nekako zgodan i zanimljiv ‘štiklec‘.

A između te dvije utakmice ‘protiv Italije‘, Dinamo u Ligi prvaka gostuje u Salzburgu. Koji u ovom trenutku djeluje kao idealna prilika za skupiti koji bod, bilo bi dobro iz Austrije donijeti sva tri... Kad pogledate ljestvicu austrijskog prvenstva, morate nekoliko puta protrljati oči. Nekad nedodirljivi Salzburg je nakon sedam kola na petom mjestu, s dva poraza i jednim neodlučenim rezultatom. Nakon poraza od Bresta 0:4 u Ligi prvaka, idući Dinamov suparnik u Ligi prvaka izgubio je 0:5 u austrijskom derbiju kod Sturma. ‘Bikovi‘ imaju četiri poraza, remi i dvije pobjede (jednu u Kupu) u sedam zadnjih utakmica, takva se kriza ovog kluba ne pamti.

Osovio momčad na noge

Zato se i ta utakmica gleda pod posebnim povećalom, navijači se nadaju da bi baš tu Modri napraviti veliki korak prema mogućem ostanku u Ligi prvaka nakon prvog kruga.

Mišljenja smo da su ove tri utakmice koje slijede i važnije od prethodne tri koje je Bjelica odradio, onih protiv Lokomotive, Monaca i Varaždina. U kratkom roku je novi trener uspio modru momčad osoviti na noge, idemo kazati da je, kako se to voli nazivati, šok-terapija uspjela, dolazak Bjelice u drugom mandatu pokazao se odličnim potezom. Ali sad tek kreće pravi biznis za Bjelicu. Šok-terapija je prošla, sad više toga nema, sad se kreće u ‘normalni‘ dio sezone u kojem svi u Maksimiru žele da Bjelica ponavlja one rezultate koje je imao u svom prvom boravku u Maksimiru. Utakmica s Salzburgom mogla bi odrediti Dinamovu europsku sezonu.

Dakle, pred Bjelicom i Dinamom s tri utakmice nade i strepnje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. listopad 2024 08:44